Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber PDL reproseaza Consiliului Judetean ingroparea Operei Constanta

ro

23 Jul, 2010 13:38 676 Marime text

Florian Constantin renunţă la indemnizaţia de consilier judeţean pentru a o dona artiştilor disponibilizaţi ai Operei

Adrian Gheorghiţă, liderul de grup al consilierilor PDL din CJC, susţine că instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu nu a dat niciodată posibilitatea consilierilor democrat liberali de a-şi susţine ideile

Democrat liberalii constănţeni au susţinut, ieri, o conferinţă de presă în contextul căreia au deplâns - poate tardiv - soarta culturii constănţene, ca urmare a desfiinţării, prin hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa, a Operei Constanţa, sub pretextul Ordonanţei de Urgenţă 63. Astfel, con-silierii judeţeni Adrian Gheorghiţă şi Florian Constantin, dar şi deputatul Maria Stavrositu şi-au exprimat regretul faţă de îngroparea actului cultural de către autorităţile constănţene, admiţând, totuşi, că prevederile hulitei OUG 63 specificau expres disponibilizări din aparatul bugetar, dar men-ţionând că nu era nevoie să fie trimişi acasă atâţia artişti şi că, în locul lor, se putea renunţa la mai mulţi salariaţi din departamentele economice, spre exemplu.

Constantin propune donarea indemnizaţiilor de consilieri judeţeni către artiştii

Operei Constanţa

„Există în sufletul nostru îndoiala că n-am făcut bine. Trebuia să votăm împotrivă”, a mărturisit pedelistul Florian Constantin, pe marginea votului consilierilor judeţeni PDL în contextul şedinţei de CJC din 15 iulie, privind reorganizarea instituţiilor de cultură. Reamintim aici că aleşii PDL din Consiliul Judeţean Constanţa s-au abţinut în cazul proiectului privind reorganizarea prin absorbţie a instituţiilor de spectacole, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a organigramei noii entităţi, anume Teatrul de Stat Constanţa, sub umbrela căruia vor funcţiona Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa (din care rămâne doar Orchestra şi Baletul), Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa. Cu toate acestea, Instituţia Operei Constanţa s-a… evaporat.

De asemenea, Florian Constantin a declarat şi că, în pofida unui management defectuos al Operei Constanţa, instituţia trebuie să existe în continuare: „Actul de cultură nu trebuie să înceteze, trebuie să avem grijă de el”. Chiar şi aşa, însă, democrat liberalul a precizat că, în opinia lui, convocarea unei şedinţe extraordinare de CJC nu ar schimba soarta Operei: „O vom face degeaba (n.r. - şedinţa)”, a apreciat el.

De remarcat este, însă, că alesul judeţean a propus tuturor colegilor săi din Consiliul Judeţean să renunţe la indemnizaţiile pe care le primesc în calitate de consilieri pentru a le dona artiştilor Operei Constanţa sau, altfel spus, „acelor oameni care produc cultură”.


„De ce nu face Consiliul Judeţean o fundaţie?“

În altă ordine de idei, liderul de grup al consilierilor PDL din CJC, Adrian Gheorghiţă, a explicat, răspunzând astfel unei întrebări venite din partea presei, de ce anume democrat liberalii nu au venit cu un alt proiect pe marginea reorganizării instituţiilor de cultură din subordinea CJC, ca o contrapondere a ceea ce s-a votat în final. Gheorghiţă a declarat, din acest punct de vedere, că proiectele privind reorganizarea instituţiilor de cultură şi, respectiv, desfiinţarea Operei „nu au fost aduse la cunoştinţa grupului de consilieri PDL decât cu o jumătate de oră înainte de şedinţa CJC”. „Aceasta a fost maniera în care CJC şi preşedintele CJC au încercat, în ultimii doi ani, să colaboreze cu grupul consilierilor PDL. În niciun moment nu am avut posibilitatea să colaborăm, în niciun moment ideile sau opiniile noastre nu au fost acceptate”, a subliniat pedelistul.

Totodată, Gheorghiţă a afirmat şi că aleşii judeţeni PDL nu au avut posibilitatea de a propune un alt proiect de CJC atâta timp cât nu au cunoscut varianta proiectului ce a intrat în şedinţa din 15 iulie. „A venit domnul Zgabercea, am înţeles, şi a prezentat opinia dumnealui, considerând că această variantă de reorganizare a instituţiilor de cultură ar fi cea mai bună şi cea mai potrivită”, a adăugat consilierului pedelist.

Cât despre ipoteza potrivit căreia Consiliul Judeţean Constanţa ar fi avut, de fapt, bani pentru artişti şi, deci, pentru susţinerea, în continuare, a Operei, liderul de grup al consilierilor PDL din CJC a afirmat că, dacă se ia în calcul această ipoteză, atunci cu atât mai mult Opera nu ar fi trebuit să fie desfiinţată. „De ce nu face CJC o fundaţie, dacă are aceşti bani?”, a întrebat, retoric, Gheorghiţă.

În realitate, însă, CJC nu are aceşti bani, cunoscut fiind că instituţia înregistrează chiar un deficit, iar soluţia pentru reducerea cheltuielilor ar fi fost reducerea aparatului funcţionăresc, şi nu desfiinţarea unei instituţii de cultură.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii