Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Banii contribuabililor - tocaţi de moara portocalie - Moinescu aruncă cu euroii după... escroci

ro

11 Feb, 2011 13:18 618 Marime text
Până nu demult, apa şi canalizarea erau facturate locuitorilor din Medgidia de societatea „Edilmed". Intrată în faliment în timpul mandatului de primar al lui Dumitru Moinescu, din cauza managementului defectuos, „Edilmed" avea, în 2005, datorii către stat şi către furnizori de 16 milioane lei noi. Un mai târziu, primarul decide privatizarea serviciului de apă şi canalizare şi, în urma unei licitaţii publice de concesiune, „câştigătoare" iese firma americană „Bonet International", societate cu un capital iniţial de doar 250 de lei şi sediu într-o... căsuţă poştală din SUA! Trebuie menţionat faptul că singurul operator regional de apă şi canalizare, respectiv RAJA Constanţa, a fost împiedicat la acea vreme să participe la licitaţie. La nici măcar un an de la încheierea defectuosului contract, firma dispare, lăsând în seama primăriei o datorie de sute de mii de euro. Edil de „treabă", Moinescu dă o mână de ajutor şi plăteşte datoria americanilor din banii contribuabililor! De altfel, nelegalitatea plăţii este dovedită de faptul că, exact cu trei ani în urmă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deţinea indicii privind efectuarea unei plăţi de 1,027 milioane lei (în jur de 277.000 euro) din partea Consiliului Local Medgidia în conturile firmei „Bonet", fără ca acestea să fie justificate.

Ca măgaru'n ceaţă

Din momentul în care firma americană a ieşit din joc şi până la sfârşitul lunii octombrie 2009, serviciul de alimentare cu apă şi canalizare a trecut în subordinea primăriei, producând, lunar, bugetului local o gaură de aproape 900.000 lei, sumă care cu greu acoperea cheltuielile curente ale administraţiei locale, iar de investiţiile necesare la nivelul sistemului de canalizare în localitate nici măcar nu se punea problema. Interesant este încă un aspect legat de tărăşenia cu americanii de la „Bonet" dispăruţi ca măgaru'n ceaţă: cu toate că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a sesizat din oficiu, încă din 200,8 cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de primarul de atunci, Dumitru Moinescu, dosarul încă se află în cercetare la Poliţia Medgidia. Din ce motive rezolvarea dosarului este temporizată, când există dovezi de netăgăduit că banii contribuabililor au fost tocaţi de moara portocalie a fostului edil, care a aruncat cu euroii după... escroci, sperăm să vă lămurim într-o ediţie viitoare.

"Hăuri" în vistierie

Între timp, singura posibilitate ca Medgidia să beneficieze de serviciu de alimentare cu apă şi canalizare era delegarea către un operator capabil să realizeze acest lucru. Mai mult decât atât, pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului, era necesară atragerea de fonduri europene, în condiţiile în care - din cauza „hăurilor" din vistierie - bugetul local nu putea asigura sumele implicate într-un proiect de asemenea anvergură. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a beneficia de programele existente în materie, Consiliul Local trebuie să facă parte dintr-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, iar serviciul de apă şi canalizare să fie delegat unui operator regional. Ceea ce s-a şi întâmplat, operatorul fiind RAJA SA Constanţa. Această acţiune a permis realizarea unor investiţii europene în Medgidia, în valoare de 9,34 milioane euro, cu o cofinanţare din partea RAJA de 1,07 milioane euro şi 165.367 euro din partea Consiliului Local. Fondurile sunt folosite pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare, reabilitarea şi modernizarea surselor de apă şi a staţiei de epurare din oraş.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii