Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ReCreativ, magazinul hobby-urilor, locul unde creativitatea prinde contur (galerie foto)

ro

25 Aug, 2015 00:00 9975 Marime text
Jocul în aer liber cu mingea, în curtea şcolii sau pe maidan, la ţară, jocurile copilăriei de acum 20 de ani sunt deja istorie. Bombardaţi de avântul tehnologiei, mereu cu tableta sau cu telefonul în mână, copiii de astăzi nu mai găsesc în lucrurile mici bucuriile adevăratei copilării. Adică libertatea, cea în mişcare, gândire şi imaginaţie. Spre marea încântare a părinţilor, copiii de acum 20 de ani, mai există încă persoane cu iniţiativă care au vrut să găsească liantul dintre afacerea de nişă şi pasiunea de a petrece timp liber dezvoltând creativitatea unui copil. Inclusiv a propriilor lor copii.
 
ReCreativ Constanţa, magazinul hobby-urilor, a luat fiinţă la iniţiativa lui Flavius Sidorencu, care, în urma unei vizite în Canada, la un magazin cunoscut cu produse de artă, craft şi hobby, „Michaels“, care se întindea pe 2.000 de metri pătraţi, a văzut că cei mici îşi puteau petrece timpul liber şi altfel, fiind inventivi şi creativi în cadrul unor ateliere de lucru. La patru ani de atunci, Flavius Sidorencu şi soţia sa, Gianina, au pus bazele, şi la malul mării, primului atelier de acest gen, primului magazin de hobby. Aici, cei mici şi nu numai pot învăţa cum să folosească obiecte din jurul lor, aparent lipsite de utilitate, şi să le transforme în lucruri minunate, colorate, creative şi indispensabile.

Timp de calitate


Zi de zi, aproximativ 20 de copii participă la atelierele de creaţie organizate în spaţiul din centrul oraşului, de pe strada Ilarie Voronca numărul 6 B. Un loc cald, primitor, cu oameni deschişi şi creativi, care au lăsat deoparte, pentru o perioadă, aspectul profitabil al unei afaceri care abia prinde contur şi se dedică zi de zi copiilor, învăţându-i cum să creeze, cu puţină imaginaţie, lucruri minunate. Specialişti de profesie în lucrul cu copiii, Ana Mocanu, Viviana Cristea şi Aimer Bolat ne spun că, în ciuda realităţii cu care ne confruntăm în ceea ce-i priveşte pe copii, fie că au patru sau zece ani, cu toţii sunt foarte creativi, cu multă imaginaţie, deseori surprinzătoare şi dornici să înveţe lucruri noi. „Ideea noastră este să facem ceva altfel. Dorim să investim în timpul de calitate petrecut de copii, încurajăm copilul să fie singur la acest atelier, pentru a se exprima liber şi a nu fi constrâns de părintele sau de bunicul care se află în spatele său. Fiecare copil se exprimă, astfel, cum simte. Noi suntem un magazin de desfacere, dar, în acelaşi timp, îmbinăm utilul cu plăcutul. Ne adresăm începătorilor în partea de artă, suntem un magazin al hobby-urilor, dar le dăm clienţilor noştri şi idei, le explicăm cum să folosească materialele cumpărate“, ne spune Ana Mocanu, specialist marketing în cadrul ReCreativ.

Acvariul cu suflet


Inspirat de ideea magazinului din Canada, „Michaels“, unde se desfăşoară nenumărate ateliere de creaţie, ReCreativ Constanţa a prins contur abia la mijlocul lunii iulie. „Ideea mi s-a părut interesantă pentru a putea fi aplicată la noi. Am căutat să văd dacă mai există ceva similar şi am aflat de ReCreativ Braşov, iniţiatorii acestui concept în România, încă din anul 2011. Am analizat, am discutat şi am decis să mergem pe aceeaşi idee, avându-i pe ei drept colaboratori, şi să ne dezvoltăm împreună. Vrem să diversificăm gama de produse şi să oferim preţuri accesibile. Noi ne axăm pe zona copiilor şi a părinţilor, în general, a celor pasionaţi, care o fac din plăcere, în interes personal, ca hobby, dar şi a profesioniştilor. Pentru ei este acest magazin“, ne spune administratorul ReCreativ Constanţa.
 
Atelierul cu care s-a deschis ReCreativ Constanţa a fost al băiatului celui mare al proprietarilor magazinului şi s-a desfăşurat sub forma unei reuniuni cu colegii de grădiniţă. Micuţii au creat atunci un acvariu cu peşti şi un tablou mare pe care fiecare a pus o scoică pictată de ei înşişi. „Educatoarea a plecat acasă cu acel tablou şi a fost foarte încântată“, ne spune părintele Flavius Sidorencu.
 
Pentru a-şi aduce copiii aici, părinţii achită un preţ modic, de 10 lei. „Afacerea se menţine din vânzarea produselor, atelierele nu aduc vreun profit. Ele sunt organizate pentru promovarea produselor şi dezvoltarea creativităţii copiilor. Au fost multe persoane care au fost încântate de ceea ce au văzut în magazin, dar nu ştiau ce să facă cu ele. Zilnic le explicăm clienţilor cum să folosească produsele. În magazin există obiecte blanc, nedecorate, dar şi unele care constituie exemple realizate de specialiştii din cadrul ReCreativ Constanţa. Dacă unele persoane vor să facă un cadou mai special, personalizat, atunci trebuie să aibă un punct de inspiraţie“, ne-a spus administratorul.

Aprovizionarea se face de la furnizori din afara ţării. Altfel, spune administratorul ReCreativ, preţurile nu ar putea fi atât de mici precum cele practicate acum.

Drumul către încrederea în propriile forţe


Echipa ReCreativ Constanţa a lucrat, de-a lungul timpului, cu cei mici, pe partea de creaţie. Fiecare este specializat pe o anumită tehnică şi îi învaţă zilnic pe copii că este nevoie doar să-ţi dai frâu liber imaginaţiei pentru a realiza lucruri minunate. Una dintre coordonatoarele atelierelor este specializată pe tehnica decupajului, o tehnică ce a deprins-o în Belgia, în 2010, când în România nici măcar nu se auzise despre folosirea ei. „Chiar dacă ei spun câteodată că lucrările lor sunt catastrofe, noi trebuie să le spunem că lucrul făcut manual este unicat şi că nimeni nu va mai face o lucrare aşa cum o fac ei, trebuie să le consolidăm încrederea în forţele proprii“, ne spune Aimer Bolat.
 
Pregătirea atelierelor este o muncă destul de amplă, fiind nevoie de un adevărat brainstorming pentru a da naştere celor mai bune idei, care să-i atragă şi să-i ţină captivaţi pe cei mici. „Realizăm pictură, craft, mulaj, tot ce ţine de partea artistică, tot felul de tehnici pe care le învaţă şi ei aici, spre exemplu, tehnica şerveţelului. Părinţii au fost foarte încântaţi de lucrarea finală. Este un timp frumos pe care şi-l petrec copiii. La acest moment facem ateliere pentru copii, dar avem solicitări să facem ateliere şi pentru adulţi. Acum încercăm să folosim produse mai puţin costisitoare, dar, în acelaşi timp, vrem să arătăm că se pot realiza produse cu bani mai puţini şi din lucrurile care ne înconjoară“, a adăugat Ana Mocanu.
 
În luna iulie, atelierele au fost gratuite, iar din septembrie, vor costa 15 lei. Totodată, coordonatorii promit multe surprize şi idei originale de ateliere.

Între încercări timide şi talente descoperite

Atelierele se desfăşoară în fiecare zi, lunea, de la 15.30 la 17.00, iar de marţi până vineri, de la ora 17.30 până la ora 19.00. La intrarea în magazin este afişat programul pentru întreaga lună, astfel încât cei care trec pragul magazinului hobby-urilor îşi pot face planuri pentru a petrece timp de calitate cu ceva vreme înainte. Atelierele pregătite de coordonatori sunt dintre cele mai variate. De la realizarea şi pictarea de rame de ipsos de către fiecare copil în parte, la pictură creativă pe decoruri înflorate, felinare din hârtie sau peştişori curcubeu, fiecare activitate atrage zilnic chiar mai mulţi copii decât permite spaţiul. Pentru ultima săptămână din luna august, sunt pregătite ateliere dedicate confecţionării unor suporturi de creioane animate, realizării unui tablou quilling - o plimbare pe bicicletă, căsuţa din poveşti, spiriduşi veseli şi poveşti din vacanţă.
 
Ceea ce este deosebit la ReCreativ Constanţa este faptul că cei mici îşi pot lua creaţiile acasă. Nu este deloc surprinzător că mulţi dintre copiii care au venit prima dată la atelier au repetat experienţa în mod constant. Ba chiar unii dintre ei, participând la activităţile ReCreativ Braşov şi fiind în vacanţă la mare sau la bunici câteva zile, nu s-au putut despărţi de activităţile organizate, chiar dacă sunt în altă formulă. Cu atât mai mult cu cât cele două echipe de la Constanţa şi de la Braşov merg pe aceleaşi principii de lucru iar activităţile desfăşurate sunt unice. Chiar dacă pare greu de crezut, indiferent că sunt mai zglobii sau mai cuminţi, toţi cei care participă la atelier, pe durata acestuia, dovedesc că se pot supune regulilor fără prea mare efort. Dacă unii vin aici pentru a-şi petrece timpul liber, sunt mulţi cei care vin în acest loc pentru că sunt cu adevărat pasionaţi de pictură. Rezultatul este cel care le dă încredere în forţele proprii şi în talentul lor, iar acest lucru se vede la finalul fiecărui atelier.
 
Pentru ca tot mai mulţi copii să descopere ce lucruri frumoase pot ieşi din mânuţele lor, coordonaţi de oamenii potriviţi, administratorul ReCreativ a venit în întâmpinarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa pentru a primi acordul spre a iniţia colaborări şi cu şcolile din oraş. Deocamdată, se aşteaptă un răspuns, iniţiatorii fiind convinşi că o astfel de colaborare le-ar prinde bine copiilor care au nevoie, din când în când, să facă mai mult decât să înveţe: să se Re-creeze.
 
 
Sursa: Voceaconstantei.ro

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii