Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Tone de apă sfinţită pentru (ne)credincioşi -Buluceală pe agheasmă

ro

07 Jan, 2011 13:55 1014 Marime text

Aproximativ 10.000 de constănţeni şi nu numai au îndurat ieri „gerul Bobotezei" preţ de câteva ore bune în faţa Cazinoului din Constanţa, doar pentru plăcerea de a se îmbulzi la sticluţele cu apă sfinţită dăruite de Arhiepiscopia Tomisului cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului. Ca în fiecare an, slujba a început dis-de-dimineaţă la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel" şi a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Deşi mulţimea a fost rugată în repetate rânduri chiar de ÎPS Teodosie şi de jandarmii care au vegheat la ordinea şi liniştea publică, oamenii au aşteptat cu nerăbdare momentul în care s-a dat liber la agheasmă şi „războiul" a început. Peste tot zburau sticluţe cu apă sfinţită, iar constănţenii trecuţi de prima tinereţe se fereau cu greu să nu fie loviţi în cap. Măsurile de ordine publică la procesiunile şi ceremoniile religioase ocazionate de Sărbătoarea Botezului Domnului au fost asigurate de 130 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa şi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis" Constanţa. Cu toate forţele de ordine în alertă, militarii au făcut faţă cu greu puhoiului de oameni ce se îmbulzeau pentru mult-râvnita apă sfinţită. Îmbulzeala deja obişnuită vine în pofida faptului că Arhiepiscopia Tomisului a pregătit anul acesta aproximativ 100.000 de sticluţe cu apă sfinţită, iar, astfel, agheasma ar fi ajuns pentru fiecare participant la ceremonie.

Baie în apa mării

După sfinţirea apelor din butoaiele aşezate în faţa scenei unde soborul de preoţi a oficiat slujba, a urmat sfinţirea apei Mării Negre, prilej pentru zeci de curajoşi să îşi testeze limitele în apa îngheţată. Tradiţia spune că cei care vor reuşi să prindă cele trei cruci aruncate în apa mării de arhiepiscopul Tomisului vor avea parte de un an mai bun şi vor fi feriţi de boli. Dintre zecile de tineri aventurieri, cei trei care au reuşit să aducă crucile la mal au fost: Dan Teodor Anesta, de 24 de ani, Mihail Fedul, de 21 de ani, şi Mihai Lăpuşneanu, în vârstă de 25 de ani. Pentru ritualul de sfinţire a apei Mării Negre, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost „plimbat" cu o şalupă de mai mulţi scafandri şi militari. Chiar dacă majoritatea temerarilor au fost echipaţi profesionist, câţiva dintre ei au fost echipaţi cu echipamente de vară. „Suntem căliţi şi oricum nu e chiar atât de frig. Apa a fost cam rece, dar suntem bine", au declarat tinerii. La Medgidia, şapte tineri s-au aruncat în apă în credinţa că vor fi sănătoşi şi vor fi feriţi de rele tot anul, dacă reuşesc să ajungă primii la cruce. Cel mai rapid dintre aceştia, care a reuşit să ajungă primul la cruce şi să o aducă înapoi la mal, a fost un tânăr de 19 ani. Acesta a fost recompensat cu un premiu în valoare de 1.500 lei, oferit de Primăria Medgidia.

După slujbă, potopul

La sfârşitul ritualului de recuperare a crucilor din apa rece a Mării Negre, ÎPS Teodosie s-a reîntors pe ţărm şi a dat liber credincioşilor la apa sfinţită. Luptele cu jandarmii, îmbulzeala deja obişnuită şi strigătele bătrânilor au durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care constănţenii au pus mâna pe 4-5 sticluţe de agheasmă. Unii dintre ei au fost dotaţi chiar şi cu cărucioare, doar-doar vor căpăta mai multă apă sfinţită. După ce s-au aprovizionat bine, credincioşi au plecat spre case, lăsând în urmă o mizerie de nedescris şi sticle de agheasmă aruncate la întâmplare. Cei mai câştigaţi de pe urma acestei sărbători au fost comercianţii de calendare sau busuioc, care şi-au epuizat stocurile de marfă încă de la începutul slujbei. La sfârşit, toată lumea a plecat acasă mulţumită de faptul că a reuşit să capete apa sfinţită.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii