Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Gradaţi… „pătaţi“, trimişi în judecată

ro

17 May, 2011 12:25 1154 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a 112 inculpaţi, dintre care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti. Printre cei trimişi în judecată se află şi colonelul Vasile Vreme, din cadrul UM 01375 Constanţa.

Colonelul Vasile Vreme a fost comandant al Batalionului Rechinii Albi de la Topraisar, a fost decorat pentru misiunile executate în Afganistan, împreună cu Batalionul 341 Infanterie Topraisar, iar în anul 2009 a devenit cetăţean de onoare al comunei Agigea. El este învinuit că s-a folosit de funcţia sa pentru a ajuta la promovarea unor examene candidaţi ce doreau să se angajeze în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Procurorii au arătat că Vreme face parte dintre ofiţerii care au exercitat presiuni asupra comandanţilor şcolilor militare în favoarea candidaţilor, aranjamentele făcându-se pe bani.

Mai exact, colonelul este acuzat de comiterea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată; instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată; instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

 

112 angajaţi mai „mici" şi mai „mari" ai MApN, în aceeaşi oală spurcată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar), precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice. În anul 2010, luna august, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" Piteşti au avut loc două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică. Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii.

 

Candidaţii „fericiţi" primeau grilele cu răspunsurile înainte de examen

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" Piteşti s-a stabilit că în luna august 2010 s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, inculpatul colonel Valerică Diaconu, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi inculpaţii maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonel Vasile Belciug, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonel Ion Constantin, colonel Ioan Burghelea, colonel Vasile Vreme, colonel Nicolae Mitu, colonel Mihăiţă Băleanu, colonel Condruz Stan, colonel Gabi Costel Drăgoescu, locotenent-colonel Gheorghe Anghelina şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză.

 

Zeci de candidaţi admişi ilegal

Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totală de 194.080 de lei şi 52.000 de euro. În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi. În total, anchetatorii au stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 de euro, ca preţ al traficării influenţei.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii