Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitezomanii apei distrug rezervatia 2 Mai - Vama Veche

ro

27 Aug, 2007 00:00 1813 Marime text
1188158115.jpg

Zona protejata din sudul litoralului romanesc este invadata de ski-jet-uri si alte ambarcatiuni cu motor * Prezenta acestora afecteaza aria protejata, unde se intalnesc toate habitatele si speciile din Marea Neagra

Rezervatia se intinde pe 5000 de hectare, de-a lungul a sapte kilometri de coasta, intre 2 Mai si granita cu Bulgaria. Regulamentul specifica ca scopul principal pentru care a fost infiintata aria protejata prevede conservarea biodiversitatii marine. De asemenea, se urmareste eliminarea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor care contravin obiectului de conservare, precum si asigurarea de conditii pentru activitatile de cercetare stiintifica, educationale si recreative. In acelasi act se arata ca "in interiorul rezervatiei marine Vama Veche - 2 Mai, orice activitate care ar putea pune in pericol siguranta elementelor de mediu protejate si a obiectivelor institutionale ale acesteia, este interzisa. Sunt interzise in mod special navigatia libera, vanatoarea, capturarea, colectarea, distrugerea speciilor de plante si animale prin orice mijloace si orice alta activitate care ar putea prezenta un pericol pentru aceste specii, inclusiv introducerea de specii exotice. Problema majora o constituie faptul ca, lipsa unui cadru legislativ clar ingreuneaza pastrarea zonei in conditii optime. Custodele sef al rezervatiei, Tania Zaharia, seful departamentului de resurse marine vii din cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Marina Grigore Antipa, spune ca ski-jet-urile sunt interzise prin regulament, in acea zona. "Avem o lege, in care nu se precizeaza nimic despre ambarcatiunile de acest gen. Am elaborat un alt proiect, aprobat si de Academia Romana, pe care l-am trimis Ministerului Mediului in urma cu un an si ceva. Deocamdata, nu s-a aprobat. La regulament am lucrat mult si gratis aproape doi ani. De curand, Ministerul Mediului ne-a mai cerut mici completari. Este un cerc vicios pentru ca, spre exemplu, daca eu ma duc la cineva si spun sa nu mai intre cu ski-jet-ul in rezervatie, imi cere sa-i arat legea. Document care nu prevede in acest moment asa ceva", spune cercetatorul.

Lacune legislative

Pe de alta parte, Tania Zaharia spune ca se asteapta infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, moment in care situatia se va mai reglementa cat de cat. "Sunt mai multi actori in aceasta problema. Acum nu avem baza legala pentru a lua masuri concrete", declara reprezentanta Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Marina. Tania Zaharia spune ca flora si fauna zonei sunt foarte afectate de efectele mecanice, vibratiile si poluarea produse de ambarcatiunile care invadeaza teritoriul protejat. "Se formeaza o serie de compusi organo-clorurati, care au actiune poluanta. Ski-jet-urile apar de obicei in week-end acolo. In timpul saptamanii, turistii nu prea vin in acele locuri. Noi nu putem trimite oameni acolo decat doua zile pe saptamana, marti si vineri, adica exact atunci cand nu avem ce gasi", a mai subliniat Tania Zaharia. Teoretic interzise, ambarcatiunile invadeaza aria protejata de cate ori au ocazia. Oamenii nici macar nu stiu cat rau pot face faunei si florei, iar, cei implicati considera ca, si in cunostinta de cauza, iubitorii de viteza pe apa nu s-ar putea abtine. Lacunele legislative nu permit amendarea celor care incalca regulamentul. In noul proiect, sunt specificate sanctiuni impotriva celor care nu respecta restrictiile impuse in rezervatia marina. Cercetatorii de la Grigore Antipa apreciaza ca doar astfel se poate stopa invazia motoarelor.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii