Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Mărturia unui constănţean - A văzut cu ochii lui cum s-a scufundat un submarin în Portul Constanţa

ro

03 Nov, 2010 11:58 965 Marime text

Pe 25 august 1944, Rareş Alexandrescu a privit alături de alţi constănţeni cum nava a fost distrusă de o explozie puternică şi a dispărut în adâncurile Mării Negre

Avea numai 16 ani atunci, dar, în ultimii ani, fusese înconjurat de război. Cel de-al doilea război mondial s-a făcut simţit şi la Constanţa. Chiar dacă oraşul nu a fost distrus de bombardamente mari, era un punct foarte importat, deoarece în port acostau toate navele nemţeşti sau ale aliaţilor şi tot de aici plecau evreii care încercau să se salveze din mâinile naziştilor. I-a cunoscut şi pe nemţi, şi pe ruşi, a trăit clipe de groază, a stat pitit între florile din curte, a cunoscut războiul, chiar dacă era numai un copil.

Rareş Alexandrescu are acum 82 de ani. Este în putere şi sprinten mai ceva ca un tinerel. Trecerea timpului nu a lăsat urme decât pe faţă şi în bogata experienţă de viaţă pe care a acumulat-o de-a lungul multelor decenii. Are multe poveşti din timpul războiului, însă una dintre amintirile care i-au rămas foarte proaspete în minte este scufundarea submarinului nemţesc.

„În ziua de miercuri, 25 august 1944, aflându-se în zonă, în cartierul Portului, unde locuiam, că navele germane au părăsit portul şi fug spre sud, curiozitatea ne-a făcut să mergem la malul portului. În acel moment, la orizont, spre sud, încă se mai vedeau câteva nave. În faţa portului, cam în drept cu actuala Dană 50, un submarin era în derivă, cu prova orientată spre sud, fapt ce ne-a atras atenţia tuturor celor care priveam. Părea părăsit. În jurul orei 18, s-a produs o explozie enormă la bordul submarinului. Deflagraţia l-a rupt de la jumătate şi, în mai puţin de cinci minute, s-a scufundat", povesteşte Rareş Alexandrescu.

Vestea că o echipă de scafandri a descoperit la 10 km de Portul Constanţa o epavă a unui submarin, l-a făcut să-şi amintească de acest eveniment. „Nu ştim ce s-a întâmplat atunci. Nu ştim cine l-a scufundat. Cel mai probabil tot nemţii au pus o bombă, ca să nu fie luat submarinul de ruşi", mai spune Rareş Alexandrescu.

S-a întrebat întotdeauna ce s-a întâmplat cu epava şi de ce nu a fost găsită şi susţine că dacă s-ar duce acum pe malul portului ar putea indica zona unde a văzut submarinul scufundându-se. Nu se ştie dacă submarinul pe care l-a văzut copilul Alexandrescu este acelaşi cu cel descoperit recent de scafandri. Domnul Alexandrescu susţine că era un submarin german, căci îl văzuse de multe ori în Portul Constanţa. Dacă epava găsită de scafandri este a unui submarin rusesc înseamnă că în Marea Neagră mai zace, încă nedescoperită, o mărturie a istoriei.

În luna septembrie, o echipă de scafandri a anunţat că a descoperit în adâncurile Mării Negre, la aproximativ 10 km de Portul Constanţa, o epavă a unui submarin sub pavilion rus. Deşi nu au pătruns în interiorul navei, scafandrii cred că este vorba despre acelaşi submarin care, în anul 1942, a torpilat şi scufundat Struma, un vapor ce transporta evrei români. Cei 770 de pasageri de la bord încercau să fugă de nazişti în Palestina. Nava se afla tot în Marea Neagră, însă în apele Turciei. Un singur pasager a reuşit să se salveze înotând până la mal şi trăieşte şi în prezent în Statele Unite ale Americii. Unii istorici spun că ruşii ar fi scufundat Struma din greşeală, crezând că transporta mărfuri germane, alţii susţin că a fost un ordin al aliaţilor englezi care aveau informaţii că la bord s-ar fi aflat şi spioni germani.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii