Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Poliţiştii lui S(C)atană

ro

04 May, 2011 13:16 1128 Marime text
Ceva este putred în Poliţia Constanţa. Declaraţiile comandantului IPJ Constanţa, comisarul şef Dumitru Catană şi poziţia oficială a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu privire la scandalul din dimineaţa zilei de 2 mai de pe terasa „Kudos" din staţiunea Mamaia, făcută publică ieri 3 mai, au fost contrazise de către conducerea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR.Totul a pornit de la un film postat pe site-ul cancan.ro, în care, mai multe persoane îl lovesc cu pumnii, picioarele şi chiar o sticlă, pe un individ căzut la pământ. Inspectorul şef al IPJ Constanţa a comentat luni seară în direct la televiziunea Realitatea, că în cazul respectiv nu s-a întocmit nici un dosar penal şi nu s-a dat nicio amendă pentru că victima nu a depus plângere, iar agresorii nu au fost identificaţi. În comunicatul de presă remis ieri, 3 mai, de către Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al IPJ Constanţa se arată că la ora 6,20 Biroul de Poliţie Mamaia a fost sesizat de un scandal în zona unei terase aflate pe plajă. La faţa locului a fost trimisă o patrulă de ordine publică, care a ajuns în câteva minute şi „pe aleea de acces către terasă, ce se află amplasată pe plajă, la aproximativ 400 m faţă de aceasta, a fost identificat un bărbat, de 33 de ani, din Bucureşti, care prezenta halenă alcoolică, iar la nivelul frunţii o plagă sângerândă", în condiţiile în care, pe filmare se vede clar că prezenta şi alte răni descise la nivelul spatelui. Cel în cauză a fost trimis la spital cu o ambulanţă, iar la faţa locului nu a mai fost găsit niciun alt individ recalcitrant, iar drept urmare nicio amendă nu a fost aplicată.

Scandalul, povestit de un martor

Situaţia s-a complicat ieri când, un martor al incidentului a relatat evenimentul din punctul său de vedere, comentând pe site-ul Realitatea.net. Potrivit acestuia, între-adevăr poliţia a ajuns în câteva minute în zonă, dar a rămas în parcare. Nici când pe lângă ei au trecut în fugă mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază nu au intervenit. Aceştia, aproximativ 20 la număr au intrat în local unde s-au pus pe împărţit pumni şi chiar să tragă cu pistoalele. Atunci, martorul care a relatat aceste lucruri s-a dus la poliţişi şi le-a spus că s-au tras focuri de armă, iar respectivii abia atunci au pornit sirena de la maşină. Bodyguarzii care au intervenit în forţă au fugit cu mai multe taxiuri, luând cu ei, potrivit martorului, şi pe cel agresat. După relatarea martorului, la postul de televiziune Realitatea, a intervenit telefonic, comisarul şef Dumitru Jianu, şeful Direcţiei de Ordine Publică din IGPR. Acesta a declarat că nici nu se pune problema ca poliţia să considere incidentul caz închis. A fost deschis un dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, fiind identificaţi cei care au participat la scandalul cu pricina. Referitor la declaraţia comisarului şef Catană, că nimeni nu a sunat la 112, comisarul şef Jianu l-a contrazis, precinzând că a fost o persoană care a sunat la numărul unic de urgenţe pentru a soclita o ambulanţă pentru victima unei agresiuni. Ancheta poliţiei a scos la iveală că individul prezentat în filmare, cel agresat, este cel care se face vinovat de tot scandalul, fiind cel care l-a pornit. Cu alte cuvinte, niciunul dintre cei care l-au călcat în picioare şi nici individul ce flutura ditamai cuţitul, nu se fac vinovaţi de nimic.

Slabă pregătire a siguranţei publice

Ancheta este în desfăşurare, spun poliţişii şi nu cei de la Constanţa, ci cei de la Bucureşti, care consideră incidentul drept unul izolat, provocat de consumul excesiv de alcool. Să le reamintim că nu este unul izolat, agresiuni având loc pe întreg litoralul, unele fiind înregistrate în direct, victime fiind mai mulţi corespondenţi de televiziune - reporteri şi cameramani. Vorba unui angajat al poliţie: dacă nu dădeaţi voi cazurile astea, probabil nici de ele nu aflam! Poate părea amuzant, dar este de-a dreptul trist şi îngrijorător. De ce nu vrea nimeni să recunoască faptul că forţele de ordine publică sunt insuficiente şi incapabile de a menţine liniştea şi de a interveni „cu operativitate" aşa cum le place lor să se umfle în pene, atunci când situaţia o cere. Dacă numărul patrulelor prezente pe litoral, mai ales în zonele cu aflux mare de turişti, care vin la mare cu un singur gând: să se îmbete aşa cum nu îşi permit să o facă acasă, ar fi fost mai mare, cu intervale de patrulare mai dese şi dotaţi cu mai mult decât un spray cu piper şi o agendă sub braţ, nu şi-ar mai fi permis nimeni să se comporte ca într-un tărâm fără nicio lege. Cert este că planul de prevenire a unor astfel de evenimente nu a fost prea bine pus la punct, iar gestionarea situaţiilor tensionate nu a fost făcută deloc corespunzător. Dată fiind neconcordanţa dintre declaraţiile poliţiştilor de la Constanţa şi cei de „sus", de la Bucureşti, există marea posibilitate să asistăm în curând la ieşiri la pensie şi/sau folosirea termenului „management defectuos" folosit în abuz.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii