Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Un puşti de la „Ovidius“ proiectează roboţi pentru NASA

ro

13 Apr, 2011 08:03 1200 Marime text

La concursul internaţional de proiecte organizat de NASA, „Ames Space Settlement Design Contest 2011" au participat de 355 proiecte coordonate de 114 profesori din 14 ţări: Australia, Bulgaria, Canada, China, India, Irlanda, Japonia, Pakistan, România, Singapore, SUA, Turcia, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite.

Tema competiţiei a fost proiectarea unei staţii spaţiale în condiţiile de pe pământ, acesta însemnând primul pas al omului în sensul colonizării spaţiului cosmic.

Proiectele elaborate de cei 81 de elevi, membri ai Centrului de excelenţă coordonat de prof. Ion Băraru, au fost îndrumaţi de prof. Claudia Dobrin, prof. Florin Dobrin, prof. Lucian Oprea şi prof. Adrian Nicolescu. Palmaresul constă anul acesta în nu mai puţin de nouă premii şi menţiuni, concretizat în două premii I, patru premii II, un premiu III şi două menţiuni.

 

„Mă fascinează cosmosul!"

Printre zecile de elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân" premiaţi pentru implicarea în elaborarea proiectelor s-a numărat şi un elev al gimnaziului Liceului Teoretic „Ovidius".

Mihai Răzvan Ursu este elev în clasa a V-a şi a aflat despre acest Centru de excelenţă de la foştii lui colegi din şcoala primară. „Un coleg de serviciu de-al tatălui meu a frecventat aceeaşi facultate cu domnul Băraru şi astfel am aflat de acest centru", ne-a mărturisit băiatul, în vârstă de 12 ani. Şi uite aşa, în fiecare joi şi duminică, Răzvan a venit pentru a-şi ajuta colegii să facă o staţie spaţială mai bună. „Eu mi-am ajutat colegii pe partea de robotică, adică am proiectat roboţi".

Întrebat ce pasiuni mai are, pe acelaşi ton savant ne-a răspuns că îl pasionează „cosmosul deoarece există aproape o infinitate de lucruri nedescoperite încă de om".

Şi pentru că tot l-am cunoscut pe acest mic geniu, pasionat de cosmos şi de necunoscut, l-am provocat să ne spună ce părere are el despre previziunile mayaşe. „Ştiu că au fost un popor foarte dezvoltat. Dar am mai aflat şi că unele generaţii care s-au dezvoltat prea mult au dispărut". „Păi şi noi n-am ajuns cam pe-acolo?". „Ba da, dar numai Dumnezeu ştie ce se poate întâmpla!".

Cu un vocabular preţios, dar cuceritor, despre puştiul de 12 ani cu siguranţă vom mai auzi peste câţiva ani că a descoperit te miri ce planetă, după studii aprofundate peste ocean.

 

Liceul „Ovidius", câştigător al premiului II la competiţia NASA

Format din Sergiu Iliev, Adina Popescu, Andreea Mihai (clasa a XI-a) şi Miruna Spiridon (clasa a XII-a) sub îndrumarea prof. Cristinel Maga, echipajul de la „Ovidius" a câştigat premiul al II-lea la aceeaşi competiţie.

Proiectul realizat de ovidieni s-a numit „Paragon", după numele coloniei pe care ei şi-au imaginat-o şi au proiectat-o pentru a exista în condiţii extraterestre.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii