Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Destinatie de weekend

ro

12 Jul, 2010 01:00 733 Marime text

Pentru că vremea continuă să fie total nepotrivită pentru plajă, săptămâna această vă propunem o incursiune într-o lume plină de mister: creştinismul timpuriu pe meleaguri dobrogene, ale cărui vestigii se găsesc în bisericile din cretă de la Murfatlar. Situl arheologic se află la o distanţă de 15 km de litoralul Mării Negre, pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu, acum Canalul Dunăre-Marea Neagră. Este alcătuit din camere şi galerii, fiind săpat într-un deal de cretă situat în apropierea carierei de extragere a cretei din Murfatlar.

A fost descoperit pe 11 iunie 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei. Acest complex a adăpostit, în opinia cercetătorilor, prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri, de pe teritoriul României. Se crede că modelul acestor mănăstiri rupestre ar fi fost adus din Cappadocia. Dar cine şi când a săpat chiliile? Teologii spun că acest complex a fost datat în secolele 9-10 d.Hr., pe baza inscripţiilor de pe pereţi, care conţin şi ani, pe baza ceramicii găsite acolo, care aparţine evului mediu timpuriu, şi pe baza arhitecturii bisericilor.

Totuşi, este posibil să fi existat o primă etapă de locuire mult mai devreme, în secolele 4-6. Graffiti-urile sunt foarte numeroase, cele mai multe fiind legate de cultul creştin. Nenumărate cruci de diverse forme şi mărimi, inscripţii în slavona veche, imagini umane şi animaliere cu încărcătură religioasă: porumbei, sfinţi, scene liturgice, foarte naiv reprezentate, istoricii chinuindu-se deseori să identifice scenele. În plus, apar foarte multe incizii ce par a nu avea legătura cu creştinismul. Nenumăraţi cai în galop, cerbi, dragoni împletiţi, păsări, rar călăreţi, motivul labirintului. De , s-au descoperit mai multe inscripţii cu litere runice.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii