Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Unde s-a pomenit pauşal cu apometre?“

ro

13 Apr, 2011 12:05 1120 Marime text

Pentru evitarea conflictelor, ideal ar fi ca atât proprietarii, cât şi reprezentanţii asociaţiei să semneze regulamentul intern, dar şi convenţia privind montarea şi exploatarea în perspectivă a contoarelor de interior pentru reţeaua de apă rece şi apă caldă la toate punctele de consum ale apartamentului.

„Din 19 octombrie 2010, locuiesc într-un apartament cumpărat de la o rudă - ne-a spus Alexei Nanencov. Omul avea o afacere, era tare ocupat, aici locuia singur şi niciodată nu i-a păsat cât plătea întreţinerea. El dădea banul, dar nu prea le avea cu regulile. Culmea e că avea apometre, dar niciodată nu le citea, nu dădea indexul, pe el nu-l deranja că plătea la pauşal. După ce m-am mutat în acest apartament, administratorul a continuat să mă taxeze şi pe mine la pauşal. Când mi-am dat seama ce se întâmplă, am vorbit cu el şi a rămas ca să dau indexul de atunci încolo. Dar ca să nu fie probleme, am înlocuit apometrele cu altele noi. În decembrie, am dat indexul, dar nu mi s-a luat în considerare pe motiv că nu am permis unei doamne din comitetul executiv să intre la mine în casă şi să verifice apometrele.Ce să vezi la nişte apometre noi-nouţe, sigilate? Eu am dat indexul şi pe baza lui trebuia să mă taxeze. Cred că sunt curioşi să vadă ce am eu prin casă, să-mi ia fişa. Am zis că înnebunesc când am văzut că şi pe ianuarie a.c., tot la pauşal m-au taxat. Unde s-a pomenit pauşal cu apometre?".

 

Regulile nu sunt facultative

Pentru că discuţii pe tema contorizării consumului de apă apar în majoritatea asociaţiilor de proprietari, Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, foloseşte şi acest prilej pentru a recomanda conducerilor asociaţiilor să adopte un regulament intern, pe care apoi să-l semneze toţi cei care au apo-metre. Neapărat, în regulament să se menţioneze în termeni clari că, în caz de nerespectare a clauzelor stabilite de comun acord sau de fraudă, acelui proprietar nu i se vor mai lua în considerare apometrele niciodată cât va locui în acel bloc.

De asemenea, atunci când apare un proprietar nou într-un bloc, preşedintele ar trebui să-i facă un aşa-zis instructaj privind obligaţiile care-i revin, accentuând că ele nu sunt... facultative, dar şi cu drepturile pe care le are potrivit legii care guvernează activitatea aso-ciaţiilor. Dacă efortul este prea mare, ar putea să-i înmâneze copii de pe documentele de bază, din care să afle şi singur că un comitet executiv nu numai că are dreptul, dar este şi obligat să verifice nu doar apometrele, ci şi instalaţiile comune, să depisteze cauzele şi să ia măsurile necesare pentru reducerea diferenţelor şi problemelor semnalate de locatari, indiferent de natura lor.

 

Nesupunerea costă...

După acest... ritual, noului locatar i se va da, spre semnare, convenţia de preluare, în care să scrie negru pe alb că dacă nu se va supune hotărârilor din regulamentul intern, nu va accepta verificarea instalaţiilor din apartamente, nu va accepta la plată partea din diferenţă, nu i se vor mai lua în seamă indexurile apometrelor şi automat va fi taxat la pauşal. Dacă se întâmplă ca mai mulţi locatari să nu respecte condiţiile regulamentului intern, atunci în regulament poate apărea şi clauza de trecere la pauşal a întregii asociaţii.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii