Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Militarii constănţeni iau cu asalt Bucureştiul

ro

24 Jan, 2011 12:12 628 Marime text

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa nu au dezertat de la lupta lor pentru recâştigarea drepturilor financiare. La o săptămână de la protestul desfăşurat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului, pensionarii militari schimbă frontul de luptă şi „iau cu asalt" Capitala.

În pofida deciziei definitive remise recent (n.r. - pe 7 ianuarie 2011) de Înalta Curte de Casaţie, prin care aplicarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din sistemul penitenciar se suspendă, cei vizaţi nu pot sta liniştiţi. Nici declaraţia de sâmbătă, 22 ianuarie a.c., a preşedintelui Traian Băsescu, prin care sublinia că decizia ICCJ trebuie aplicată, nu i-a calmat pe pensionarii militari. Ei se pregătesc să protesteze luni, 24 ianuarie, în toată ţara. Mai mult, intenţionează să depună şi o somaţie în care îi solicită preşedintelui să le fie recunoscute drepturile tăiate de Guvern. În opinia lor, protestele de stradă constituie ultima soluţie la care apelează pentru a-şi recâştiga drepturile. Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa, colonelul în rezervă Remus Macovei, ne-a declarat că membrii sindicatului nu vor mai acţiona pe plan local, întrucât s-au manifestat la începutul săptămânii trecute. „Acum ne vom alătura colegilor şi ne vom deplasa la Bucureşti cu trei autocare. Vom fi peste 150 de protestatari, unii dintre noi urmând să vină cu maşinile personale. Din păcate, şi vremea este nefavorabilă, dar sper să ajungem cu bine şi să ne ducem acţiunea de protest la bun sfârşit", a afirmat Macovei. El a explicat că la ora 10.00 se adună în Capitală, iar la ora 11.00, din Piaţa Revoluţiei, va începe marşul, pensionarii militari urmând să treacă prin faţa sediului SRI şi al Ministerului Apărării Naţionale, punctul terminus fiind pe platoul din faţa Academiei de Interne.

Nu-i de ajuns

Potrivit colonelului în rezervă Remus Macovei, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu reprezintă „un pas înainte, dar nesemnificativ". „Decizia ICCJ susţine doar suspendarea aplicării HG735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din sistemul penitenciar. Asta presupune că nu se mai recalculează nicio pensie, însă problema este cu cei cărora deja li s-a recalculat. Cum şi când îşi vor primi aceştia banii înapoi?", a explicat preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa decizia de continuare a protestelor. Neîncrederea pensionarilor militari este îndreptăţită, deşi guvernanţii promit că, în termen scurt, îşi vor primi retroactiv banii, întrucât din declaraţia lui Macovei reise că, în anul 2007, circa 40.000 de persoane aşteptau să primească nişte drepturi retroactiv, iar acele cereri n-au fost rezolvate nici până acum.

Perseverenţa este cheia succesului

Foştii militari sunt hotărâţi să meargă până la capăt cu protestele, iar dacă va fi nevoie vor apela şi la instanţele internaţionale. „La Constanţa, am început să întocmim dosarul pentru a intenta acţiune în instanţă împotriva Ministerului Apărării Naţionale. Acţionăm conform căilor legale pe care le avem la dispoziţie pentru a fi siguri că ne recăpătăm drepturile. Dacă situaţia nu se reglementează şi nu ni se face dreptate, după ce epuizăm căile interne mergem la CEDO", a concluzionat colonelul în rezervă Remus Macovei.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii