Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Fost primar trimis în judecată pentru corupţie

ro

12 Jul, 2011 11:38 898 Marime text

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Gigel Sava, fost primar al comunei Horia, pentru comiterea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut drept rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, pentru două infracţiuni de înşelăciune, trei infracţiuni de fals intelectual, şi uz de fals în formă continuată. Alături de fostul primar Gigel Sava a fost trimis în judecată şi fiul său, Emilian Sava, administrator al SC SG Agraria Horia SRL, acuzat de folosirea sau prezen-tarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut drept rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comuni-tăţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi de înşelăciune.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în cursul lunii aprilie 2007, Gigel Sava, care, la acea dată, avea calitatea de primar al comunei Horia, judeţul Constanţa, a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Constanţa acordarea sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică, pentru anul 2007 pentru terenuri agricole în suprafaţă de 97,90 hectare. A făcut respectiva soli-citare, deşi el nu era proprietarul de drept al întregii suprafeţe, spun procurorii. În susţinerea cererii sale, Gigel Sava a prezentat două documente emise de Primăria Horia, întocmite în fals, la cererea sa, de unii angajaţi ai primăriei, subordonaţi de-ai săi. Mai mult decât atât, Gigel Sava a cerut agentului agricol din cadrul primăriei să falsifice Registrul contractelor de arendă al Primăriei Horia.

De asemenea, în cursul lunii septembrie 2007, cu ocazia solicitării sprijinului financiar sub formă de bonuri valorice nominale, Gigel Sava i-a indus în eroare pe reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Constanţa susţinând, în mod nereal, că deţine în exploatare o suprafaţă agricolă mult mai mare.

Emilian Sava, fiul fostului primar, a solicitat aceleiaşi agenţii sprijin financiar, dar în numele SC SG Agraria Horia SRL, firmă administrată de acesta, făcând, pe modelul tatălui, declaraţii necorespunzătoare adevărului, spunând, în mod nereal, că exploatează teren agricol în suprafaţă totală de 57,74 de hectare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă cu suma totală de 71.386,96 de lei (aproximativ 21.390 de euro). În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare magistraţilor de la Judecătoria Hârşova, care vor stabili primul termen de judecată.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii