Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Rugby-ul constănţean a pierdut din nou bătălia pentru titlu - Cine este vinovat pentru eşecul de la Farul?

ro

28 Sep, 2010 14:04 795 Marime text

RCJ Farul Constanţa îşi amână pentru la anul revenirea cu adevărat în prim-planul Diviziei Naţionale de rugby. „Marinarii" au fost învinşi de Steaua, în semifinale, la capătul unei partide în care le-au lipsit curajul şi forţa psihică.

Ştiţi vorba aceea, „Să alergi de unul singur şi să ieşi pe locul doi". Este oarecum valabilă pentru Rugby Club Judeţean Farul Constanţa, diferenţa fiind minoră. Şi am să vă explic imediat de ce.

Finanţată de Consiliul Jude-ţean, cu miliarde bune din BANI PUBLICI - comentariile poate nici nu ar mai fi fost făcute, dacă ar fi fost vorba de BANI PRIVAŢI -, formaţia constănţeană participă într-un campionat de un nivel extrem de scăzut, în care, după ce Dinamo n-a mai putut oferi jucătorilor contractele şi avan-tajele specifice ministerului (a se citi integrarea în structurile MI), numai DOUĂ echipe - CSM Ştiinţa Baia Mare şi Steaua Bucureşti - emit pretenţii la titlu. Restul? Tot o apă şi-un pământ!

Având o situaţie financiară mai mult decât fericită, beneficiind de suportul administraţiei locale, Farul avea obligaţia de a răspunde cu aceeaşi monedă prin rezultate în plan sportiv. N-a fost să fie aşa. „Marinarii" nu au fost capabili să treacă de Steaua, în semifinale, deşi toată lumea îi considera echipa momentului. Inexplicabil, oame-nii lui Mircea Paraschiv nu au avut curajul de a forţa eseul în prima repriză, când superi-oritatea în grămadă (ordonată sau spontană) era evidentă. Au pus mingea jos, au dat la beţe, preferând trei puncte sigure în locul unui eseu probabil, dar care plutea în aer. Steaua, care era clar o echipă de bătut, a ţinut echilibrul şi s-a desprins abia după jumătatea reprizei se-cunde, când constănţenii au cedat fizic. Fariştii nu au ştiut să speculeze superioritatea nume-rică, s-au speriat poate, fiind mai slabi decât adversarii lor la capitolul psihic. Valoarea se demonstrează însă în meciurile cu miză, iar aici alb-albaştrii au rămas corijenţi.

Medalia de bronz nu este o performanţă

Aşadar, Farul va disputa numai finala mică, pe care, mai mult ca sigur, o va câştiga, în faţa unui Dinamo din care a mai rămas doar numele. De aceea, câştigarea medaliilor de bronz nu poate fi socotită o performanţă, ci se înscrie, mai degrabă, în seria eşecurilor şi nerealizărilor din „era Consiliul Judeţean". De când administraţia a direcţionat miliardele către rugby - fapt de salutat! -, s-au făcut experimente peste experimente, s-au trans-ferat antrenori şi zeci de jucători străini, însă nicio formulă nu a fost de succes. Nu au lipsit banii, ci oamenii pricepuţi. Acum, Farul are antrenor adus de la Dinamo, jucători din şapte zări, din Samoa până-n Georgia, con-ducători fără experienţă sportivă şi un stadion mereu cu tribunele dezolant de goale, pentru că suporterii nu se mai regăsesc în actualul Farul.

De câţiva ani încoace, Farul ne-a tot „ameninţat" cu titlul. Când o să-l şi câştige? Răspunsul mi l-a dat un fost jucător care şi-a rupt oasele pentru Constanţa: „Când s-o alege praful de Steaua şi Baia Mare!".

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii