Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Exclusivitate „Cuget Liber" - Teroare pe „Chassiron"

ro

21 Jan, 2011 11:50 1337 Marime text
Şase ofiţeri români şi nouă nebrevetaţi filipinezi au fost maltrataţi şi jefuiţi de piraţii nigerieni

 

Pe data de 9 ianuarie 2011, „Chassiron", un tanc petrolier de 9.000 tdw, sub pavilion belgian, se afla la 6,5 mile distanţă de intrarea în portul Lagos. Era legat cu babordul la tribordul unui alt tanc petrolier, un mastodont de 60.000 tdw, aflat la ancoră. De pe nava-mamă urma să se transfere marfa pe „Chassiron".

Atacaţi în zonă de război

La bordul navei belgiene se aflau şase ofiţeri, din Constanţa, în frunte cu comandantul de cursă lungă Ioan Eugen Lois, plus nouă nebrevetaţi filipinezi. Pregătirile pentru preluarea încărcăturii erau făcute. Când a început transferul, pe punte se aflau un timonier, pompagiul şi nostromul. Restul echipajului era ocupat cu supravegherea instalaţiilor şi reglajelor, iar câţiva se odihneau în cabine.

Cele două nave erau într-o zonă de război, declarată astfel de către organismele internaţionale din cauza frecventelor atacuri ale piraţilor nigerieni. Pentru a elimina un asemenea risc, operaţiunea ar fi trebuit să fie executată la o distanţă mai mare de 50 de mile de coastă, dar comandantul navei-mamă insistase să rămână pe loc. Astfel că „Chassiron" a fost nevoit să cedeze.

Era ora 20,10. Comandantul se afla în cabina sa şi se pregătea să transmită un e-mail la companie. Deodată a auzit gălăgie pe hol. Şi-a închipuit că sunt surveiorii (supraveghetorii) de pe nava-mamă şi a ieşit să-i atenţioneze să facă linişte, pentru că unii membri ai echipajului dormeau.

Pe hol nu se afla nimeni, iar pe jos era căzut un portmoneu. Ofiţerul a urcat la cabina de comandă.

„Am zărit mai întâi câteva persoane întinse pe burtă, cu mâinile la ceafă - povesteşte el. Mi-am închipuit că dorm. Am mai făcut câţiva paşi şi am văzut nişte indivizi cu armele îndreptate spre cei de pe podea. Erau piraţi nigerieni îmbrăcaţi în haine de culoare kaki, de camuflaj şi înarmaţi cu puşti cu ţeava lungă şi AKM-uri cu pat rabatabil.

M-au trântit jos şi au început să mă lovească cu picioarele. Aflaseră că sunt comandantul, pentru că numai eu şi mecanicul I lipseam de acolo."

Cu glonţul pe urme

Trei piraţi l-au luat pe comandant şi, împingându-l cu armele, l-au mânat până la cabina lui. Acolo i-au ordonat: „Dă-ne banii pentru operaţiunea de transfer a mărfii!"

Comandantul le-a explicat că transferul se face numai pe bază de acte, că nu sunt bani la bord. Indivizii s-au înfuriat. Au început să-l bată şi mai tare pe român, cu puştile, cu pumnii, cu palmele. Omul le-a deschis seiful şi le-a arătat că e gol. Atunci, agresori s-au apucat să răscolească prin cabină. Au găsit doar o sumă mică, echivalentul a 1.500 de euro. Au luat televizorul, laptopul, un walkie-talkie şi i-au smuls verigheta de pe deget.

În timpul jafului, s-a auzit o împuşcătură. Într-o altă parte a castelului navei, piraţii îl urmăreau pe ofiţerul mecanic I. Acesta ieşise din compartimentul maşini şi dăduse nas în nas cu un pirat. Românul nu s-a pierdut cu firea şi a luat-o la goană. Piratul, după el. „Vânatul" a reuşit să fugă în careul ofiţerilor şi, de acolo, prin oficiu, a sărit în bucătărie. A reuşit să dispară la timp, căci pe urmele lui venea un glonţ. Plumbul nu l-a nimerit, a muşcat doar peretele. Ofiţerul a apucat să se ascundă într-un compartiment cu uşă metalică şi să se baricadeze. Piraţii nu l-au mai găsit.

Între timp, comandantul a fost dus din nou pe puntea de comandă. Bandiţii erau furioşi. Prada era sub aşteptările lor. Au început să-l bată şi mai rău pe român. Unul l-a lovit cu ţeava puştii în cap, apoi peste mâini. Sângele a început să curgă şiroaie. Bărbatul avea la cap o hemoragie puternică.

Vederea sângelui parcă i-a aţâţat şi mai tare. L-au pus din nou jos pe român şi-au continuat să-l piseze cu patul armelor şi picioarele, unde nimereau: în cap, în spate, în mâini şi picioare.

Unul a ridicat scaunul timonierului - un scaun metalic, greu - şi a vrut să-l lovească pe cel aflat la podea. Dacă l-ar fi nimerit, omul ar fi fost mort. Victima a reuşit să se rostogolească şi cu mâna stângă să devieze traiectoria greutăţii care se îndrepta spre ea. A făcut-o cu preţul fracturări unui deget.

„În timp ce mă loveau, mă ameninţau că-mi scot un ochi, că mă împuşcă - relatează comandantul. Se răzbunau pe mine pentru eşecul lor."

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii