Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber După desfiinţarea trecerii pietonale dintr-o zonă de trafic infernal. Pietonii, obligaţi să traverseze numai prin pasajul-catacombă „Tomis“!

ro

18 Jul, 2011 11:25 788 Marime text

După ce a fost rasă trecerea de pietoni din intersecţia străzilor Griviţei cu Mihai Viteazul, zonă de trafic intens, atât pietonal, cât şi rutier, teoretic, oamenii ar trebui să se încoloneze disciplinaţi şi să traverseze prin pasajul Tomis. În realitate, pentru a evita acest „WC în aer liber, un jeg ordinar, plin de pericole, mai ales noaptea", se traversează într-o veselie prin locuri nepermise, în ciuda riscurilor iminente de accidente.

Constănţenii nu duc lipsă de surprize neplăcute din partea autorităţilor locale, însă la una de asemenea proporţii nu s-ar fi gândit. Chiar dacă acceptă că această măsură a fost luată pentru fluidizarea traficului rutier, ei nu înţeleg de ce viaţa pietonilor „figurează undeva, la şi altele!" (Anda Gore, 42 ani). Femeia este total împotriva acestei decizii şi pentru că imensa majoritate a pietonilor ocolesc pasajul „este un loc jegos, promiscuu, în care, mai ales noaptea, ai nevoie de bodyguard ca să te aventurezi să-l parcurgi! Şi mai e o problemă la care, fie nu s-au gândit, fie nu-i interesează: sunt persoane cu deficienţe fizice, tinere (că la bătrâni li se serveşte sintagma cu... moartea te caută pe acasă!) care, şi să vrea nu au cum să parcurgă atâtea trepte! Stimabili domni, şi de la Primărie, şi de la Rutieră, reveniţi-vă şi luaţi-ne în calcul şi pe noi, pietonii! Este o zonă ultracentrală a oraşului, cu piaţă, staţii transport în comun, magazine nenumărate, nu vreun cartier mărginaş! Prea întreceţi măsura! Sau nu ştiţi că şi traver-sarea pe zebră a devenit un pericol, darămite la întâmplare?". Un alt cititor al nostru, Dumitru Momescu, apreciază că numai cine nu vrea nu observă că pietonii traversează tot pe unde era vechea trecere, ignorând gardul... aferent. Unii o fac din comoditate, alţii pentru că au diverse deficienţe fizice şi nu pot să parcurgă numărul foarte mare de trepte, alţii pentru că pur şi simplu sunt oripilaţi de felul cum arată acest pasaj din inima Constanţei: „Incredibil ca un pasaj ultracentral să arate ca după bombardament! Turiştii îşi fac cruce, noi ne-am obişnuit să-l evităm şi din cauza mizeriei, practic, e ca un WC public în aer liber, şi de frica persoanelor dubioase. Ne e frică şi ziua, darămite noaptea! Rugăm să se revină urgent la vechea situaţie! Pe unde mai trec pietonii?".

Marieta Anca (36 ani) este tentată să creadă că unele decizii ale autorităţilor locale nu iau, sub nicio formă în calcul şi interesele plătitorilor de taxe şi impozite care se află în postura de pietoni: „Mama mea este cardiacă, şi ea plăteşte taxe şi impozite. După ce a văzut că trecerea de pietoni a fost rasă, pentru că inima n-o ajută să urce atâtea scări, şi-a încercat norocul şi a traversat pe unde a putut, normal, neregulamentar. Şi e obligată să facă sportul ăsta interzis de două ori pe zi, ca să ajungă la muncă! Trebuie să se repună urgent în funcţiune vechea trecere!".

După desfiinţarea acestei treceri de pietoni s-a ridicat şi restricţia de viteză din zonă. Pentru locatarii blocului M 14 din strada Ştefan cel Mare nr. 42, această decizie este un coşmar şi mai mare. Asta, pentru că ei au avut dintotdeauna probleme din cauza circulaţiei infernale din zonă, dar şi a faptului că nu se respecta indicatorul privind limitarea vitezei. Pentru că în zonă circulă şi multe autobuze care deservesc transportul în comun, blocul lor a început să dea „semne de instabilitate, practic intră în trepidaţii". Reprezentanţii asociaţiei de proprietari ne-au spus că au solicitat primăriei, încă din 2010, „montarea unei denivelări cu cocoaşă de cauciuc şi pentru că înţelegem jena financiară a momentului, comitetul executiv al asociaţiei a cerut doar aprobarea, urmând să-i suporte costul integral. Dar nu s-a rezolvat nimic. Acum, când nu mai există nici acea limitare de viteză, blocul nostru este în pericol şi mai mare! Colac peste pupăză, au găsit... soluţia să blocheze trecerea de pietoni, iar vehiculele trec cu viteză şi mai mare! Suntem disperaţi şi încă mai sperăm ca primăria să ne ia în seamă şi pe noi! Este mai necesar ca oricând!"

Atât pietonii, cât şi locatarii afectaţi cer cu insistenţă ca trecerea de pietoni cu pricina să redevină funcţională până când consecinţele nu vor fi dintre cele catastrofale!

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii