Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Primarul Gheorghe Cenuşă - „Toţi cei care dau cu nasul şi ling labele primesc bani de la CJC"

ro

27 Oct, 2010 07:52 745 Marime text

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat, recent, repartizarea sumei de aproximativ şase milioane de lei către mai multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţ în vederea susţinerii proiectelor cu finanţare europeană şi a programelor de dezvoltare locală şi de infrastructură.

Mai precis, aleşii au aprobat, joia trecută, un proiect de hotărâre privind repartizarea sumei de 1.159.144 de lei reprezentând procentul de 20% din cota de 22% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor cu finanţare nerambursabilă şi repartizarea sumei de 4.944.733 de lei din acelaşi procent pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură.

Grupul democrat-liberalilor din CJC s-a abţinut la acest punct, arătând într-un comunicat de presă că „repartizarea se face cu prioritate în baza carnetului roşu de partid".

Aleşii PDL au invocat exemplul comunei Siliştea, care a primit din partea CJC suma fabuloasă de 3.133.381 de lei pentru programe de dezvoltare locală. „Această alocare coroborată cu altele, mai mult decât consistente, face din Siliştea (condusă de un edil PSD) un fel de buric al comunelor şi chiar al judeţului Constanţa", susţin ei.

„La aceasta se adaugă şi ponderea de «invidiat» a localităţilor conduse de primari PDL (3) din numărul total de localităţi care primesc fonduri în baza acestei hotărâri (48), adică 0,06%", au completat ei.

Potrivit proiectului, Siliştea se află într-adevăr în topul localităţilor cu cele mai mari ajutoare financiare primite de la CJC. Este vorba despre suma de 3.148.381 de lei, din care 15.000 de lei au fost alocate pentru infrastructura şcolară şi 3.133.381 de lei pentru programe de dezvoltare.

Următoarele în top sunt comunele PSD Cobadin (cu 255.000 de lei, din care 35.000 de lei pentru infrastructură şcolară şi 220.000 de lei pentru programe de dezvoltare locală), Fântânele (cu 206.852 de lei, din care 37.500 de lei pentru infrastructura şcolară şi 169.352 de lei pentru programe de dezvoltare) şi Târguşor (cu 140.000 de lei, din care 30.000 de lei sunt pentru infrastructura şcolară şi 110.000 de lei pentru programe de dezvoltare).

Au mai beneficiat de atenţia CJC şi Hârşova, Negru Vodă şi Crucea care au primit câte 80.000 de lei fiecare pentru infrastructura şcolară. Cele mai mici sume le-au primit Dumbrăveni (10.000 de lei), Ion Corvin (15.000 de lei), Albeşti (15.000 de lei), Chirnogeni (15.000 de lei), Mereni (15.000 de lei), Pecineaga (15.000 de lei), Saligny (15.000 de lei), Vulturu (15.000 de lei), Comana (18.000 de lei), Mihail Kogălniceanu (20.000 de lei), Seimeni (20.000 de lei), Topalu (20.000 de lei), Istria (22.000 de lei) şi Lumina (21.000 de lei).

„Siliştea nu a luat niciun ban în plus"

Primarul comunei Siliştea, Mihai Soare, a declarat pentru ziarul „Cuget Liber" că suma de peste trei milioane de lei primită de la CJC are o destinaţie clară: drumurile comunale DC 61 şi DC 63 care fac legătura cu DN 2A. Potrivit lui, prin reabilitarea acestor drumuri, se va asigura o variantă care să permită accesul mult mai rapid spre autostradă.

„Pe timp de vară, s-a circulat şi se circulă foarte mult pe aceste drumuri comunale. Ele sunt pe teritoriul nostru însă au o importanţă naţională. Iar de aceste investiţii se vor bucura nu numai cetăţenii comunei, ci şi cei din ţară", a explicat Soare.

„Lucrările au început de aproximativ un an şi ceva. RAJDP s-a ocupat de proiect. Drumurile s-au extins, s-au lăţit, dar a mai fost nevoie de bani", a adăugat el.

„Toată lumea zice că la Siliştea au venit bani. Dar de fapt Siliştea nu a luat niciun ban în plus. Această sumă a fost repartizată acum câteva luni comunei însă a fost tăiată când CJC a trebuit să facă acele reduceri de cheltuieli cu 25%. Şi, acum, în cele din urmă, ne-au dat banii", a ţinut să explice primarul.

Comunele trec pe energia alternativă

Pentru dezvoltarea proiectelor europene, CJC şi-a arătat de data aceasta sprijinul pentru cinci comune. Astfel, Târguşor urmează să primească 168.681 de lei pentru construirea bazei sportive în localitate, fiind vorba despre un program de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural pe anul 2009, potrivit OG 7/2006.

Comuna Lumina ar trebui să primească 341.000 de lei pentru înlocuirea sistemului clasic de încălzire în cadrul Grădiniţei cu orar mixt şi a şcolii cu clasele I-VIII, Şcoala Nouă, cu sistem ce utilizează energia produsă din surse regenerabile.

Şi comuna Saligny trebuie să primească 99.461 de lei pentru înlocuirea sistemului clasic de încălzire de la grădiniţa şi şcoala Făclia cu sistem ce utilizează energia produsă din surse regenerabile. Aceeaşi sumă este destinată înlocuirii sistemului clasic de încălzire şi de la grădiniţa şi şcoala Ştefan cel Mare tot cu un sistem ce utilizează surse regenerabile.

În sfârşit, comunei Cumpăna i-a fost repartizată suma de 550.000 de lei pentru extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea conductei de refulare până la staţia de epurare Constanţa Sud şi rezolvarea problemelor legate de apele uzate.

„Să ne lase în pace şi CJC şi toată lumea"

Comuna Dumbrăveni a primit cel mai mic sprijin financiar din partea CJC, stârnind nemulţumirea primarului Gheorghe Cenuşă. „O să îi trimitem înapoi", a fost prima sa reacţie. „O să îi trimitem înapoi dacă le este greu să ne dea şi atâta. Să ne lase în pace şi CJC şi toată lumea. De câte ori le-am cerut, la Dumbrăveni, nu se poate. De câte ori m-am dus la ei cu ceva, au fost «la la la». Dă-i lu' Topraisar, lu' Lipniţa, lu' Ostrov, cu care îţi faci treaba. Toată lumea îşi face interesele", a remarcat primarul.

„Toţi cei care dau cu nasul şi ling labele primesc. Noi nu. Probabil că unde eşti modest, nu primeşti. O să vedem ce facem. O să trecem la bulgari. Râcâim şi noi pământul şi ne descurcăm şi fără ajutorul lor", a adăugat el.

Primarul se mândreşte că poate pleca cu fruntea sus oricând pentru că a pus comuna pe roate. „S-ar putea să plec chiar de la 1 aprilie 2011 şi să ofer locul CJC să pună o lichea", a încheiat Gheorghe Cenuşă.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii