Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Bolnavii de cancer îşi aşteaptă sfârşitul - Radioterapie cu aparatură... mortală

ro

14 Oct, 2010 11:46 2983 Marime text
Viaţa bolnavilor de cancer din toată ţara, care fac radioterapie, este pusă sub semnul întrebării din cauza „sărăciei" Ministerului Sănătăţii, incapabil să doteze spitalele şi institutele de oncologie cu aparatură ultraperformantă. Nici judeţul Constanţa nu face excepţie. Peste 1.000 de bolnavi din judeţul nostru, dar şi din Tulcea şi Ialomiţa, care fac radioterapie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) sunt trataţi cu ajutorul unui aparat depăşit, cu sursă de cobalt, renegat de celelalte ţări europene pe motiv că face mai mult rău decât bine. „Ne-ar trebui un accelerator cu un alt sistem de planning, dar acesta costă în jur de un milion de euro. Ne străduim să le oferim bolnavilor un tratament conform standardelor, dar acest aparat vechi ne limitează foarte mult", a declarat dr. Cora Gache, medic primar radioterapie. În plus, „bătrânul" aparat face ca terapia să fie greu de suportat şi afectează grav organe precum rinichii sau ficatul. Un accelerator modern ar înjumătăţi efectele negative ale radioterapiei, ar proteja organele şi ţesuturile anexe, lucrând direct pe tumoare, şi ar duce la creşterea calităţii vieţii bolnavului.

Biopsiile, imposibile în cancerul de sân

De mai bine de un an, Clinica de Oncologie a SCJU nu are medic care să efectueze biopsiile în cazul cancerului la sân. Astfel, pacientele aflate în această situaţie se văd nevoite să se deplaseze la Bucureşti. „Medicul respectiv s-a pensionat, ori noi nu putem institui o terapie fără a şti cu exactitate diagnosticul anatomo-patologic", a declarat medicul primar oncolog, dr. Laura Mazilu. Şi chiar dacă specialistul ar exista, bolnavele ar fi obligate să ia drumul Capitalei, pentru că „nu avem logistica necesară". Potrivit specialistului în radioterapie, dr. Gache, nu există aparatul de Curie-terapie, absolut necesar pentru tratamentul complet al cancerelor de sân. „După terapia la suprafaţă, trebuie intervenit cu acest aparat, care acţionează direct asupra tumorii, în profunzime. Practic, acumulează o doză mult mai mare în tumoră", a explicat dr. Cora Gache.

Măşti "pasate" şi instrumente vechi

Bolnavii care suferă de cancer în sfera ORL au nevoie de o mască specială - sistem de contenţie, pe care se marchează zona de acţiune a radioterapiei. Razele trebuie să cadă mereu în acelaşi loc. În caz contrar, efectele terapeutice scad îngrijorător, iar vindecarea este compromisă. Această mască indispensabilă este personalizată şi costă 580 de lei. Din păcate, nu este inclusă în programul oncologic, aşa că fiecare bolnav trebuie să scoată banii din buzunar şi să şi-o cumpere. Pacienţii împrumută măştile celor care nu au bani să le cumpere. Aşa se face că o mască a ajuns să fie utilizată chiar şi de trei pacienţi. Aceleaşi sisteme de contenţie există şi pentru celelalte tipuri de cancer, dar sunt mult prea scumpe. Pentru ca razele să cadă mereu în acelaşi loc, bolnavii sunt „tatuaţi" şi mâzgăliţi cu marker-ul. Nici „uneltele" de protecţie în timpul terapiei nu sunt foarte sigure. Deşi ar fi trebuit personalizate, acestea sunt... unice şi foarte vechi. Plumbii de protecţie care se aşază pe diverse organe datează din 1960. Şuruburile s-au slăbit şi există pericolul să cadă şi organele să fie expuse iradierii. Nici din punct de vedere financiar, situaţia nu este „roz". „Decontarea per bolnav de la Casa de Asigurări de Sănătate este mult prea mică - 48 lei şedinţa. Costurile implicate sunt mult mai mari. Este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile", a mai precizat dr. Cora Gache, medic primar radiologie. În evidenţele secţiei sunt înregistraţi mii de bolnavi de cancer. Anual, în judeţul Constanţa sunt depistate 2.400 de noi cazuri, incidenţa fiind în creştere.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii