Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Cu cât se mai vând apartamentele în Constanţa

ro

18 Aug, 2011 11:51 764 Marime text

În mare, în lunile iunie şi iulie, preţurile nu au suferit mari modificări pe piaţa imobiliară constănţeană. Lipsa lichidităţilor, accesul destul de greoi la credite, instabilitatea financiară şi, de ce nu, lunile de vară, au făcut ca lucrurile să se mişte destul de puţin.

Totuşi, datele unei statistici realizate de TopEstate.ro, în intervalul iunie - iulie 2011, arată că preţurile imobilelor scoase la vânzare în Constanţa au evoluat ori nu, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de segment.

Preţurile garsonierelor par să fie, în continuare, în uşoară creştere. Dacă în iunie - iulie 2010 preţul mediu al garsonierelor din Constanţa era de 28.900 euro, în scădere de la 30.200 euro, în prezent a recuperat şi chiar a depăşit pragul de 32.000 euro. Aşadar, graficele evidenţiază o scumpire cu aproximativ 10% a garsonierelor, şi chiar mai mult în multe cazuri, în ultimele 12 luni. Agenţii imobiliari ai TopEstate sunt de părere că această creştere se explică prin accesul ceva mai facil la credite, însă nu şi la sume generoase, pe fondul scăderii veniturilor împrumutaţilor. Aşadar, practic constănţenii nu îşi permit să achiziţioneze ceva mai mare, iar cum cererea pe acest segment este destul de mare, proprietarii îşi permit nu doar să ţină de preţuri, ci chiar să le mărească.

Apartamente la preţuri mai... reale

Pe de altă parte, spre jumătatea acestui an băncile nu au mai acordat uşor credite Prima Casă, susţin agenţii imobiliari, astfel că posibilii clienţi care şi-ar fi dorit un apartament au tot amânat decizia de cumpărare. Proprietarii au tras preţurile în jos ca să îi convingă să cumpere. Aşa se face că un apartament cu două camere a ajuns să coste şi 45.000 euro, în Constanţa. Preţul mediu este, însă, de 50.800 euro şi poate ajunge şi la 60.000 euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, două camere costau, în medie, cu cel puţin 4% mai mult.

De altfel, la această oră nu puţine sunt cazurile în care vânzătorii au scăzut preţurile apartamentelor cu două camere chiar şi sub 40.000 de euro. În Tomis Nord, de exemplu, un apartament de 42 metri pătraţi costă 38.000 euro, iar în KM 4-5, 31.000 euro. Preţurile scad însă şi până la 27.000 euro în cazul a două camere nedecomandate, de pe IC Brătianu. Nu neapărat aceasta ar fi valoarea reală, dacă analizăm condiţiile şi ceilalţi factori, însă comparativ cu anii de boom imobiliar, când preţurile au luat-o razna, scăderea este una semnificativă.

Preţul mediu al apartamentelor cu trei camere, decomandate, situate în zone semicentrale ale Constanţei, se situa, în iunie - iulie 2010, la 76.800 euro. În prezent, preţul a scăzut cu cel puţin 6%, spre 72.800 euro, potrivit TopEstate.ro. Pentru apartamentele cu trei camere confort redus, aflate la periferie, preţurile au scăzut cu 3%, spre 60.000 euro. Dacă analizăm însă oferta mult mai bine, găsim apartamente cu trei camere şi sub 50.000 de euro. Unul fără îmbunătăţiri, dar decomandat, în aceste zone periferice, poate fi cumpărat şi cu 42.000 euro. Se poate şi mai bine. În KM 4-5, trei semidecomandate, confort doi, cu îmbunătăţiri de actualitate, aşa cum spune proprietarul, cu aer condiţionat, mobilat şi utilat, costă 38.000 de euro.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii