Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Techirghiolul revine in circuitul balneoclimateric national via Bruxelles

ro

07 Aug, 2010 14:25 1150 Marime text

A fost localitatea de suflet a lui Constantin Tănase. Au trecut pe aici Mihail Kogălniceanu, care a cumpărat chiar terenuri în zonă, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi sau Ionel Teodoreanu. Numele localităţii se leagă de legenda unui turc, pe numele său Tekir, iar faima locurilor se datorează în exclusivitate potenţialului balnear. Astăzi, Techirghiolul este în plin proces de relansare în domeniul turistic şi una dintre localităţile în care administraţia locală pune mare preţ pe viaţa culturală a urbei.

Potenţialul turistic al Techirghio-lului a fost o bună bucată de timp prea puţin valorificat. Însă, de la venirea sa la primărie, edilul Adrian Stan şi-a stabilit ca prioritate dezvoltarea laturii turistice a oraşului. O serie de proiecte în acest sens sunt în plină derulare sau sunt pe punctul de a demara.

Administraţia locală are în prezent nouă proiecte în stadiul de implementare, toate având ca scop relansarea staţiunii balneoclimaterice Techirghiol, la nivel naţional. Printre ele se numără „Reconstituirea cheului de acostare nave de agrement pe lacul Techirghiol”, „Înfiinţarea unui parc în zona Sanatoriul Balnear”, „Împădurirea unui teren degradat situat în oraşul Techirghiol”, „Lucrările de construcţie a ansamblului de locuinţe sociale pentru chiriaşii evacuaţi, aflat pe strada Alexandru I. Cuza nr. 15", „Să redescoperim Techirghiolul”, „Îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice în cadrul Primăriei Techirghiol”, „Managementul standardizat pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice oferite de Primăria Techirghiol”.

Pe podium, la Bruxelles

Cea mai recentă reuşită în domeniul turistic este participarea administraţiei locale din Techirghiol la concursul naţional EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă”, lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi clasarea pe al doilea loc al podiumului concursului, cu 81,83 puncte. Astfel că localitatea va fi inclusă în reţeaua naţională a destinaţiilor de excelenţă în turismul acvatic şi va beneficia de o promovare pe măsură. În plus, primarul Adrian Stan va merge la Bruxelles, unde va primi premiul adjudecat.

„Nu este nimic extraordinar în faptul că aplicăm pentru atâtea proiecte, este doar ceea ce trebuie să facem pentru acest oraş cu o istorie şi un potenţial de invidiat. Trebuie să profităm de fondurile alocate domeniului turistic în condiţiile în care dezvoltarea alertă în domeniu ne obligă să ţinem piept concurenţei, iar potenţialul localităţii noastre ne permite să fim etalon în domeniu. Trebuie doar să ştim să îl valorificăm. Şi cum Techirghiolul a avut o perioadă de stagnare, voi face totul ca localitatea şi locuitorii de aici să recupereze timpul şi oportunităţile pierdute”, a declarat pentru „Cuget Liber” primarul Adrian Stan.

Ceea ce trebuie neapărat remarcat este faptul că în condiţiile în care la Constanţa cultura este pe făraş, la Techirghiol viaţa culturală este în plină relansare. La Casa de Cultură din localitate este o activitate intensă, menită a-i destinde pe adulţi şi a-i forma şi educa pe cei mai tineri dintre membrii comunităţii.

„Cultura este un element definitoriu pentru consolidarea unei comunităţi. Pe lângă faptul că trebuie să avem în vedere educaţia şi viitorul tinerilor noştri, să îi facem să nu simtă dezavantajele de a trăi în mijlocul unei comunităţi mici, nu trebuie să uităm nici de turişti care, chiar dacă sunt veniţi în mare parte la tratament, ei au nevoie şi de destindere, iar aceasta vine numai din sfera culturală”, explică primarul demersurile administraţiei locale în acest domeniu.


***

Sanatoriul Balnear din Techirghiol este unul dintre punctele de atracţie ale cochetului orăşel de pe malul lacului. Cu o bază de tratament modernă şi un personal medical specializat, sanatoriul şi-a recâştigat în ultimii ani statutul de destinaţie de vacanţă, unde utilul se îmbină într-un mod fericit cu plăcutul.

Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol este cunoscută ca locul unde se tratează şi sufletul şi trupul. Pe lângă lăcaşul de cult, din anul 2000, funcţionează şi o bază de tratament, ea fiind dotată şi modernizată între anii 2007 - 2009 cu aparatură medicală de ultimă generaţie şi deservită de personal medical calificat. Principalele elemente folosite în tratarea pacienţilor sunt apa sărată şi nămolul terapeutic extrase din lacul Techirghiol.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 11 Mar, 2011 09:07 Adevarul este ca ,cine trece o singura data prin Techirghiol, va reveni sigur! Aveam planuri sa cumpar un teren pentru o casuta de vacanta intr-o localitate vecina si cu o zi inainte de a semna actele am plecat haihui prin Eforie si Techirghiol....am renuntat in favoarea Techirghiolului.Si eu care vroiam doar sa pierd timpul pina la ziua semnarii contractului de vinzare-cumparare ! Si cind am trecut pe la Primarie am ramas surprinsa de amabiliatea si atmosfera placuta din acesta primarie !Pina si Doamna care se ocupa de curatenia primariei mi-a suris si m-a ajutat cu o amabiliate pe care rar o intilnesti in Romania. Un zece pentru Primaria Techirghiol si salutari!