Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber In timp ce Constanta este lasata in bezna, primarii din judet se lupta sa mentina localitatile la lumina

ro

06 Aug, 2010 13:55 703 Marime text
În urma aplicării OUG 63/2010, cea mai mare parte a primăriilor din judeţ a luat deja o serie de acţiuni pentru limitarea cheltuielilor privind bunurile şi serviciile. Spre deosebire de Constanţa, unde iluminatul public a fost foarte mult afectat, celelalte administraţii locale şi-au protejat acest capitol, preferând să facă reduceri drastice pe alte segmente.

Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a recunoscut că toate segmentele ce vizează cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost afectate, dar în procente diferite. „Am tăiat la telefoane şi tot ce ţine de papetărie, dar nu putem să renunţăm la iluminatul public şi curăţenie. Programul de vară este acelaşi. Analizăm posibilitatea ca începând din iarnă să mai stingem din becuri în zonele mai puţin circulate având în vedere că nici nu vor mai fi turişti “, a spus Brăiloiu.

Pe de altă parte, primarul comunei Ciobanu, Ioan Suciu, a declarat că nu şi-a făcut încă un calcul privind reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu un procent de 20%, aşa cum se precizează în OUG 63/2010. Ioan Suciu a explicat că sunt cheltuieli la care nu poate renunţa şi mai speră într-o soluţie salvatoare. „Noi avem o clădire nouă pentru primărie şi un cămin cultural nou şi am avea nevoie de mobilier. Cum pot funcţiona acestea dacă noi nu le mobilăm?”, a pus problema el. Primarul a mai adăugat că aşteaptă încă un răspuns de la Trezorerie în speranţa că va putea face totuşi aceste cheltuieli. Potrivit lui, în şedinţa din 12 august a Consiliului Local Ciobanu, ar putea fi tranşate şi aceste chestiuni.

Ioan Suciu a mai afirmat că administraţia locală nu va mai putea realiza în această toamnă utilităţile pentru noul cartier de case ce urmează să fie construite. Lucrările ar putea demara de-abia în primăvara lui 2011, întrucât administraţia locală trebuie să respecte OUG 63/2010.

Aprovizionări pentru iarnă

La Fântânele, primarul Gheorghe Popescu şi-a luat deja măsu-rile necesare pentru aplicarea OUG 63/2010, aprobate în şedinţa de consiliu din 30 iulie. „Trebuie să fac igienizări la şcoli, la primărie. Apoi, de la apă potabilă nu pot să tai. Doar la iluminat am redus cheltuielile astfel încât să nu rămânem fără lumini de Crăciun”, a explicat el. Gheorghe Popescu a mai precizat că este preocupat de soarta şcolilor şi a achiziţionat deja combustibil pentru asigurarea încălzirii la iarnă, argumentând că preţurile sunt mult mai accesibile acum.

Lucrările publice, cel mai afectate la Hârşova

Edilul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag, a arătat că, în urma apli-cării acestor reduceri impuse de OUG 63, vor fi afectate în primul rând lucrările publice deja începute. „Aveam o echipă în Primărie cu care făceam lucrările de construcţii şi drumuri, cu care am executat utilităţile la blocurile ANL şi la blocurile sociale şi alte lucrări edilitare. Dar acum, cu noile reduceri la personal şi la achiziţia de materiale, va trebui să renunţăm la astfel de proiecte”, a completat el.

„Strângem şurubul“

Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, şi-a exprimat dorinţa de a finaliza cele două proiecte aflate deja în derulare la Sinoe. Este vorba despre lucrările la biserica din localitate şi despre terenul de fotbal cu gazon artificial din incinta şcolii de la Sinoe. „Sper totuşi ca la sfârşitul lunii septembrie să le inaugurăm. Criză-criză, dar trebuie să strângem şurubul”, a subliniat el. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 570.000 de lei şi sunt realizate din fondurile bugetului local.

Gheorghe Grameni a explicat, la rândul său, că nu poate renunţa la cheltuielile privind alimentarea cu apă sau iluminatul public. „Noi nu avem autoturism şi chiar dacă am avea nevoie, nu îl mai cumpărăm. Dar nu putem întrerupe iluminatul pentru că şi-aşa este infracţionalitatea destul de mare”, a mai spus el, recunoscând faptul că s-a mai redus programul iluminatului public.

„Este bine totuşi că ne putem menţine aşa şi putem plăti salariile profesorilor, angajaţilor, iluminatul”, a mai remarcat Grameni.

Investiţii din fonduri europene

Contabilul Primăriei Nicolae Bălcescu, Ana-Maria Popa, a declarat că singurele investiţii pe care le mai derulează administraţia publică locală sunt doar cele susţinute din fondurile Uniunii Europene. Ana-Maria Popa a mai precizat că s-au luat măsuri de reducere a achiziţiilor de materiale şi a reparaţiilor, fiind protejate cheltuielile cu utilităţile publice.

Edilii contactaţi de ziarul „Cuget Liber” au arătat că au optat pentru realizarea unor reduceri la nivelul capitolelor care să nu îi afecteze foarte mult pe locuitori, ţinând cont în principal de serviciile de salubrizare şi iluminat public.

www.cugetliber.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii