Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul de seara Vedetele premiate la „Mamaia“ canta pe scena pe care s-au lansat

ro

18 Aug, 2010 13:46 680 Marime text

Direcţia 5, Paula Seling, Provincialii, Andreea Bălan, Margareta Pâslaru sunt doar câteva dintre invitaţii ediţiei 40 a Festivalului „Mamaia“. În premieră, festivalul va fi transmis de orice post de televiziune din ţară sau din Europa, organizatorii punând la dispoziţie gratuit parametrii şi semnalul de recepţie.

Ediţia 2010 a Festivalului de muzică uşoară „Mamaia“ se va desfăşura în perioada 26 – 29 august, pe scena Teatrului de Vară Soveja, din Constanţa. Organizatorii au la dispoziţie un buget de criză faţă de anii trecuţi – 15 miliarde de lei vechi veniţi de la Consiliul Judeţean Constanţa, la care se adaugă un sprijin logistic din partea Ministerului Turismului şi sponsorizări din partea unor firme particulare.

Anul acesta, la secţiunea interpretare, intră în concurs 30 de interpreţi care au trecut de preselecţia desfăşurată recent la Bucureşti. Similar ediţiilor trecute, aceştia vor evolua live, alături de o orchestră formată din interpreţi din Constanţa şi Bucureşti.

În ceea ce priveşte secţiunea creaţie, sunt compozitori mai noi şi mai vechi, printre care Horia Moculescu, Cristian Faur, Marcel Dragomir. În total, 19 piese în primă audiţie se vor auzi la „Mamaia“.

S-a stabilit şi componenţa juriului ediţiei 2010, preşedinte fiind Mădălin Voicu, iar printre membrii - Andrei Tudor, Adrian Romcescu, Corina Chiriac, Petre Năstase, Beti Barbera ş.a.

Recitalurile câştigătorilor „Mamaiei“

Serile de festival încep la ora 20.30, cu secţiunile de interpretare şi creaţie, urmând o serie de recitaluri. Astfel, în prima seară de festival, în recital vor evolua câştigătorii trofeelor „Mamaia“ până în anul 1990. Pe 27 august, este rândul câştigătorilor după anul 1990, printre care Andreea Bălan, Natalia Barbu, Provincialii. Pe 28 august, vor evolua cei de la Direcţia 5, iar ultima seară de festival aparţine Paulei Seling & Ovi, reprezentanţii României la Eurovision.

„Fiind o ediţie aniversară, cumpărătorii unui bilet pentru orice seară de festival vor primi şi un CD cu şlagărele lansate la Mamaia de-a lungul timpului“, a declarat organizatorul festivalului, Cristian Zgabercea.


Marele premiu – un autoturism

Valoarea premiilor rămâne aceeaşi ca şi anul trecut, şi anume 1.500 de euro - locul I, 1.000 de euro - locul al II-lea şi 500 de euro - locul al III-lea, atât la secţiunea interpretare, cât şi la creaţie. Marele premiu este un autoturism. Totodată, organizatorii au anunţat că solista Margareta Pâslaru va decerna un premiu pentru originalitate în interpretare, iar regizorul Petre Năstase va suporta costurile realizării unui videoclip pentru o piesă care se va remarca la secţiunea creaţie.

Festivalul, lansat gratuit pe satelit

„Anul acesta, festivalul nu va fi transmis de o singură televiziune, ci lansăm provocarea oricărui post din ţară sau străinătate să preia secvenţe sau chiar seri întregi de festival în mod gratuit“, a declarat organizatorul Cristian Zgabercea. „Cu ajutorul unei firme care dispune de aparatură de ultimă generaţie în ceea ce priveşte transmisia prin satelit, vom indica semnalele şi parametrii de recepţie, astfel încât orice post să aibă acces la imagini în timp real“.

Festivalul de folclor, de pe 1 septembrie

Ediţia 2010 a Festivalului de muzică populară „Mamaia” se va desfăşura în perioada 1 – 3 septembrie, tot la Teatrul de Vară Soveja, din Constanţa. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni – interpretare şi instrumente muzicale. În urma preselecției, au fost aleși 20 de soliști pentru secțiunea de interpretare și 4 la nai, taragor și vioară, la cea dedicată instrumentelor muzicale. Printre citreiile de jurizare se numără calitatea interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, ţinuta scenică, precum și frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret.

În ceea ce priveşte recitalurile, acestea sunt structurate pe zone etnografice. Astfel, sub genericul  „Ţara Românească”, „Transilvania” şi „Moldova”, în fiecare seară a festivalului se vor prezenta cântece, tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone.

www.adevarul.ro/locale/constanta/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii