Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Şi indisciplina se premiază!

ro

19 May, 2011 13:51 1870 Marime text
Gradaţiile numai pe merit nu se dau. Un studiu atent al listei cu gradaţii demonstrează că inspectorii şcolari şi-au dorit din tot sufletul un ban în plus la salarii iar dorinţa li s-a îndeplinit. La aproape toate specializările, primii pe lista beneficiarilor sunt inspectorii şcolari, acesta deşi ei petrec doar câteva ore la şcoală.Ce s-ar mai putea înţelege din toată această poveste? Cu toate că mai mult sunt prezenţi pe la inspecţii şi controalele comandate de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectorii se dovedesc a fi mai performanţi comparativ cu colegii lor ce petrec tot timpul cu elevii! Nu le contestă nimeni până la urmă rezultatele inspectorilor ca profesori, însă prezenţa lor fruntaşă pe listă bate la ochi. Este ruşinos să pui un inspector primul pe lista gradaţiilor. Tot ruşinos pentru actuala conducere a ISJ este să strecori în lista gradaţiilor în rândul profesorilor, directori de şcoală, fapt acuzat de profesorii nemulţumiţi de rezultatul concursului de gradaţii de merit. Nemulţumirea celor mulţi a luat forma contestaţilor. Aproape o sută de contestaţii au fost depuse până ieri la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

"Totul ne descurajează"

Acuzele profesorilor sunt simple: nu înţeleg cum li s-a acordat pentru activitatea depusă un punctaj cu mult mai mic comparativ cu cel aşteptat, totodată, nu acceptă ideea că directorii de şcoli au putut aplica la concurs şi ca profesori, nu numai la secţiunea dedicată lor, şi sunt descurajaţi de faptul că la alte materii profesorii cu un punctaj mai mic ca al lor au intrat în posesia gradaţiilor. „Totul ne descurajează. Guvernanţii ne-au tăiat cu 25% salariile, prima de 2% oferită de unitatea de învăţământ a fost eliminată. Acum îmi este greu să concep de ce mi s-a acordat un punctaj atât de mic", se lamenta o profesoară ce se află de peste 20 de ani în învăţământ.

Sancţionaţi, dar gradaţi

Profesorii meritoşi se declară descurajaţi, nemotivaţi şi au şi de ce. Pe lista gradaţiilor se află şi profesori care, deşi sancţionaţi, au ajuns să fie gradaţi. Unul dintre ei este profesorul Nicoleta Cornescu de la Şcoala Generală „N. Tonitza" din Constanţa. Deşi de anul trecut i s-a interzis pentru doi ani să mai participe în comisia de la bacalaureat pentru că a acordat unui elevi un punctaj mai mare comparativ cu cel meritat, profesoara a fost premiată - spuneţi-i consolată - în acest an de ISJ prin acordarea unei gradaţii de merit. „Ancheta deschisă la bacalaureat a fost o chestiune politică, a fost o făcătură care nu m-a afectat. Gradaţia am primit-o pentru activitatea extracuriculară, activitate apreciată de comisia de coordonare a concursului", a precizat în apărarea ei profesoara. Tot ea a mărturisit că nu este singurul profesor sancţionat şi gradat. Cornescu a precizat că şi colega ei Alina Dinu a primit anul acesta gradaţie, deşi şi ea a primit anul trecut aceeaşi sancţiune.

Inspectorii „iau faţa" profesorilor

Inspectorul Petre Purcărea a primit şi el gradaţie în acest an, aceasta deşi anul trecut, la momentul demiterii de către fosta conducere, a fost în concediu medical. Lucrurile stau în felul următor. Din data de 8 februarie 2010, inspectorul Petre Purcarea, ar fi trebuit să ocupe, din nou, un loc la catedra de istorie în cadrul Şcolii „Gheorghe Ţiţeica", însă acesta, a evitat să se întoarcă la şcoală şi a optat pentru... concediu medical. Ca atare, anul trecut a fost în concediul medical, totodată ca inspector nu pierde prea multe ore la şcoală, cu toate acesta este primul pe lista gradaţilor la specializarea istorie cu 85 de puncte, critică profesorii. „Profesorii sunt liberi să exprime opinii. Sunt inspector de 17 ani, am avut dreptul să-mi depun dosarul", a precizat Petre Purcărea. Ecaterina Totolan, deşi de câteva luni de zile inspector şcolar, este pe poziţia a doua pe lista gradaţilor. De ce apare Totolan pe listă ca inspector şi nu ca psihopedagog special, regulă valabilă pentru toţi inspectorii care „au luat faţa" profesorilor? „Eu mi-am depus dosarul în calitate de profesor pentru că nu există fişe pentru inspectori", a mărturisit aceasta, replicând că mai sunt şi alţi inspectori pe listă, nu este singura. Într-adevăr, printre inspectorii premiaţi se numără şi Dumitru Sorin Cernaianu, inspector sport, Marius Furtună, inspector ştiinţe sociale, Viorica Stan, inspector religie, Adriana Popescu, inspector biologie.

P.S.: În timp ce ieri pe holurile ISJ rând pe rând profesorii băteau la uşa Inspectoratului pentru a contesta rezultatul concursului de gradaţii de merit, şefa ISJ, pedelista Aliss Andreescu, avea alte preocupări prin Capitală, şi nicidecum legate de drama profesorilor. Andreescu a fost plecată şi-n Italia, mai urmează să aibă sâmbătă o deplasare în Danemarca. Proiectul finanţat european şi denumit „VISE" îi ocupă şefei ISJ tot timpul. Deh... se pare că o aşteaptă de pe urma proiectului un salariu de 20.000 de euro. Acesta da câştig, dacă ne gândim că profesorii umiliţi zilele acestea se bat pentru un 25% în plus la salariu, ce le va fi acordat timp de cinci ani sub forma gradaţiei de merit.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • abramburica 19 May, 2011 11:35 Ne-am saturat de nemernicii din I.S.J. !!! si de cei care trag sforile din afara I.S.J., fosti in I.S.J., spagarii care fac de rusine invatamantul, exemple : ... si altii !!!