Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Petiţie împotriva campusului social din zona Grăniceri

ro

10 Mar, 2011 11:55 1613 Marime text
Campusul social „Henri Coandă" - pe care autoritatea publică locală din Constanţa îşi doreşte să îl amplaseze în zona Grăniceri - a născut deja controverse la doar două zile de la momentul în care Radu Mazăre a anunţat iniţiativa. Mai exact, pe portalul petitieonline.ro a fost iniţiat un demers prin care nu se doreşte amplasarea unui cartier social în zona Grăniceri, numit de iniţiatorul petiţiei „Ferentari al Constanţei".

Edilul Radu Mazăre a anunţat, în data de 7 martie a.c., că a găsit o soluţie pentru a le oferi oamenilor străzii sau celor care locuiesc în imobilele din zona Peninsulară şi care riscă să fie oricând daţi afară un acoperiş deasupra capului. Primarul a precizat că, începând din martie 2012, oamenii vor putea să se mute în locuinţele modulare pe care autoritatea publică le va amplasa pe terenul de şase hectare din zona Grăniceri, pe care Primăria Constanţa l-a preluat de la unitatea militară. Proiectul va demara anul acesta, dar cum licitaţiile şi atribuirea contractului pentru achiziţionarea locuinţelor modulare durează, primele 500 de locuinţe vor putea fi date în folosinţă abia anul viitor. Dar nu proiectul în sine îi nemulţumeşte pe unii constănţeni care locuiesc în zona unde va fi amplasat campusul, ci locaţia aleasă. „Această petiţie este pentru a lua o poziţie în faţa deciziei primarului Radu Mazăre de a amplasa cartierul de containere în zona Grăniceri, Tomis Nord, decizie ce îi va afecta pe toţi locatarii din zonă, inclusiv Tomis III şi Tăbăcărie. Aducerea şi amplasarea unei mase de 6.000 - 12.000 de oameni va avea efecte negative asupra întregii zone. Strângerea tuturor cetăţenilor nevoiaşi din Peninsulă, din Piaţa Chiliei şi în general din restul oraşului şi concentrarea lor într-un singur loc va avea ca efect creşterea criminalităţii şi furturilor, creşterea considerabilă a gradului de mizerie şi diminuarea până la 0 a gradului de siguranţă din întreaga zonă", se arată în textul petiţiei „Nu vrem ghetou de containere în Grăniceri".

Nemulţumitul care a iniţiat petiţia, dar care a ales să rămână anonim, mai este deranjat şi de faptul că „întreţinerea ghetoului de containere şi a nevoiaşilor va fi suportată de cetăţenii Constanţei".

Mazăre continuă proiectul

Poate, într-o oarecare măsură, temerile iniţiatorului şi a celor câţiva semnatari ai petiţiei sunt justificate, însă acest demers nu-l face pe Radu Mazăre să-şi piardă avântul. Prezent la o emisiune a unui post local de radio, edilul a spus că nu poate duce campusul social la ieşirea din oraş pentru că nu există fonduri suficiente pentru a realiza şi infrastructura pentru acest amplasament. Dacă s-ar apuca de realizat reţea de apă, canalizare, dar şi de iluminat la marginea oraşului, autoritatea locală ar cheltui mult prea mulţi bani şi nu ar mai putea să asigure un acoperiş deasupra capului pentru miile de amărâţi. Edilul a precizat că nu va renunţa la proiect şi că locuitorii din zonă nu au de ce să-şi facă griji pentru că amplasamentul social va avea un regulament de ordine interioară şi va beneficia şi de o structură a Poliţiei Locale, care va supraveghea zona astfel încât să nu existe incidente. Mai mult decât atât, dacă unul dintre locatarii campusului va săvârşi o ilegalitate, va fi dată afară fără drept de apel. Radu Mazăre a mai spus că nevoiaşii nu trebuie trataţi ca nişte răufăcători, aceştia având nevoie să li se ofere prezumţia de nevinovăţie şi o şansă de a-şi repune viaţa pe picioare.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • perciun claudia maria 27 Aug, 2011 22:54 am o singura rugaminte la toata lumea care se inpotriveste cartierului unde se fac aceste containere ptr oamenii saraci.in primul rand sa se gandeasca ca toata lumea saraca are nevoie de un adapost ,si sa se puna in locul celor saraci,si sa vada cum este ca alti cetateni sa comenteze la adresa celor fara suflet.cei care sunt inpotriva pot dormii seara linistiti vazand la tv cata lume doarme in aer liber? numai fiti lume atat de rea.viata este asa cum este