Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Primăria Cernavodă nu a ajuns la un consens cu transportatorii

ro

28 Feb, 2011 12:17 1009 Marime text

Reparaţia podului „Anghel Saligny" de la Cernavodă şi devierea traficului prin oraş îi nemulţumeşte atât pe transportatori, cât şi pe reprezentanţii administraţiei locale. În acest context, cele două părţi s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a-şi exprima punctele de vedere cu privire la modul în care se poate face tranzitul prin localitate, dar şi cu privire la condiţiile impuse de primărie pentru cei care traversează oraşul. Întrunirea nu s-a finalizat cu găsirea unor soluţii mulţumitoare pentru ambele părţi, astfel că s-a hotărât organizarea unei noi şedinţe de consultări, la care să participe şi reprezentanţii CNADR.

Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a organizat în cursul săptămânii trecute o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţiei Operatorilor Români de Transport şi Federaţiei Naţionale Patronale a Transportatorilor Rutieri din România, dar şi cu reprezentanţii firmei care execută lucrările de reabilitare a podului şi a viaductelor peste Canalul Navigabil Cernavodă şi şefii Poliţiei naţionale şi Poliţiei locale. Subiectele întâlnirii au fost nemulţumirea operatorilor privind restricţionarea traficului maşinilor de mare tonaj, în urma începerii lucrărilor de reabilitare a podului. Restricţionarea nu a fost impusă de Consiliul Local Cernavodă, ci de beneficiarul lucrării - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Transportatorii nu au înţeles că taxa de tramă stradală nu este o taxă nouă, ci este în vigoare din anul 2008 şi se aplică tuturor maşinilor de mare tonaj care traversează oraşul Cernavodă. Singura modificare făcută după data de 10 ianuarie se referea la cazurile excepţionale, pentru maşinile mai grele de 8,5 tone, care trebuie să solicite aviz înainte cu 36 de ore de a tranzita localitatea. De asemenea, operatorilor de transport persoane de pe ruta Bucureşti-Constanţa-Bucureşti li s-a cerut să efectueze staţie şi în oraşul Cernavodă.

CNADNR este principalul vinovat

„În situaţia actuală, când traficul a fost deviat prin oraşul nostru, trebuie să ne protejăm drumurile, reţelele de apă-canalizare şi de termoficare. De asemenea, podul «Sfânta Maria» din oraş, pe unde se deviază traficul, a fost construit pentru evacuarea locuitorilor şi personalului de la Centrala Nucleară, în caz de avarie, nu pentru transportul greu şi des. Primăria nu intenţionează să ia banii transportatorilor, având în vedere că banii obţinuţi de pe urma acestor taxe de tramă stradală nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor reale care se fac cu repararea drumurilor, ci se doreşte limitarea acestui trafic, aşa cum se face în toate oraşele din ţară sau din Europa. Trebuie să ne protejăm locuitorii, casele acestora şi infrastructura", a declarat Mariana Mircea.

Şeful administraţiei locale susţine că primăria nu a fost consultată atunci când s-a luat decizia devierii traficului prin oraş, asa cum ar fi fost normal. La finalul întâlnirii, edilul şi reprezentanţii transportatorilor au convenit că este necesar ca, în perioada următoare, să se organizeze şi o întâlnire cu reprezentanţii CNADNR şi ai celorlalte asociaţii care nu au fost prezenţi la discuţii.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii