Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Impuscaturi in Estul salbatic

ro

27 Jul, 2010 13:54 727 Marime text

În urma protestului de la Cogealac, viceprimarul Mihai Dore şi fratele său au ajuns în stare gravă la spital // Agenţii de pază angajaţi de Grupul CEZ au tras cu gloanţe de cauciuc în mulţime

Mitingul de ieri de la Cogealac, programat de ţărăniştii constănţeni în semn de protest faţă de cei care vor să construiască un parc de eoliene din localitate, s-a transformat într-o adevărată confruntare cu arme şi pietre.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, a declarat pentru ziarul „Cuget Liber” că ţărăniştii din Cogealac au organizat un protest ieri dimineaţă împotriva celor care vor realizeze această construcţie care este „abuzivă şi ilegală” pentru că nu are avizul Primăriei Cogealac, organele abilitate transmiţând deja Prefecturii Constanţa că lucrările trebuie să fie stopate.

Potrivit liderului ţărăniştilor con-stănţeni, localnicii s-au revoltat „după ce au conştientizat faptul că taxele aferente acestor lucrări se duceau direct la Consiliul Judeţean Con-stanţa (CJC), iar Primăria Cogealac era privată de aceşti bani, respectiv de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi”. Tudorel Chesoi a reamintit faptul că CJC ar fi eliberat firmei constructoare o autorizaţie de construc-ţie fără a avea şi avizul primarului.

Conflictul administraţiei locale cu Grupul CEZ, al doilea mare exportator de energie din Europa, este unul care a făcut deja istorie în presă, ţinând cont de implicaţiile şi complicaţiile sale. Trebuie menţionat faptul că, în zonă, un alt constructor a mai concesionat terenuri de la cetăţeni în vederea construirii de eoliene, de aici iscându-se şi disputele la nivel local.

Parcul eolian proiectat de CEZ pentru Fântânele şi Cogealac urma să fie cel mai mare din Europa, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 1,1 miliarde de euro.

„Vacarm de ţipete“

Liderul ţărănist a mai explicat că oamenii erau agitaţi încă de săptămâna trecută, astfel încât ieri au pornit într-un marş la punctele de lucru ale societăţii constructoare pentru a-şi exprima nemulţumirile. „Oamenii l-au chemat şi pe primar şi s-au îndreptat spre primul punct de lucru. Ei au protestat aici fără violenţă şi apoi şi-au continuat drumul spre următorul punct de lucru”, a început să povestească el. Aici, spiritele s-au încins după ce s-au întărit forţele de pază şi au început să tragă cu armele din dotare, folosind gloanţe de cauciuc. „Practic, oamenii s-au adunat în jurul unui ţarc, în apro-pierea unor eoliene, însă ei au protestat până la marginea gardului şi nu au intrat în perimetrul acestora. Iar câţiva bodyguarzi au făcut uz de armă. Au tras de câteva ori în aer şi, apoi, de la o apropiere de doi metri au tras în oameni”, a explicat ţărănistul, prezent şi el la faţa locului.


„«Vreţi să ne împuşcaţi?» strigau oamenii într-un vacarm de ţipete, printre protestatari numărându-se şi femei cu copii”, a mai povestit Chesoi.

Potrivit estimărilor lui Tudorel Chesoi, la protest au participat aproximativ 300 de persoane, membri de partid sau localnici.

De la primărie la spital

În urma acestei confruntări, cinci persoane au ajuns de urgenţă la spital, printre care şi viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, şi fratele său, Nicolae Dore.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, doctor Liliana Tuţă, a declarat pentru ziarul „Cuget Liber” că, dintre cele cinci victime care au ajuns ieri după-amiază la urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, trei au fost externate întrucât prezentau plăgi minore şi contuzii, la nivelul membrelor inferioare, respectiv la nivelul abdomenului.

Viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, şi fratele său, Nicolae Dore, au rămas însă internaţi la Clinica Chirurgie 1 a spitalului, situaţia lor fiind mai gravă. Potrivit informaţiilor transmise de Liliana Tuţă, Mihai Dore a prezentat o plagă la toracele stâng, iar fratele lui, o plagă abdominală şi o alta la nivelul coapsei.

Cei doi au rămas sub supraveghere 24-48 de ore, pentru a se evita apariţia unor complicaţii. Liliana Tuţă a mai precizat că, în cazul în care nu vor apărea complicaţii în acest interval de timp, ei vor fi externaţi.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Radu Croitoru, a precizat că poliţiştii au început ieri audierile în acest caz. Adjunctul şefului Inspectoratului, comisar-şef Adrian Rapotan, a declarat, la rândul său, că „oricine a încălcat legea va răspunde”.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii