Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Ca la noi la nimeni

ro

12 Oct, 2010 12:24 948 Marime text
Medici din Spitalul Judeţean daţi afară pe întuneric

Conducerea spitalului a tăiat curentul electric în laboratorul de analize pentru a determina personalul medical să nu mai vină la serviciu

Cadrele medicale de la laboratorul de analize al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au venit, ieri, pentru ultima dată, la muncă. S-au aflat în preaviz până pe 6 octombrie - dată vehiculată de conducerea spitalului, căci medicii au altă părere -, dar au continuat să vină la serviciu în speranţa că Ministerul Sănătăţii va răspunde numeroaselor sesizări pe care le-au făcut şi va spune că decizia de desfiinţare a laboratorului este ilegală. De la minister nu a sosit niciun răspuns până acum; în schimb, reprezentanţii spitalului au recurs, ieri dimineaţă, la o măsură extremă pentru a-i convinge că nu mai este nevoie de serviciile lor: au tăiat curentul în secţia respectivă.

Managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, şi-a anunţat intenţia de a externaliza serviciul de laborator în toamna lui 2009, la câteva luni de la numirea în funcţie; iar la începutul lui februarie 2010 a semnat contractul prin care concesiona dreptul de analizare a probelor prelevate de la pacienţii internaţi către firma Synevo, căreia i-a fost pus la dispoziţie şi un spaţiu în incinta spitalului.

Angajaţii din cadrul laboratorului au contestat decizia conducerii şi au trimis plângeri peste plângeri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică, la Ministerul Educaţiei (având în vedere că în acest laborator se desfăşoară şi activitate didactică), cât şi la DNA. S-a scurs aproape un an, răspunsurile primite au fost evazive, iar procesul de externalizare a continuat.

Perioada de preaviz s-a încheiat săptămâna trecută

În ultima perioadă, cadrele medicale au venit la muncă, aşa cum făceau în fiecare dimineaţă, chiar dacă ştiau că nu vor avea nicio probă de analizat. Nu după ce, în cursul zilei de miercuri, 6 octombrie, conducerea spitalului a trimis următoarea circulară în întreg spitalul: „Vă reamintim că din data de 6.10.2010 toate analizele medicale se efectuează de către laboratorul Synevo. Nerespectarea prezentei constituie abatere disciplinară, iar persoanele depistate că trimit probe la fostul laborator al spitalului vor fi sancţionate până la desfacerea contractului de muncă".

A fost invocată respectiva dată pentru că, potrivit conducerii spitalului, atunci a expirat perioada de preaviz a angajaţilor. „Ne-a dat (n.r. dr. Dan Căpăţână) preaviz la toţi din laborator, invocând «desfiinţarea locului de muncă». Pe hotărârile de preaviz ne-au făcut, spun ei, un mic hatâr: în loc să venim câte patru ore pe zi până pe 20 octombrie, ne-au scris că trebuie să venim câte opt ore, până pe 6 octombrie, după care suntem liberi. Le-am făcut adresă însă, în numele întregului colectiv, în care am precizat că nu suntem de acord cu această formă şi vrem să fim în preaviz până pe 20 octombrie. Nu ni s-a răspuns în niciun fel", ne-a declarat dr. Victoria Braga, medicul-şef al laboratorului.

Oamenii au continuat să vină la muncă şi, chiar dacă răspunsurile oficiale din partea conducerii spitalului au lipsit, au existat diverse măsuri pentru a-i convinge să plece acasă. „Joi, 7 octombrie au venit să le predăm aparatura. Dar această aparatură este a Facultăţii de Medicină sau luată în comodat de la diverse firme, odată cu reactivii. În plus, încă aveam probe în lucru, nu puteam să o dăm. Tot de atunci, au început să pună lacăt la uşă. Noi în fiecare dimineaţă a trebuit să descuiem lacătul. Coşurile de gunoi sunt pline, pentru că ne-au luat femeile de serviciu. Le-au spus că dacă nu merg pe alte secţii, rămân fără locurile de muncă. Acum sunt la nou-născuţi. Aşa se procedează cu o secţie de spital? Suntem oameni care lucrăm aici de ani buni", a exemplificat dr. Braga.

Chiar şi în aceste condiţii, angajaţii erau decişi să vină la muncă până la 20 octombrie. „Au venit şi câţiva medici de pe secţii care mi-au spus că vor trimite probele tot aici, în ciuda circularei primite", a adăugat medicul.

Tăierea curentului i-a convins să plece acasă

Ieri s-a derulat însă ultimul capitol al existenţei laboratorului de analize al spitalului, căci reprezentanţii spitalului au găsit metoda de a-i determina pe cei 29 de angajaţi să plece acasă: au tăiat curentul electric. Astfel, în jurul orei 10,30, doi electricieni s-au prezentat la biroul dr. Braga şi au informat-o că au dispoziţie de la managerul spitalului să scoată siguranţele. La împotrivirile medicilor au cedat iniţial, dar au revenit după două ore şi au tăiat alimentarea cu energie electrică. „Au scos toate siguranţele, astfel că nu mai avem curent. Primisem probe pentru analiză şi am fost nevoiţi să le trimitem înapoi. Mai grav este că toate frigiderele sunt pline cu reactivi, care se vor strica", ne-a spus dr. Victoria Braga. Medicul a adăugat că atât ea, cât şi colegii ei vor mai veni astăzi doar pentru a-şi lua lucrurile personale.

Pacienţii nu vor avea de suferit din cauza închiderii laboratorului

Dr. Dan Căpăţână ne-a declarat că laboratorul ar fi trebuit să fie închis de săptămâna trecută, pentru că a fost deschisă deja unitatea aparţinând Synevo. Pacienţii nu vor avea de suferit în urma închiderii laboratorului şi preluării serviciului de către Synevo. „Analizele vor fi în continuare decontate de spital. În schimb, vom avea noi un instrument de control ale circuitului analizelor; adică vom putea verifica fiecare medic ce analiză a solicitat, ce a prescris, aspecte ce nu puteau fi verificate până acum", a afirmat medicul

„Spitalul Judeţean a fost o vacă de muls"

În laboratorul de analize lucrau 31 de oameni, dintre care doar doi au fost preluaţi de Synevo. Restul, respectiv 8 medici, 3 chimişti şi 18 asistente medicale, au refuzat să-şi continue activitatea în cadrul noului laborator. Dr. Victoria Braga a susţinut că refuzul s-a datorat salariului mic oferit de acest laborator. „Ar fi avut aceleaşi salarii, plus tichete de masă. Au refuzat pentru că toţi au laboratoare şi preferă să lucreze acolo decât în spital. Nu mai pot să vină doar până la 12,00 la spital, apoi să-şi vadă de treburile lor. Pentru ei Spitalul Judeţean a fost o vacă de muls", a afirmat, la rândul lui, dr. Căpăţână.

„Pot să vină să-şi ia aparatura"

Laboratorul de analize al spitalului era utilizat şi pentru desfăşurarea activităţii didactice a Facultăţii de Medicină - pentru studenţii aflaţi în practică şi pentru rezidenţii care se pregătesc să devină medici de laborator. Dr. Petru Bordei, decanul facultăţii, ne-a spus că a primit o adresă de la conducerea spitalului prin care a fost înştiinţat că trebuie să caute alte laboratoare unde să-şi desfăşoare activitatea cei 34 de medici rezidenţi care lucrau în această unitate. Vor fi purtate discuţii cu cei de la Spitalul de Boli Infecţioase, TBC şi CFR Constanţa. Cât despre aparatura medicală achiziţionată de facultate, aflată în laboratorului încuiat, dr. Căpăţână a afirmat: „Să vină să şi-o ia. Atât cei de la facultate, cât şi firmele care au dat echipamente medicale în comodat".

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii