Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regele Mihai, amator de carne de strut

ro

29 Jun, 2008 20:00 4896 Marime text
Atasamente: 1214769306.pdf
1214769306.jpg

Fum de gratar, arome imbietoare si multa agitatie * Sa nu credeti ca vorbim de vreun picnic la iarba verde, ci despre cea de-a doua zi a Campionatului National de Gatit in Aer Liber, cea dedicata gatitului in natura

Zeci de bucatari din intreaga tara s-au intrecut in maiestria prepararii delicateselor la gratar sau ceaun. Iar ceea ce le-a iesit din maini se ridica, fara doar si poate, la rangul de arta. Si asta mai ales ca printre participanti au fost si celebritati in domeniu, cum ar fi capitanul echipei nationale de bucatari, Stefan Bercea, patronul Cabanei Vanatorilor din Predeal. Laureat al mai multor concursuri nationale, dar mai ales internationale, maestrul bucatar prahovean a adus la competitia organizata in Mamaia, un fel de mancare de-a dreptul exotic: tocanita de strut. "Noi preparam o tocana de strut si o rulada de ied. Aceasta din urma este chiar reteta lui Robert Rainford, presedintele juriului", a declarat bucatarul. Bercea explica faptul ca strutul are carnea slaba, fara colesterol. Cei care vor sa prepare mancaruri cu astfel de carne pot sta linistiti pentru ca o pot achizitiona din Romania, cu 600 de mii kilogramul. "Tocana nu difera foarte mult de cea traditionala. Pentru prepararea ei avem nevoie de ceapa, ardei gras, condimente, ciuperci, ardei iute si frisca lichida pentru consistenta si savoare. La noi la Cabana, tocana de strut se afla in meniu. Costa 35 de lei portia. Am avut clienti celebri pentru mancarea de strut. Prietenul meu, Radu Moraru, Nasu' de la B1, a mancat tocana de strut si i-a placut foarte mult. De asemenea, au mai mancat strut la noi Teo, dar si regele Mihai. Este o mancare la moda, multa lume vine sa experimenteze acum. Avem si oua de strut. Unul are cam un kilogram si jumatate. Vom face oua ochiuri. Au gust cam ca ouale de rata, iar unul singur face cat 30 de oua de gaina. Ca garnitura vom face salata de bureti de copac murati", a mai spus maestrul bucatar.

Iepurasul dulce-senzual

Nu foarte departe de standul Cabanei Vanatorilor, nu puteai trece cu vederea iepurasii Playboy. Echipa cunoscute reviste pentru barbati s-a prezentat, in frunte cu redactorul-sef, Dan-Silviu Boerescu, pentru a prepara o prajitura in forma siglei recunoscute in toata lumea. "Noi participam din pasiune la acest concurs. Preparam un cap de iepuras din aluat simplu, dulce, cu bordura de visine. Nu ne-a luat mult sa gatim, cam 20-25 de minute. Am facut ceva care sa ne reprezinte brand-ul. Avem in plus, fata de ceilalti participanti, senzualitatea, pentru ca iepurasii Playboy ne-au ajutat la pregatiri. De asemenea, mai facem frigarui cu fructe, cu un element surpriza", a spus cunoscutul pasionat de gastronomie si vinuri, descoperitor al multor frumuseti autohtone, Dan-Silviu Boerescu.

Cutite de colectie

Gheorghita Tudorel, maestru in arta culinara, reprezentant al Bella Italia Romania a gatit in cadrul competitiei trei preparate: "Pregatim cotlet de purcel in mantie de verdeata, chateaubriand si frigarui de piept de pui cu bacon. Cel mai greu de preparat este chateaubriand-ul. Pentru acest fel de mancare am folosit muschiulet de vitel preparat in mod special, lasat la marinat cateva zile. In timpul frigerii trebuie neaparat uns mereu cu unt". In afara de maestrii in arta culinara, dar si de bucatarii amatori, in cadrul Campionatului National de Gatit in Aer Liber au mai avut standuri si firmele distribuitoare de produse si instrumente necesare "chef-ilor". O firma a prezentat, in premiera pe litoral, cutitele cu lama de zirconiu. Preturile... destul de piperate: intre un milion 200 de mii si 20 de milioane de lei. "Cutitele sunt fabricate in Japonia. Sunt foarte bune, in comparatie cu cele din inox, pentru ca alimentele nu oxideaza si se mentin proaspete mai mult timp. Cele mai scumpe sunt cutite speciale pentru sushi. Am vandut pana acum, de cand am deschis afacerea, doua bucati. Cumpara de la noi atat bucatarii, cat si colectionarii, pentru ca sunt cutite deosebite", a declarat Alexandru Cruceanu, reprezentantul firmei.

"Cea mai gustoasa mancare o au turcii si tatarii"

In afara de membri juriului, celebrii Robert Rainford, Dan Chisu, David Contant, Jakob Hausmann si Vlad Florica (bucatarul emisiunii Neatza cu Razvan si Dani), intr-unul dintre standuri l-am putut vedea pe celebrul Petrisor, unul dintre pionierii emisiunilor televizate de cu specific culinar. Este foarte mandru de gastronomia autohtona, insa spune ca aceasta nu este destul de bine pusa in valoare. "In Romania nu avem obiceiul de a merge la restaurant sa mancam, asa cum o fac strainii. Noi, ca popor, suntem talentati din punct de vedere gastronomic. Insa, din pacate, avem o istorie culinara mai putin pusa in valoare. Putem spune ca istoria culinara este cea mai importanta valoare a civilizatiei umane. In ceea ce priveste gastronomia dobrogeana, putem spune ca este un amalgam intre tot ce au mai bun bucatariile celor 70 de minoritati din zona. Din pacate, nu gasim arta culinara a minoritatilor in restaurantele de pe litoral. Cea mai gustoasa mancare cred ca o au turcii si tatarii. Este o mancare cu multe vitamine, preparata foarte estetic. Este un miraj al bucatariei lumii", a explicat Petrisor.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii