Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Frigărui la gura gropii

ro

03 May, 2011 12:33 847 Marime text

După cum este tradiţia, prima duminică după Paşte este dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor şi este denumită Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor. Astfel, credincioşii ortodocşi se duc la mormintele celor dragi şi împart ouă roşii, cozonac şi băuturi. Pentru a respecta tradiţia, constănţenii credincioşi s-au trezit ieri dimineaţă, şi-au aşezat frumos pacheţelele ce trebuiau împărţite şi s-au dus la cimitire. Ajunşi la Cimitirul Central, constănţenii cu frica lui Dumnezeu au dat nas în nas cu fumul gros emanat de grătarele unui grup de ţigani care îşi pomeneau bulibaşa. Mese întinse pe potecile şi-aşa strâmte ale cimitirului, grătare fumegânde ce aminteau de o serbare câmpenească şi puradei care, după un mic mâncat, mai dădeau o tură prin cimitir în căutarea unor pacheţele cu pomană. Pe lângă atmosfera de sărbătoare creată de ţigani, în cimitir tronau grămezile de gunoi ce aşteptau să fie strânse de cei care se ocupă de curăţenie, dar care erau mai preocupaţi de strângerea pacheţelelor cu pomană. De altfel, aceştia au fost ingenioşi, folosind căruţul de gunoi pentru transportul pachetelor, dar cu precădere al sticlelor de băutură.

Pro şi contra

În timp ce ţiganii întindeau grătarele şi desfăceau sticlele de şampanie, ceilalţi constănţeni veniţi la cimitir se îngrijeau de mormintele răposaţilor şi nu se arătau prea deranjaţi de „colegi". „Poate aşa e tradiţia la ei, cine ştie? Oricum, se vede cine este în criză şi cine nu. În timp ce noi am făcut zece pachete pentru pomană, ei fac grătare şi beau şampanie", a declarat Maria Vasilescu, o bătrână ce curăţa mormintele rudelor. Chiar şi paznicii cimitirului au precizat că „petrecăreţi" nu vor să fie deranjaţi. „Îl pomenesc pe bulibaşa. Nu trebuie deranjaţi", a declarat unul dintre paznici, fluturând un „bulan". La poarta cimitirului, un echipaj format din doi poliţişti veghea asupra bunei desfăşurări a lucrurilor, dând din umeri în momentul în care au fost întrebaţi dacă ţiganii cu grătarele au voie să petreacă în cimitir.

Încărcaţi cu pachete

Dacă, în trecut, credincioşii îşi împărţeau între ei pachete cu ouă roşii şi felii de cozonac, acum oamenii străzii au luat cu asalt cimitirele, încărcându-se cu pachete. În timp ce unii dintre ei cărau pomana primită cu căruţuri special concepute pentru a transporta cât mai mult, alţii au chemat în ajutor alte rude pentru a căra sacii grei cu pomană. După un transport de câteva kilograme de pomană, ciclul se relua, iar cerşetorii îşi umpleau din nou sacii. „Oare pot să mănânce atâta pomană? Nu pot să îmi imaginez ce fac cu atâţia saci", a precizat Marin Ion, un credincios sosit la cimitir pentru a-şi pomeni morţii.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii