Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Viata-i floare, abur si roua de dimineata" Primarul Emilian Burcea a fost condus pe ultimul drum (galerie foto)

ro

19 Mar, 2010 01:40 7964 Marime text
cap_1.jpgFamilia şi cunoscuţii şi-au luat ieri, rămas bun de la Emilian Burcea, primarul comunei Adamclisi

Într-o zi însorită de început de primăvară, edilul localităţii-emblemă, a ieşit pe uşa primăriei în care a muncit timp de şase ani, pentru ultima oară.

Atmosfera de durere şi jale abia poate fi descrisă în cuvinte. Nu numai comuna pe care a condus-o, ci întregul judeţ este în doliu pentru dispariţia fulgerătoare a tânărului primar din Adamclisi, al cărui suflet s-a ridicat la cer la vârsta de 40 de ani. Majoritatea primarilor judeţului au venit ieri, la Adamclisi, pentru a-i aduce un ultim omagiu colegului şi prietenului lor, Emilian Burcea. Primarul din Adamclisi a lăsat în urmă o soţie şi două fiice, una la liceu şi una la facultate, sfâşiate de durerea de a rămâne fără tată. Soţia Marieta, fiicele Andreea şi Carmen, dar şi mama, sora şi bunica primarului s-au despărţit cu mare greu de Emi, aşa cum îi spuneau. „Cum am să mai continui fără tine? Ce am să mă fac eu de mâine?", spunea, plângând, tânăra soţie la căpătâiul primarului Burcea, la fel de tânăr şi el, plecat mult prea devreme de pe acest pământ.

adamclisi_1.jpgPrimarii judeţului, strânşi la căpătâiul colegului lor

Emilian Burcea a fost un primar iubit, atât de comunitatea ale cărei frâie le-a ţinut cu pricepere timp de şase ani, cât şi de colegii săi, primarii, iar acest lucru a fost dovedit de mulţimea care a umplut ieri, centrul comunei Adamclisi. Trupul neînsufleţit a fost depus în sediul Primăriei, astfel încât toţi locuitorii comunei să-şi ia rămas bun de la primarul lor. Printre cei care au venit să-l conducă pe Emilian Burcea pe ultimul drum s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Felix Stroe, naşul de cununie al primarului Burcea, vicepreşedinţii CJC Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, Constantin Brăgaru, director în CJC, dar şi primari printre care Marian Dan - Deleni, Florin Onescu - Lipniţa, Vasile Neicu - Pantelimon, Niculae Stan - Pecineaga, Valentin Vrabie - Peştera, Cristian Cîrjaliu - Agigea, Cristian Telehoi - Cobadin, Gheorghe Manta - Chirnogeni, Mihai-Claudiu Tusac - Mangalia, Marian Iordache - Medgidia, Gelu Iordache - Băneasa, Mariana Mircea - Cernavodă, Nicolae Matei - Năvodari, Mugur Mitrana - 23 August, Florin Mitroi - Valu lui Traian, Gheorghe Topalu - Aliman, Constantin Benţea - Bărăganu, Gheorghe Manta - Chirnogeni, Traian Dragomir - Ciocârlia, Gheorghe Frigioi - Crucea, Gheorghe Popescu - Fântânele, Gabriela Iacobici - Grădina, Cristea Gâscan - Independenţa, Dumitru Chiru - Lumina, Dumitru Dedu - Mircea Vodă, Viorel Bălan - Nicolae Bălcescu, Gabriel Tătulescu - Saligny, Mihai Soare - Siliştea, Iulian Bârsan - Târguşor, Gheorghe Murat - Topalu, Gheorghe Stelian - Topraisar, Lucian Chitic - Tortoman, angajaţi ai Primăriei Cumpăna, dar şi foşti primari precum Ion Soare, Cogealac.

adamclisi_3.jpgLacrimi de primar

Mulţi primari şi-au lăsat lacrimile să curgă în voie la căpătâiul colegului lor, demonstrând că şi bărbaţii plâng când se despart de un prieten plecat fără să-şi ia rămas bun, cum a plecat Emilian Burcea. Evenimentul trist, care a lăsat comuna Adamclisi fără cel mai iubit locuitori al ei, i-a făcut pe mulţi dintre primari să reflecteze asupra misiunii pe care o au, mult prea solicitantă uneori, pentru unii dintre ei. Puţini cunosc dificultăţile pe care le întâmpină un primar în această perioadă de criză, când trebuie să rezolve, cu resurse minime, problemele urgente ale comunităţii. Aceste griji au apăsat, din păcate prea mult, şi pe umerii primarului din Adamclisi. Aşa cum a cuvântat în biserică şi Arhiepiscopul Teodosie, care a oficiat slujba de înmormântare, Emilian Burcea a plecat din mijlocul comunităţii pe care o conducea tocmai pentru că avea o inimă mare, în care făcuse loc pentru grijile tuturor. În timpul mandatului său, firea sa veselă şi tenace l-a ajutat pe primarul Emilian Burcea să realizeze multe dintre proiectele pe care şi le-a propus în cei şase ani petrecuţi la primărie. El este cel care a pus bazele înscrierii comunei Adamaclisi pe harta turismului românesc, a reabilitat drumurile, a rezolvat problema iluminatului public, a modernizat şcolile, a ridicat două cămine culturale şi a adus apă în gospodăriile oamenilor. Şi mai avea multe de făcut. N-a mai apucat însă, pentru că inima sa a încetat să mai bată, luni, în timp ce se afla la Silistra, în Bulgaria. Niciun semn nu a avertizat dispariţia sa prematură. Dar, aşa cum au rostit, la slujba săvârşită ieri, preoţii, „Viaţa aceasta-i umbră şi vis" sau „Viaţa-i floare, abur şi rouă de dimineaţă".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Chance 19 Mar, 2010 19:10 A fost si va ramane unic pentru Adamclisi, nu se va mai naste un al 2 lea primar care sa ii semene...Dumnezeu sa-l ierte!pacat ca ni l-a luat Dumnezeu...el a ajutat pe toata lumea insa el nu a avut nicio sansa...
  • Adrian Dragomir 19 Mar, 2010 10:36 DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!
  • Flory 19 Mar, 2010 06:39 DUMNEZEU SA-L IERTE!