Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" a argumentat nevoia de cultură la Constanţa

ro

04 Oct, 2010 12:34 969 Marime text
Sala a fost arhiplină la primul eveniment din stagiunea 2010-2011

 

Zeci de persoane aşteptând nerăbdătoare să cumpere bilete la concert, emoţii şi aplauze îndelungi pentru artiştii care au deschis stagiunea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danoski". Aceasta a fost atmosfera de vineri, când a avut loc concertul simfonic dirijat de maestrul Radu Ciorei.

Instrumentiştii, ajutaţi de publicul constănţean, le-au demonstrat celor care încearcă să-i anihileze faptul că este nevoie de muzică, de artă, de Teatrul Naţional de Operă şi Balet la Constanţa. Animaţi de acest crez, melomanii au venit în număr mare pentru a-şi exprima dorinţa de a asista la evenimente culturale în adevăratul sens al cuvântului în oraşul în care locuiesc, după o pauză de-o vară, în care s-a resimţit lipsa acestui gen de manifestări.

Din programul serii au făcut parte Uvertura la opera „Flautul fermecat", de Mozart, Concertul pentru pian în Re major, de Bachşi Simfonia a V-a de Ceaikovski. Trei titani ai muzicii, ale căror creaţii au fost interpretate cu virtuozitate de instrumentişti, pianistul Andrei Deleanu fiind ovaţionat pentru supleţea dezlănţuirii sale artistice.

Sâmbătă seara, a venit rândul artiştilor lirici să-şi demonstreze vigoarea interpretativă în spectacolul „Nabucco", de Verdi. Am putut-o revedea cu plăcere pe minunata Madeleine Pascu, în rolul însetatei de putere Abigaille. Alături de ea au evoluat Stela Sârbu, Ionuţ Pascu, Răzvan Săraru, Pompeiu Hărăşteanu, Constantin Acsinte, Doru Iftene şi Mihaela Ionescu.

Am putut urmări, de asemenea, cutremurătorul moment al sclavilor evrei, corul teatrului fiind lăudat de public prin comentarii pozitive şi prin aplauze binemeritate. S-a simţit din plin emoţia artiştilor, dublată de cea a publicului, empatic la situaţia dificilă prin care au trecut şi cu care încă se confruntă artiştii lirici constănţeni; privaţi de dreptul de a cânta prin decizia consilierilor judeţeni de a desfiinţa Opera, dar şi de drepturile salariale pe august şi septembrie, ei aşteaptă, acum, transferul propriu-zis la Ministerul Culturii, în urma unei hotărâri a ministrului Kelemen Hunor.

Weekend-ul de spectacole a fost încheiat cu „Arlechinada", publicul având ocazia, ieri, să admire evoluţia balerinilor constănţeni. Evenimentele continuă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski". Astfel, joi, 7 octombrie, va putea fi urmărit spectacolul „Elixirul dragostei", de G. Donizetti. Din distribuţie: Mădălina Sandu, Ciprian Done, Răzvan Pap, Cătălin Ţoropoc, Mihaela Ionescu. Orchestra va fi dirijată de Radu Ciorei.

Duminică, 10 octombrie, este programată opera „Traviata", de Verdi. Din distribuţie vor face parte: Elena Rotari, Răzvan Săraru, Ioan Ardelean, Gabriela Dobre, Răzvan Pap, Cătălin Ţoropoc, Ciprian Done, Laurenţiu Severin, Carmen Clenciu şi Marius Eftimie. Orchestra va fi dirijată de maestrul Gheorghe Stanciu.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii