Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Constănţenii investesc în ferme de prepeliţe, ciupercării, sere, silozuri şi patiserii

ro

20 Apr, 2011 08:05 849 Marime text

„Eximbank România" - Sucursala Constanţa are în lucru 20 de proiecte pentru care se solicită finanţare europeană

Constănţenii au prins gustul investiţiilor productive. Sunt încurajaţi de finanţările nerambursabile, de miliardele de euro oferite de Uniunea Europeană, dar şi de ajutoarele de stat.

 

„Eximbank România" - Sucur-sala Constanţa are în analiză un număr de 20 de proiecte, pentru care se solicită finanţare euro-peană şi sprijinul băncii statului, a declarat, pentru co-tidianul „Cuget Liber", directorul Ionel Ştefan.

Cele mai multe dintre ele au ca obiect producţia şi serviciile din agricultură. Unii dintre între-prinzători constănţeni vor să înfiinţeze ferme de caprine, de porcine ori de prepeliţe. Alţii au proiecte pentru sere sau silozuri de cereale. Sunt solicitaţi banii europeni pentru a produce vinuri ori pentru înfiinţarea unor ferme de ciuperci. Industria alimentară are şi ea oameni cu iniţiativă. Sunt accesate fonduri pentru retehno-logizarea unităţilor de panificaţie, pentru înfiinţarea de patiserii şi cofetării.

În acest an, sucursala „Exim-bank România" a finalizat deja un număr de 10 proiecte de finanţare, parte cu fonduri UE, parte cu ajutor de la stat, iar altele din resursele băncii.

„Este un moment prielnic pentru investiţii - afirmă Ionel Ştefan. Economia se află pe un trend pozitiv, resurse financiare gratuite există, statul acordă ajutoare, iar creditele s-au ieftinit în medie cu 1 - 1,5% din decembrie 2010 şi până acum. Structura proiectelor demonstrează că întreprinzătorii privaţi constănţeni s-au orientat bine. Mizează pe producţia agricolă, care răspunde atât nevoilor pieţei interne, dar asigură şi disponibilităţi pentru export."

Proiectele aflate în lucru la „Eximbank România" reprezintă doar un eşantion din masa proiectelor constănţene aflate în analiza băncilor. Numărul lor în continuă creştere demonstrează că întreprinzătorii privaţi s-au molipsit de virusul investiţiilor pe bani europeni.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii