Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Interviu cu dr. Dănuţ Căpăţână - „Spitalul Judeţean nu este mama răniţilor"

ro

11 Feb, 2011 17:16 1385 Marime text
Anul acesta se anunţă noi privatizări ale unor structuri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. Managerul Dan Căpăţână a prezentat, într-un interviu pentru „Cuget Liber", planurile privind Policlinica 1 şi modul cum va fi asigurat managementul spitalului.

Reporter: Ce va însemna, pentru Spitalul Judeţean Constanţa, să fie condus de o firmă specializată în management spitalicesc?

Dănuţ Căpăţână: Eu cred că înseamnă că intrăm şi noi în rândul ţărilor civilizate. În Europa, şi în special în statele dezvoltate, vorbesc de Germania, Franţa, Belgia, Olanda, majoritatea spitalelor de dimensiuni mari sunt grupate şi au un management unic, pentru că partea de management nu are nimic de-a face cu partea medicală. Specializarea asta, să-i spunem pe româneşte, de director, există în toată lumea şi nu inventăm noi roata acum. Într-o relaţie contractuală între o firmă şi spital, obligaţiile părţilor sunt mai bine definite şi mai uşor de urmărit. În cazul unui contract cu un manager persoană fizică, dacă autoritatea constată că managerul nu şi-a îndeplinit atribuţiile, este greu să-i rezilieze contractul. Pe când cu o firmă, se reziliază şi contractul, se ajunge şi în instanţă.

Rep.: V-aţi hotărât, veţi participa, cu firma pe care o deţineţi, la licitaţia pentru achiziţionarea de management spitalicesc?

D.C.: Da, o să particip. Am o firmă, cu care ofer consultanţă de mult timp în acest domeniu şi o să mă înscriu. Deocamdată s-a luat decizia organizării licitaţiei, urmează ca aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, respectiv serviciul de achiziţii, să întocmească documentaţia. Bănuiesc că într-o săptămână sau două o să fie gata, iar dacă merg toate şnur, undeva în a doua jumătate a lunii martie va avea loc licitaţia.

Rep.: Angajarea unei firme de management va duce la dispariţia unor posturi?

D.C.: Nu, nu are nicio legătură. În loc de manager persoană fizică, va fi o firmă. Iar această firmă va trebui să-şi desemneze un reprezentant, care va semna hârtii, care va reprezenta firma în relaţia cu spitalul. Responsabilitatae juridică va fi a firmei şi a administratorilor firmei. Nu se desfiinţează posturi. În Legea 95/2006 este clar definit: managerul poate fi persoană fizică sau juridică, nu influenţează asupra celorlalte zone.

Cum se privatizează Spitalul Judeţean pe bucăţi

Rep.: Se privatizează Policlinica 1?

D.C.: Pentru Policlinica 1 există un proiect, dar aşteptăm să apară Contractul-cadru pe 2011. Contractul-cadru de anul trecut a adus o limitare, care se va păstra şi anul acesta; anume, medicii care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pe cabinetele lor, nu mai pot avea încă un contract, prin spital sau policlinică. În consecinţă, s-a creat un deficit de servicii în policlinică, pentru că sunt mulţi medici care au contracte pe cabinetele lor. Ei, dacă dau consultaţii în policlinică, noi nu putem să le decontăm la CJAS, iar medicii nu sunt plătiţi. Pe de altă parte, după socotelile pe care le-am făcut, în policlinică trebuie investiţi vreo 800.000 de euro pentru reabilitare. Spitalul nu are aceşti bani, nici Consiliul Judeţean nu-i are. Totodată, pentru a susţine policlinica ne costă în jur de 1,8 miliarde lei vechi, bani pentru salarii, curăţenie, lumină etc. În schimb, pentru serviciile medicale produse în policlinică, spitalul ia în jur de 650 de milioane de lei vechi, adică vreo 30%. În aceste condiţii, de ce să suporte spitalul cheltuielile cu policlinica?

Drept pentru care, am propus Consiliului de Administraţie, şi membri acestuia au fost de acord, să aducem un operator care să reabiliteze toată policlinica. Noi vom păstra o zonă unde va rămâne ambulatoriul de specialitate, aşa cum a fost gândit el iniţial, adică pentru pacienţii care ies din spital dar trebuie să se mai prezinte la consult sau pentru scoaterea firelor. O zonă unde să fie văzuţi pacienţii externaţi, pentru a nu mai urca în secţii.

Restul policlinicii va fi folosit de operatorul care o reabilitatează, dar cu o condiţie: să producă aceleaşi servicii medicale. Orice privat este tentat să păstreze doar partea profitabilă şi nu vreau să ne trezim că renunţă la servicii de chirurgie pediatrică, de exemplu (deşi nu este cel mai fericit), pentru că nu sunt profitabile. Vrem să păstrăm aceeaşi structură de servicii.

Rep.: Veţi percepe chirie?

D.C.: Spitalul nu va lua chirie, ci un procent din serviciile produse. Totul se va desfăşura prin recepţia noastră. Această recepţie va fi punctul nodal pentru spital şi pentru ambulatoriul de specialitate. Pacienţii vor trece toţi prin recepţie şi vom avea o imagine exactă, vom şti ce servicii s-au produs, vom avea un control al banilor. La sfârşitul lunii, îi vom da firmei private între 80 şi 90%, cum ne înţelegem, şi spitalul păstrează restul.

Rep.: Medicii au posibilitatea să ia în comodat, separat, cabinetele?

D.C.: Nu. Ei mi-au făcut nişte cereri în acest sens, dar cred că nu au înţeles. Vorbim de aproape 800.000 de euro care trebuie investiţi în reabilitare. Dacă medicii se reunesc într-o societate medicală şi strâng banii, pot să vină şi bineînţeles că vor avea întâietate. Dar ei au venit pe cabinet individual şi nici măcar nu au scris în cereri că se obligă să reabiliteze. Nu vrem să repetăm greşelile de la Policlinica 2. Vrem să se creeze un spaţiu civilizat, să vină cineva care are bani şi care ştie ce face şi cum să ofere servicii populaţiei. Dacă o face în cadrul unui contract cu CJAS sau prin coplată, este problema lui. Am fost întrebat ce vor face oamenii. Sunt 300 de cabinete în Constanţa, unde pot merge pacienţii cu bilete de trimitere. De ce trebuie Spitalul Judeţean să fie mama răniţilor, să pierdă bani, din banii tuturor, când pacientul se poate duce cu biletul de trimitere oriunde. Vrem să vină la policlinică, dar să beneficieze de un anumit standard.

Cred că până la sfârşitul lunii vom purta discuţii prealabile cu câţiva privaţi, pentru a afla şi care este punctul lor de vedere şi pentru a găsi o formulă care să funcţioneze.

Rep.: Consideraţi că este greşită concepţia că la spitalul de stat trebuie să fie gratuit?

D.C.: Absolut. Suntem nişte actori în sistemul sanitar. Nu contează că suntem un spital public. Spitalul public trebuie să aibă o anumită structură, să aibă urgenţă. Dar în relaţia cu CJAS, cu asiguraţii, cu cei de pe stradă care plătesc, lucrurile sunt absolut la fel ca la un spital privat, nu este nici un fel de deosebire. Trebuie să tratez pacienţii la fel ca şi un spital privat. Diferenţa este că spitalul de stat are nişte obligaţii pe parte de urgenţă, trebuie să le primească.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii