Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Prefectura, „frontul de luptă" al pensionarilor militari

ro

17 Jan, 2011 12:31 920 Marime text

Fix la o lună de la primul protest al membrilor Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa, aceştia revin pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului. Motivul: cuantumul redus al pensiilor pe care au început să le încaseze.

Pe lângă preţurile tot mai mari la utilităţi şi alimente, noul an le-a adus pensionarilor militari şi pensii reduse, în unele cazuri cu până la 60%. De altfel, pensionarii militari anticipau că la asta se va ajunge încă din decembrie 2010, însă protestele lor n-au avut niciun efect. Pe 17 decembrie anul trecut, peste 500 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate - Filiala 1 Constanţa ameninţau că vin să protesteze pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului, însă frigul de afară i-a înmuiat pe protestatari, la manifestare ajungând doar vreo 20 de persoane. La vremea respectivă, nemulţumirea lor provenea din faptul că guvernanţii anunţaseră că le vor recalcula pensiile. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere din Constanţa, Remus Macovei, menţiona că guvernanţii au stabilit ca veniturile lor să fie recalculate în baza adeverinţelor eliberate de Centrele Militare în condiţiile în care din acele documente lipsesc, în unele cazuri, zeci de ani de activitate. De altfel, liderul sindical susţinea că, potrivit legii, este ilegal ca Centrele Militare Judeţene se elibereze adeverinţe de venit, atribuţie ce revine Arhivelor Militare.

Demers fără efect

Deşi au protestat şi au trimis o scrisoare deschisă ministerelor de resort, decizia guvernanţilor şi-a urmat cursul, iar efectele n-au întârziat să apară. Luna aceasta, majoritatea pensionarilor din rândul cadrelor militare s-a trezit cu pensiile ciuntite. Dar, după cum ameninţau de anul trecut, „beneficiarii" deciziilor guvernamentale nu se lasă şi reiau seria protestelor. Prima manifestare are loc luni, 17 ianuarie, în intervalul orar 10.00 - 12.00, tot pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde sunt aşteptate să vină aproximativ 400 de cadre militare pensionate. „Dacă semnalele primite sunt reale, ne aşteptăm să vină mai mulţi pensionari. Nemulţumirea este profundă la toţi cei în rezervă şi în retragere. La Constanţa, peste 95% din cei ce au primit decizia de pensionare sau sume pe card au constatat că au pensiile diminuate cu 40-60%. Mie mi s-a redus pensia de la 3.680 de lei la 1.580 de lei", ne-a declarat colonelul în rezervă Remus Macovei.

Au schimbat tactica

La primul protest, cadrele militare pensionate au depus un memoriu subprefectului Aidun Curt Mola, însă demersul lor n-a avut efect. Tocmai de aceea manifestarea de luni nu se va mai finaliza cu memorii sau scrisori. „N-are rost să înaintăm memorii sau scrisori. Nu le ia nimeni în seamă. Sâmbătă, 15 ianuarie, în cadrul Adunării generale a sindicatului nostru s-a propus şi s-a acceptat ca, pe 24 ianuarie, să mergem la Bucureşti pentru a protesta alături de colegi din întreaga ţară. Pe cheltuiala noastră, vom merge circa 100-200 de persoane. Dacă până atunci nu se va găsi o soluţie, nu este exclus ca protestul din Capitală să reunească zeci de mii de cadre militare pensionate din toate colţurile ţării", a conchis preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa, Remus Macovei. El a adăugat că pensionarii militari nu se opresc aici. În cazul în care situaţia lor nu se va reglementa, ei ameninţă că vor apela inclusiv la forurile internaţionale pentru a-şi face dreptate.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii