Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Atacul dragonului de mare

ro

30 Jul, 2010 14:02 849 Marime text

Aproximativ 20 de persoane au necesitat, ieri, ingrijiri medicale din cauza intepaturii acestui peste
In perioada 25-29 iulie, in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Constanta s-au prezentat 43 de persoane cu intepaturi de dragon de mare si una cu intepatura de pisica de mare

Echipajele SMURD Constanta au intervenit tot mai des, in ultima perioada, pentru a acorda ingrijiri medicale de urgenta turistilor si localnicilor intepati de dragonul de mare. Daca, miercuri, personalul medical de pe autospeciale a dat primul ajutor unui numar de 4 turisti, victime ale acestui peste cu spini veninosi, ieri, numarul celor care au beneficiat de interventia SMURD Constanta a crescut. In primul caz a fost vorba despre 2 adulti si 2 copii, care au fost intepati de pestele marin in statiunea Mamaia. Joi, doar pana la ora 11.00, alte 6 persoane au primit ingrijiri medicale din cauza intepaturii unor pesti din specia Trachinus Draco Linnaeus. Patru dintre acestea se aflau in statiunea Mamaia, una, in Neptun, iar alta, in statiunea Saturn.

De asemenea, ieri, pana la amiaza, 10 persoane au ajuns la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, din aceeasi cauza. Reprezentantii unitatii spitalicesti au precizat ca pacientii s-au prezentat cu dureri si amorteala la locul intepaturii, la maini, in cazul pescarilor de ocazie, ori la picioare, in cazul celor care au calcat pe un astfel de peste. Pana dupa-amiaza numarul celor care au avut nevoie de ingrijiri medicale s-a ridicat la aproximativ 20.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta (DSPJ), in perioada 25-29 iulie 2010, in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-au prezentat 44 de persoane cu „intepatura de peste“, 43 – intepaturi de dragon de mare si o intepatura de pisica de mare. Din totalul de 44 de cazuri, 31 de cazuri sunt adulti si 13 cazuri sunt copii. „Pacientii nu au necesitat internare prezentand numai reactii minime alergice locale pentru care au primit tratament in serviciul de urgenta al spitalului“, au precizat reprezentantii DSPJ Constanta.

Potrivit specialistilor, intepaturile in spinii acestei specii de peste pot deveni extrem de periculoase, uneori mortale, din cauza veninului injectat, mai ales in randul cardiacilor, al batranilor si copiilor. Persoanele care au venit in contact cu spinii acestui peste prezinta, de regula, palpitatii, delir, stari vomitive, febra, iar intensitatea acestora este in functie de cantitatea de venin injectata, dar si de rezistenta celui accidentat. „Se recomanda evitarea, pe cat posibil, a contactului pielii cu pestele. In cazul in care ati atins involuntar pestele si ati suferit o intepatura in spinii acestuia, apelati imediat Numarul Unic pentru Situatii de Urgenta 112“, ne sfatuiesc reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea“ al Judetului Constanta.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii