Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Constanţa - Premieră - compania Romtelecom trimisă în judecată pentru uciderea din culpă a unei copile de 13 ani

ro

03 Dec, 2010 11:42 1102 Marime text
Ancheta în cazul morţii tragice, a unei fetiţe de 13 ani, din satul constănţean Rasova, creează un precedent naţional: procurorii au decis că vina pentru nenorocire aparţine companiei Romtelecom.

Doiniţa Alexandra Rahău (13 ani) a murit în iunie 2009 după ce s-a jucat la un stâlp de telefonie fixă. Stâlpul a căzut peste ea, strivind-o. Procurorul de caz a stabilit că stâlpii din zonă au perioada de folosiţă expirată de peste 20 de ani şi a decis trimiterea în judecată a companiei, ca persoană juridică, pentru ucidere din culpă şi directorul diviziei Sud- Est a Romtelecom, Ovidiu Pripiş.

Update, ora 14.00: La momentul producerii nenorocirii, reprezentanţii Serviciului de Asistenţă Socială au efectuat o anchetă la familia fetei. „Părinţii ei erau la muncă iar Alexandra s-a dus, la ieşire din localitate, ca să aştepte venirea cirezii de vaci, ca să ducă vaca acasă. Cât timp a aşteptat s-a dat în acel leagăn improvizat. Nu se pune problema că ar fi fost neglijată sau nesupravegheată", a spus viceprimarul comunei Rasova, Iulian Toma. El a mai afirmat că de atunci locul a fost curăţat iar copii nu se mai joacă pe camp, în apropierea stâlpilor.

Update ora 12.30: „Romtelecom şi-a exprimat regretul pentru accidentul nefericit petrecut anul trecut arătându-şi compasiunea şi sprijinul faţă de familia îndoliată. Compania a dat tot sprijinul organelor de anchetă în clarificarea circumstanţelor în care s-a produs accidentul şi va face acelaşi lucru în continuare. Menţionăm ca acest accident a fost cauzat de factori externi companiei. Căderea stâlpului a fost cauzată de faptul că, în mod frecvent, copiii din zona legau de stâlp sârme şi îl foloseau ca leagăn, balansând astfel stâlpul şi slăbindu-i continuu structura de rezistenţă" au precizat reprezentanţii companiei Romtelecom.

„Menţionăm ca stâlpul în cauza era şi ancorat suplimentar la sol, astfel că, în lipsa unor forţe externe repetate care au acţionat asupra lui, acesta nu ar fi căzut. Se pare că acest stâlp era frecvent folosit şi pentru legarea animalelor de catre sătenii din zonă, fapt ce a favorizat slăbirea structurii interne de rezistenţă, contribuind la prăbuşirea acestuia. Stâlpul a fost escaladat de unul dintre colegii noştri cu puţin timp înaintea producerii accidentului, în vederea remedierii unui deranjament şi, cu toate acestea, acesta nu s-a prăbuşit, deşi era vorba de o persoană cu o greutate de aproximativ 80 kilograme" au mai arătat reprezentanţii Romtelecom.

Update ora 11.30: Nenorocirea s-a produs la joacă. Anchetatorii au arătat că fetiţa îşi făcuse un leagăn din cablurile de telefonie fixă care atârnau pe jos şi că stâlpul s-a prăbuşit pentru că s-a rupt de la bază. Mai mult de atât procurorii au reţinut că imediat după nenorocire reprezentanţii companiei ar dislocat bucata de la bază şi i-au dat-o tatălui fetei, să o ascundă în magazie, fiind recuperată abia după câteva luni de poliţişti.

Update 11.00: Ancheta se îndrepta sub un punct: poliţiştii deciseseră că a fost vorba despre un accident ce nu poate fi imputat nimănui iar tatăl fetei, Aurel Rahău, a primit despăgubiri de 10.000 lei, ca să-şi îngroape copilul. Banii au fost daţi prin intermediul lui Avram Dorin, şeful compartimentul Servicii Reţea Acces 3 Constanţa, care a declarat ulterior că aşa i-a cerut conducerea societăţii.

Stâpul morţii

Procurorul de caz a cerut însă o expertiză pentru a stabili starea stâlpilor companiei din zonă. „Stâlpul cu indicativul 239 al reţelei electronice de pe raza comunei Rasova, ce deserveşte şi consumatorul SC Enel SA, avea o durată de funcţionare normată depăşită cu 20 de ani, conform HG1239/30.11.2004, art.1.3.20, având o rezistenţă faţă de situaţia normală, (...) fiind degradat prin putrezire accentuată la baza încastrată în sol, ceea ce a dus la prăbuşirea acestuia", au decis experţii.

Anchetatorii i-au audiat pe Avram Dorin dar şi pe directorul Diviziei Sud de Operaţiuni Sud-Est din cadrul Romtelecom. În urma audierilor a ieşit la iveală că situaţia stâlpilor putreziţi în zonă era cunoscută, însă nu s-a luat nici o măsură pentru a fi înlocuiţi.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii