Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Semne de întrebare în accidentul aviatic de la Tuzla - Ce ascunde Armata Română?

ro

12 Jan, 2011 12:02 1676 Marime text

Aşa cum anunţam în urmă cu câteva zile, unul dintre cei doi supravieţuitori ai accidentului aviatic de la Tuzla, din vara anului trecut, constănţeanul Marius Nazare - maistru militar la Centrul de Scafandri, pleacă în aceste zile în Afganistan.

Deşi ştirea a fost confirmată de surse din Armată, în urma unei solicitări oficiale a ziarului „Cuget Liber" adresate Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu privire la misiunea pe care o are militarul Marius Nazare în teatrul de operaţii din Afganistan, pe ce perioadă se va întinde aceasta, câţi alţi militari constănţeni vor pleca alături de el, cu ce Unitate Militară din ţară vor pleca etc., biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale ne-a trimis următorul răspuns: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Informa-ţiile legate de numele militarilor, pregătirea desfăşurată şi misiunile executate de aceştia în teatrul de operaţii din Afganistan sunt excep-tate de la liberul acces la informaţiile de interes public".

Legea tăcerii cu privire la plecarea lui Nazare în Afganistan

Iată că, dintr-o dată, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale devin retinceţi cu privire la informaţii care nu au cum să lezeze în vreun fel instituţia ori interesele naţionale. Mai ales că, până nu demult, Armata organiza ceremoniale şi tot felul de evenimente la plecarea ostaşilor în misiuni. Există o sumedenie de exemple în care presa, odată cu plecarea militarilor în teatrele de operaţii, cu acordul Armatei, fireşte, oferă informaţii detaliate cu privire la misiunile pe care le vor întreprinde. Nu de puţine ori, la solicitarea aceluiaşi minister, ziariştii au fost convocaţi la plecările militarilor români peste hotare, tocmai pentru a scoate în evidenţă activitatea Armatei Române.

Brusc, în situaţia lui Marius Nazare, despre care se presupune că se încearcă, în vreun fel, „ascunderea" lui peste hotare, pentru a sta departe de nemulţumirile familiilor celor 12 militari, colegi de-ai săi, ce au murit în tragedia aviatică de la Tuzla, care nu sunt împăcate cu rezultalele anchetei efectuate de Parchetul Militar, MApN-ul abordează „legea tăcerii".

Nu putem să nu coroborăm aceste suspiciuni cu mărturisirile familiilor disperate ale căror copii, soţi ori taţi şi-au găsit sfârşitul într-un eveniment care a fost clasat de procurorii militari, din punctul acestora de vedere totul producându-se din cauza unor defecţiuni tehnice. Nu s-a găsit, prin urmare, niciun vinovat! Dacă adunăm şi sesizările familiilor militarilor morţi prin care au acuzat multe nereguli cu privire la anchetă, am putea înţelege de ce se încearcă „ascunderea" singurilor martori/supravieţuitori la producerea tragediei.

Mai mult ca sigur, mai marii din Ministerul Apărării Naţionale aşteaptă ca timpul să treacă, iar lumea să uite...

Rudele militarilor decedaţi au încercat, aşa cum era şi firesc, după producerea accidentului, cât şi după însănătoşirea lui Marius Nazare, să afle, din gura lui, ce s-a întâmplat... Numai că acesta nu „făcea decât să spună câteva cuvinte, pe care le repeta continuu ca pe-o poezie..., nerăspunzând, concret, la vreuna dintre întrebări", după cum spune tatăl unui militar mort.

Dacă Marius Nazare are ceva de ascuns, înseamnă că şi Armata ascunde multe aspecte legate de tragedia aviatică de la Tuzla. Probabil că tocmai de aceea toate aspectele legate de plecarea sa în Afganistan sunt catalogate „strict secret" de către Ministerul Apărării Naţionale.

Moartea celor 12 militari a scos din uz avionul de tip AN 2

Chiar ieri, surse militare, citate de Mediafax, au anunţat că Armata Română a renunţat la utilizarea avioanelor de tip AN 2, din cauza accidentului aviatic care a avut loc la Tuzla, în vara anului trecut, în care şi-au pierdut viaţa 12 militari.

Oare de ce Ministerul Apărării Naţionale a aşteptat să aibă loc o adevărată tragedie în care să-şi piardă viaţa într-un mod cumplit 12 militari români ce aveau tot viitorul în faţă ca să ia o astfel de decizie? Cu toate acestea, tot Armata se aşteaptă ca familiile decedaţilor să ia de bun rezultatul anchetei în care pentru moartea persoanelor dragi nu s-a găsit nici un vinovat şi are pretenţia de la presă să dea numele militarilor doar, eventual, atunci când ei se întorc acasă în coşciug!

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cosmin 12 Jan, 2011 12:11 Acest Nazare este un nebun. Un golan care ar trebui dat afara din armanta.Sigur ascunde adevarul. In plus mai e si un afemeiat notoriu. Vai de capul lui nevastasa pe care o cunosc dar pe care Nazy o inseala pe toate drumurile.