Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Goana după cel mai mic RCA - În goană după cel mai mic RCA

ro

29 Nov, 2010 11:57 783 Marime text

Pentru anul viitor nu au fost scutiţi de veşti proste nici conducătorii auto. Asigurările obligatorii se vor majora semnificativ. Se vehiculează o creştere cuprinsă între 15% şi 50%. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România explică noile majorări prin numărul crescut al despăgubirilor plătite anul acesta, în condiţiile în care asiguraţii obţin despăgubiri tot mai mari în instanţă. Constănţenii fără accidente la activ, care încheie asigurarea ca pe o formă de siguranţă, critică politica asiguratorilor şi justificarea privind majorarea tarifelor la RCA. Potrivit lor, măriri de preţ ar trebui să suporte doar persoanele cu maşinile accidentate. „Să plătească majorări doar cei cu accidente. Şoferilor disciplinaţi să li se acorde reduceri, nu majorări", a declarat Andrei C., posesorul unui „Renault Megane". Pentru că nu-şi permit, sunt şi constănţeni care refuză să plătească de ceva timp RCA-ul. „Am o «Dacia 1300». De doi ani nu am plătit asigurarea şi nici nu o voi face. Nu am bani, iar cu maşina merg rar şi atunci cu prudenţă", a declarat Bogdan G.

Şoferii migrează de la un asigurator la altul

Constănţenii doi bani nu dau pe sistemul „bonus-malus", prin intermediului căruia primesc o reducere de 10%. Asiguraţii migrează în fiecare an de la o firmă la alta, în căutarea celui mai mic tarif în faţa căruia reducerea „bonus" de... 10% este doar o glumă proastă. „Acum doi ani am încheiat asigurarea la ASIROM, anul acesta am avut la ARDAF. Pe 30 decembrie îmi expiră asigurarea şi o vor reînnoi la «Omniasig». Dacă la ARDAF îmi cer 459 lei, «Omniasig» a venit cu o ofertă de preţ de 245 lei", a precizat B. Dumitrescu, un pensionar constănţean posesor al unui „Matiz". Nu toţi şoferii plătesc la „Omniasig" 245 lei, aceasta este oferta pentru pensionari. Un tânăr de 30 de ani ar achita la „Omniasig" pentru RCA cel puţin dublu faţă de pensionari, mai precis 602 lei. Acelaşi tânăr ar plăti tot 602 lei şi-n cazul în care „Matiz"-ul lui a fost implicat în unul sau două accidente.

Constănţenii mai profită o lună de vechile tarife

Pentru un posesor de „Matiz", în vârstă de 30 de ani, „Uniqa asigurări" pare să fie soluţia în acest an, solicitând pentru încheierea poliţei RCA - 340 lei, cel mai mic preţ de pe piaţă şi egal cu jumătate din valoarea brută a salariului minim pe economie. „Groupama" şi „Asirom" solicită aceluiaşi tânăr, 480 lei, respectiv 546 lei şi acestea sunt tarifele percepute pentru asigurarea unei maşini fără accidente la activ. În cazul unei persoane în vârstă de 30 de ani, cu un „Matiz" accidentat o singură dată, „Groupama" solicită 624 lei pentru a încheia asigurarea RCA, iar „Asirom" - 789 lei. Atenţie, preţurile anterior menţionate, cu mult ridicate faţă de putinţa de plată a omului de rând, sunt valabile până la 31 decembrie, cu mici variaţii în funcţie de fluctuaţiile monedei euro. Pe cei cărora asigurarea le expiră în februarie anul viitor îi aşteaptă alte tarife majorate, aşa cum au anunţat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România cu 15-50%. Mărirea de preţ face ca încă o dată sistemul „bonus-malus" să devină ineficient în condiţiile în care clienţilor fideli li se promite de la anul o reducere de 10% pe fondul unei majorări de minimum... 15%.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii