Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Bisericuţele de cretă de la Murfatlar vor să iasă la lumină

ro

02 May, 2011 12:40 949 Marime text

Primăria Murfatlar insistă să transforme localitatea într-un obiectiv turistic de interes naţional. În acest sens, autoritatea locală a adoptat două hotărâri de consiliu care vizează două proiecte pentru dezvoltarea industriei turistice la nivel local. Asta deşi în afară de cramele din localitate şi bisericuţele din cretă, care sunt închise publicului momentan, turiştii nu ar avea prea multe de văzut.

Oraşul Murfatlar este recunoscut datorită vinului cu acelaşi nume şi cam atât. Puţini români ştiu că în localitate există un ansamblu de bisericuţe unic în România. Deschis, practic, în 1958, situl arheologic Murfatlar a depăşit vârsta de 50 de ani şi, cu toate astea, nimeni nu dă doi lei pe amplasamentul care ar merita văzut de turişti din lumea întreagă. Niciun ministru al Culturii sau reprezentant al Guvernului nu a făcut mai mult de a arunca nişte promisiuni, deşi amplasamentul este considerat ca fiind primul lăcaş de cult creştin de pe teritoriul României. Ansamblul este format din şase bisericuţe, galerii, încăperi pentru locuit şi morminte de o frumuseţe rară, dar care zac ferecate sub cheie fără ca nimeni să investească o brumă de bani pentru a le putea deschide publicului larg. Autorităţile de la Bucureşti şi-au exprimat, verbal, intenţiile de a transforma acest loc într-unul pe care turiştii să-şi dorească să-l vadă, însă totul s-a transformat în fum. Pe lista obiectivelor cu care se laudă Primăria Murfatlar se află şi acest ansamblu unic, iar proiectul ,,Dezvoltarea turismului, creşterea circulaţiei turistice şi dezvoltarea sustenabilă a industriei turistice locale şi regionale prin promovarea resurselor turistice ale oraşului Murfatlar, creuzet de cultură, istorie şi frumuseţi naturale dobrogene" îşi propune să scoată din umbră această sursă de mândrie şi de venituri. Autoritatea locală a depus proiectul la începutul acestui an şi speră ca prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013 să poată mişca ceva în acest sens. Aleşii locali au aprobat contribuţia proprie ce revine Primăriei oraşului Murfatlar din costurile eligibile aferente proiectului în sumă de peste 20.000 de lei, reprezentând 2,5% din valoarea totală a finanţării necesare, respectiv un buget total eligibil de 821.132 de lei. De asemenea, Consiliul Local a fost de acord să suporte toate costurile neeligibile ale proiectului, respectiv TVA în sumă de de 200.640 de lei şi alte cheltuieli neeligibile în sumă de 14.868 de lei, precum şi a tuturor cheltuielilor neprevăzute apărute pe parcursul implementării proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 1.036.640 de lei.

 

Colaborare România-Bulgaria

Un alt proiect turistic, în care autoritatea locală şi-a propus să investească, se numeşte „Utilizarea responsabilă a resurselor naturale şi încurajarea dezvoltării durabile a formelor alternative de turism". Acesta ar urma să fie finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007 -2013, iar primăria ar trebui să participe cu 2,18% din valoarea proiectului.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii