Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Afaceri de peste 2 milioane euro cu şapte firme fantomă

ro

09 Feb, 2011 11:55 1239 Marime text
Ascom Transport SRL, dată pe mâna DNA pentru un prejudiciu de 4.539.188 lei dintr-un presupus comerţ cu cereale

 

S-a ticăloşit lumea. Nu mai poţi face o manglă cu cereale, fier vechi, tutun, alcool ori petrol, că te ia Fiscul la bani mărunţi, dar mai ales la bani mari.

Tocmai când ai zis că nimeni nu s-a prins c-ai băgat mâna până la cot în accize, în taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit, te pomeneşti cu inspectorii fiscali la uşă. Iar ăştia sunt foc de răi, nu se lasă până nu-ţi fac o sesizare penală. Sunt unşi cu toate alifiile business-ului românesc. Ştiu şi şmecheriile cu firmele fantomă, şi pe cele cu administratorii turci, sirieni ori moldoveni, care nu pot fi găsiţi nici cu Interpol-ul, şi pe cele cu firmele înfiinţate pe genunchi, pe numele unor oameni ai străzii.

Firma Ascom Transport SRL, din localitatea Grădina, are ca obiect principal activitatea de transporturi rutiere de mărfuri. Dar conform statu-tului se ocupă şi de comerţul cu cereale. Tocmai această din urmă afacere a stârnit interesul inspectorilor fiscale din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, care au luat la puricat activitatea pe doi ani în urmă, în intervalul 1.06.2008 - 30.06.2010.

Reprezentanţii autorităţii au descoperit că Ascom Transport s-a aprovizionat cu cereale, oţel beton şi utilaje de la firmele Olimpyus Company SRL, Slotania SRL, Burg Master SRL, Beatrice Star SRL, Badyna Develpment SRL, Amstelven SRL şi Evitop Mar SRL. Valoarea facturilor fiscale înregistrate în contabilitate se ridică la 9.414.379 lei, din care 1.503.136 lei TVA.

Pentru că n-au crezut ceea ce era scris negru pe alb, inspectorii fiscali au adâncit verificările. La câte mai văzuseră până atunci nu i-a surprins să constate că firmele Olimpyus Company SRL, Slotania SRL, Burg Master SRL, Beatrice Star SRL, Badyna Develpment SRL, Amstelven SRL şi Evitop Mar SRL nu au funcţionat ca persoane impozabile şi nu sunt de găsit la sediul social declarat. Ca urmare, nici nu s-a putut verifica evidenţa lor financiar-contabilă, dacă şi cum au achiziţionat cereale pe care ulterior le-ar fi livrat societăţii Ascom Transport. Într-un cuvânt, nu s-a putut stabili dacă operaţiunea comercială a fost reală sau nu.

Drept urmare, inspectorii fiscali au apreciat că, prin evidenţierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, societatea a diminuat impozitul pe profit şi TVA. Ei au calculat un prejudiciu de 4.539.188 lei, care include majorările şi penalizările de întârziere, şi au înaintat cazul procurorilor DNA.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii