Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Constănţenii au la robinet apă de izvor

ro

24 May, 2011 14:42 790 Marime text
Cu toate acestea, normele Ministerului Sănătăţii impun „tratarea" ei cu clor, compromiţându-i gustul şi mirosul

Zilnic, constănţenii cară bidoane cu apă plată sau minerală. Foarte puţini mai beau apă de la robinet şi unii nu o mai folosesc nici la gătit. Ani de zile, apa de la robinet a avut o reputaţie proastă, accentuată şi de mirosul puternic de clor. Se pare însă că lucrurile s-au schimbat, iar locuitorii judeţului Constanţa pot bea liniştiţi apa de izvor furnizată de RAJA. Asta dacă locuiesc într-o casă ori un bloc mai noi sau au schimbat instalaţiile vechi din blocurile ceauşiste.

Cei care au coloanele, ţevile, bateriile vechi de zeci de ani primesc apă curată, dar, până ajunge în pahar, este infestată de microorganismele din instalaţii. Aşa explică directorul general al S.C. RAJA S.A., Felix Stroe, reclamaţiile primite de la cetăţeni privind calitatea apei.

„Noi considerăm apa un aliment şi ne supunem tuturor rigorilor unei calităţi înalte. Însă regia răspunde de calitatea apei până la limita proprietăţii beneficiarului. De acolo şi până la robinet este numai problema consumatorului. Dacă proprietarul nu schimbă coloanele, ţevile, bateriile, va avea apă de culoare maro, căci pe ele se dezvoltă floră şi faună. În mod normal, instalaţiile trebuie schimbate la maximum 20 de ani. Mai mult decât atât, apa este împinsă de la RAJA cu o presiune foarte mare, de câteva atmosfere. Nu poate să intre o râmă în conductă, oricât ar vrea, aşa că râma din cada omului nu este de pe conducta RAJA, ci din instalaţia lui", a declarat Felix Stroe.

 

Dezinfecţie cu ultraviolete

În premieră la nivel naţional, regia constănţeană a introdus tehnologia cu raze ultraviolete pentru dezinfecţia apei. Tehnologia cu ultraviolete este o metodă sigură pentru tratarea apei ce nu foloseşte adaosuri chimice şi implicit nu afectează mediul înconjurător. În urma tratării, proprietăţile fizice şi chimice ale apei nu se schimbă, dar se reuşeşte eliminarea eventualelor componente bacteriologice, motiv pentru care metoda este folosită cu succes în numeroase ţări în tratarea apei potabile, dar şi în industria alimentară şi farmaceutică.

„Ceea ce rezultă în urma tratării cu ultraviolete este o apă excelentă, de izvor. Dar normele Ministerului Sănătăţii ne obligă să o tratăm şi cu clor, cu o concentraţie de 0,5 mg la mie. De aici se simte acest miros neplăcut. Am făcut demersuri pentru a se renunţa la această reglementare, dar nu s-a realizat nimic până acum", a mai precizat Felix Stroe. Practic, apa de izvor rezultată în urma curăţării cu ultraviolete este „retratată" inutil cu clor. Deşi concentraţia nu este periculoasă pentru sănătatea omului, gustul şi mirosul apei sunt compromise.

 

Campanie pe gustate

Pentru a-i convinge pe cetăţeni de calitatea apei furnizată, S.C. RAJA S.A. a demarat, ieri, o campanie amplă.

Timp de zece zile, în 60 de puncte din Constanţa, 15 din Mangalia şi 15 din Medgidia, vor fi amplasate corturi unde cetăţenii vor putea bea apă direct din reţeaua centralizată administrată de RAJA. La nivelul acestor locaţii, amplasate la toate intrările în blocuri, a fost montat un robinet legat la reţeaua stradală, exact înaintea apometrelor blocurilor respective. În fiecare zi până la sfârşitul lunii mai, între orele 12.00 şi 18.00, cetăţenii din zonă vor putea bea apă potabilă aşa cum este ea furnizată.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii