Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Bancile constantene, amendate cu aproape 3 milioane de lei

ro

22 Dec, 2010 12:23 796 Marime text

CJCP Constanta a inregistrat peste 400 de reclamatii ce au ca obiect nerespectarea OUG 50/2010

23 din cele 69 de amenzi aplicate au fost contestate in instanta

Sute de reclamatii au curs, in acest an, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din partea constantenilor suparati ca bancile cu care au contracte de creditare nu au respectat si nu respecta legislatia in vigoare. Clientii reclama faptul ca, odata cu aparitia OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, ordonanta care aliniaza legislatia romaneasca la directivele europene, bancile au modificat toate clauzele in favoarea lor. Reclamantii amintesc ca anul trecut, in plin an de criza economica, mai toate bancile au majorat ratele lunare de credit de la cateva zeci pana la cateva sute de euro. Si, parca nu era de ajuns in acest an, toate bancile au transformat dobanda interna in marja fixa plus EURIBOR / ROBOR / LIBOR, in functia de moneda creditului. Numai ca bancile, pentru a-si putea pastra actualele dobanzi, au majorat marja fixa din contract, fapt ce era interzis prin lege. De asemnea, alte banci au pastrat comisioanele risc din contractele de credit de consum sau introducerea unor noi comisioane, desi legea preciza eliminarea lor. Alti constanteni au sesizat ca banca si-a rezervat dreptul de a modifica dobanda fara a indica in contract motive clare, cu notificarea consumatorului, iar in cazul in care acesta nu raspundea in termenul stabilit de banca se considera aceeptarea tacita. Acestea sunt doar cateva dintre exemplele date de consumatori in sesizarile scrise primite de CJPC Constanta.

Comisarul sef al CJPC, Dionisie Culetu, declara ca numai in judetul Constanta numarul reclamatiilor inregistrate de CJPC Constanta s-a ridicat, in perioada 21 septembrie si 12 decembrie, la peste 400 de sesizari. In urma abaterilor constatate ca urmare a nerespectarii prevederilor OUG 50/2010 s-au aplicat un numar de aproape 70 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 2.700.000 de lei. Din numarul total de 69 de procese verbale incheiate au fost contestate in instanta pana in prezent 23. Comisarul sef al CJPC, Dionisie Culetu, precizeaza ca plangerile impotriva proceselor verbale de contraventie se depun la judecatoria pe raza careia s-a savarsit contraventia.

Trebuie sa mentionam ca sute de mii de romani din intrega tara care au astfel de constracte de credite s-au constituit in grupuri pentru a da in judecata bancile care nu respecta legislatia. Ei acuza ca unitatile de creditare nu au respectat niciodata consumatorii, avand in vedere ca de obicei la schimbarea de dobanda clientul nu este chemat la banca pentru a i se aduce la cunostinta si pentru a semna un act aditional, asa cum prevad de altfel toate contracte de credit. Unii dintre constantenii se plang, de exemplu, ca aceste contracte de creditare nu au fost respectate niciodata de banca, iar acum, cand exista o legislatie clara, lucrurile nu s-au modificat. Poate este de inteles de acesti consumatori nu au sustinere din partea statului roman avand in vedere ca inainte ca Guvernul roman sa se imprumute de la Banca Mondiala a luat credite din bancile comerciale. Si atunci, de ce ne mai miram?

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii