Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Dumitrache nu concepe compromisuri cu siguranţa românilor

ro

24 Mar, 2011 11:59 822 Marime text

Evenimentele teribile din Japonia, la care întreaga omenire a asistat îngrozită şi deopotrivă neputincioasă, l-au determinat pe deputatul Colegiului uninominal nr.3, social-democrata Cristina Dumitrache, să atragă atenţia autorităţilor centrale asupra „necesităţii de revizuire şi transparenţă în evaluarea riscului nuclear".

„Dezastrul cu care se confruntă poporul japonez a readus în discuţie potenţialul risc pe care îl comportă energia nucleară şi importanţa respectării cu stricteţe a celor mai înalte standarde de securitate. Aceste evenimente ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toate ţările care operează reactoare nucleare, inclusiv pentru România. Compromisurile făcute în respectarea standardelor de securitate - pe motiv că răul cel mai mare nu se va întâmpla - este una greşită", susţine deputatul PSD Cristina Dumitrache într-o declaraţie politică prezentată de curând. Intervenţia parlamentarului constănţean a avut ca principal scop atenţionarea instituţiilor abilitate „că nu pot fi făcute compromisuri când este vorba de siguranţă". În consecinţă, Dumitrache consideră că se impune ca autorităţile competente să înceapă o revizuire a planurilor de acţiune în caz de accident nuclear, în colaborare cu autorităţile locale. Totodată, ca deputat al Colegiului 3, care cuprinde şi oraşul Cernavodă unde funcţionează Centrala Nucleară, ea este de părere că trebuie revizuită „analiza comportării sistemelor nucleare în caz de forţă majoră (cutremur, incendiu, impact şi acte de terorism), precum şi evaluarea riscurilor radiologice la evenimente nucleare. Cu siguranţă, planurile şi strategiile noastre nu sunt infailibile, cum nu au fost nici cele japoneze, iar o actualizare este necesară şi indicată", afirma deputatul PSD.

Situaţie semnalată de mult

Poziţia exprimată de Dumitrache nu reprezintă o noutate având în vedere faptul că de circa doi ani ea a tot abordat acest subiect, depunând interpelări referitoare la situaţia din cadrul CNCAN, afectată de reducerea masivă a personalului şi de „o politică managerială lipsită de competenţă şi viziune, precum şi de nepăsarea de care a dat dovadă Guvernul României în tot acest timp", numai că, nici până acum, nu a primit un răspuns. De asemenea, deputatul Colegiului 3 a strâns semnăturile necesare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă care să investigheze modul în care CNCAN îşi desfăşoară activitatea. „Proiectele de informare a publicului sunt inexistente, nu există acţiuni cu obiective de educare precise şi nici măcar autorităţile şi locuitorii din Cernavodă nu sunt informaţi adecvat despre desfăşurarea activităţii din centrala nucleară", se menţionează în declaraţia politică semnată de Cristina Dumitrache. Şi pentru a se asigura că lucrurile în domeniu se vor mişca în direcţia dorită, deputatul PSD a iniţiat o propunere legislativă care prevede ca CNCAN să fie trecut în subordinea Parlamentului. Demersul său are ca scop declarat: asigurarea independenţei şi a resurselor necesare funcţionării instituţiei la cele mai înalte standarde, precum şi eliminarea unui potenţial conflict de interese între instituţii însărcinate cu dezvoltarea şi respectiv autorizarea sistemului nuclear. „Siguranţa nucleară este un subiect mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate şi consider că se impune o analiză profundă a strategiilor şi a planurilor existente, precum şi promovarea transparenţei în domeniu prin acţiuni concrete menite să educe populaţia şi să permită o supervizare atentă a sectorului nuclear", îşi încheie Cristina Dumitrache declaraţia politică.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii