Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Proiecte pentru finanţare propuse de deputaţii PD-L

ro

02 Dec, 2010 12:08 632 Marime text

Parlamentarii democrat-liberali de la Constanţa s-au întâlnit atât cu primul ministru Emil Boc, cât şi cu reprezentanţii mai multor ministere. În discuţiile pe marginea bugetului de stat pentru 2011, cei patru parlamentari constănţeni au cerut premierului să se respecte distribuirea fondurilor pe zone, nu de alta, dar, potrivit deputatului Constantin Chirilă, „ţara asta nu e formată doar din Cluj, Harghita şi alte câteva zone".

În nenumărate rânduri, conducerea PD-L Constanţa le-a cerut primarilor să întocmească liste cu proiectele prioritare pentru comunităţile lor. Şi de această dată, la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului au fost folosite listele primarilor. Deputatul Constantin Chirilă ne-a spus că parlamentarii constănţeni au subliniat, în primul rând, necesitatea investiţiilor în infrastructură. „Am cerut bani pentru drumuri, pentru şcoli - cea din Albeşti are neapărat nevoie de intervenţii în reabilitare pentru că este sub orice critică. Am cerut chiar şi pentru biserici, pentru finalizarea celor începute, chiar dacă din ce în ce mai multă lume spune că sunt prea multe. Trebuie să le terminăm dacă tot s-au demarat lucrările. Avem nevoie de bani şi pentru proiectele de canalizare şi alimentare cu apă care sunt atât de necesare", a declarat Chirilă.

„Nu facem pentru Mazăre"

În opinia deputatului sunt bune şi proiectele punctuale, însă judeţul Constanţa are nevoie de un proiect care să cuprindă întreaga regiune şi să presupună investiţii majore în infrastructură. „Am susţinut necesitatea centurii de ocolire a Constanţei, a reabilitării căii ferate, ca să nu mai facem atâtea ore pe drum de la Constanţa la Bucureşti. Avem nevoie şi de centura Mangaliei, pentru că acest proiect ne-ar putea ajuta să ne unim «porţile» cu vecinii bulgari. Nu sunt speranţe mici, dar nici foarte mari, pentru că bugetul e aşa cum e...", a mai spus Constantin Chirilă. În faţa reprezentanţilor Executivului, deputatul constănţean şi-a exprimat şi nemulţumirea cu privire la modul în care sunt distribuiţi banii. În opinia sa, judeţul Constanţa merită aceeaşi atenţie pe care o primesc Clujul, Harghita, Suceava şi altele. „A fost o discuţie deschisă şi cred că miniştrii şi premierul au fost receptivi la sugestiile noastre. Avem nevoie de un proiect major, doar nu facem investiţii în judeţ pentru Mazăre. Oamenii merită condiţii civilizate de trai şi să vadă că Guvernului îi pasă de nevoile lor", a conchis Chirilă.

Dedicat colegiului

La rândul său, deputatul democrat-liberal Zanfir Iorguş a profitat de ocazie pentru a încerca să-şi convingă colegii de partid aflaţi în Executiv să aloce fonduri pentru proiecte majore. „Am pledat pentru asigurarea finanţării unor proiecte din Colegiul uninominal 5 atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt", a menţionat Iorguş. Pe lista parlamentarului PD-L supusă atenţiei miniştrilor prezenţi la întâlnire prioritar a fost proiectul privind construcţia centurii ocolitoare a municipiului Mangalia. „Am insistat pe asta întrucât se are în vedere transformarea centurii în autostradă, ce va face legătura între Constanţa şi Varna, iar până în 2014 - 2017 se analizează posibilitatea ca această autostradă să fie în paralel cu o cale ferată", a explicat deputatul democrat-liberal. Pentru finanţarea imediată de la bugetul de stat, Iorguş a propus proiecte privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi pentru reabilitarea drumurilor. Astfel, pentru localitatea 23 August, el a insistat în vederea finanţării proiectului privind realizarea sistemului de canalizare integrat al comunei şi cuplarea acestuia la staţia de epurare Mangalia, precum şi pentru cel referitor la consolidarea digurilor Tatlageac. Tot în urma insistenţelor deputatului Zanfir Iorguş, Primăria Limanu ar putea avea şansa ca anul viitor să reuşească reabilitarea drumurilor şi construirea unei săli de sport. Nu în ultimul rând, deputatul Colegiului uninominal nr. 5 a solicitat ministrului Elena Udrea să aloce fonduri pentru construirea de locuinţe tip ANL în localităţile Limanu, Mangalia şi Pecineaga.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii