Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Vecini de palier cu maidanezii, romii de la Biobaza Mangaliei ii cer socoteala primarului Claudiu Tusac

ro

10 Aug, 2010 13:46 700 Marime text

De luni întregi, câteva familii de romi din Mangalia sunt „vecine de palier” cu zecile de câini maidanezi adunaţi şi deportaţi în Biobaza Mangaliei, la intrare în municipiu.

Îşi duc traiul de pe o zi pe alta în câteva căbănuţe amenajate ca adăposturi de noapte, despărţite doar de un gard de cuştile câinilor. Este de-ajuns să pui piciorul în micul lor „cartier” şi sar înaintea ta, cu un „Bună-ziua” înduioşător. Dacă le răspunzi la salut, urmează o dezlănţuire nervoasă îndreptată împotriva actualului edil Mihai Claudiu Tusac. „Suntem şapte inşi într-o cameră. Sunt pline de carcalaci. Ne plouă. Dar ce să facem? Unde să ne ducem?”, povesteşte Mariana Costea care locuieşte cu soţul său şi cei cinci copii aici într-o singură cameră de aproximativ trei luni de zile.

„Pentru că domnul primar mănâncă el bine“

„Soţul dacă găseşte un fier îl ia. Caută la gunoaie”, a recunoscut ea. „Nu avem de ce să ne fie ruşine”, a sărit o altă voce feminină de lângă ea. „Umblăm pe la gunoaie că nu avem bani de la Primărie. Şi mâncare găsim şi aducem la copii. Pentru că domnul primar mănâncă el bine. Şi stă el bine. Noi mâncăm de la gunoaie. Să ne audă toată ţara”, a adăugat hotărâtă ea. „Stăm cu boschetarii aici. Nu avem unde să stăm. Dar până când? Mergem la primărie şi ne spun: intraţi la muncă să munciţi. Dar nu ne angajează nimeni”, s-a mai plâns femeia.

„Ne dă câte un pui la alegeri“

Locatarii şi-au mai amintit că din când în când, atunci când sunt alegeri, mai vin câţiva candidaţi să le ofere soluţii. „La alegeri vin. Ne dă câte un pui. Şi ne spune că ne dă casă, că ne face…”, s-a mai auzit o voce din mulţimea care s-a strâns în doar câteva minute.

„În ziua cu votarea”, rememorează întâlnirea cu Tusac o altă femeie, „când i-am spus aici că nu am casă, m-a luat de bluză şi mi-a spus: dacă nu mă votaţi pe mine, o să ieşiţi afară şi din casa asta şi la Primărie nu o să mai veniţi niciun pui de ţigan”. „Aşa mi-a zis”, a subliniat ea.

„De câte ori m-am dus la el pentru nişte ajutoare, ne-a spus: «Aşteptaţi, că noi nu avem buget, că nu avem nu ştiu ce». Soţul nu are cum să lucreze pentru că este accidentat. Eu nu am cum să îl las pe el aşa bolnav în casă şi pe copii. Nu am soacră, nu am socru. Trăiesc numai cu ceartă, numai cu scandal”, a încheiat femeia.


„Mâncam din aceeaşi farfurie“

„Pe domnul Iorguş ca primar dacă îl opreai pe stradă stătea de vorbă cu tine”, a intervenit un alt tânăr. „Iorguş venea şi mânca cu tine din aceeaşi farfurie. Nu făcea diferenţa de rasă”, l-a completat un alt bărbat.

Aşa cum a recunoscut şi viceprimarul Ion Mincă, prezent la noul sediu amenajat de către Claudiu Tusac în incinta biobazei, „Mangalia are ceea ce merită”. „Ne-am pricopsit cu ce ne-am pricopsit, dar nu cred că va mai apuca doi ani de mandat”, le-a spus el la final oamenilor.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii