Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Parasutismul este la fel de periculos ca mersul pe bicicleta"

ro

22 Jul, 2008 00:00 6419 Marime text
Atasamente: 1216663123.pdf
1216663123.jpg

Daca vrei sa zbori o poti face, fara nici un fel de problema, pe Aerodromul din Tuzla * Scoala de parasutism ofera celor avizi de placeri extreme posibilitatea de a-si potoli setea de adrenalina

Preturile sunt accesibile: 150 de euro saltul in tandem si aproximativ 850 de euro cursurile de parasutism. Totul porneste din curiozitate si, in timp, se transforma intr-o mare pasiune. Simti aerul cum te ghideaza, in drumul tau catre pamant si nu poti renunta usor la zborul cu parasuta. Majoritatea curiosilor vin la Tuzla pentru salturi in tandem, cu instructorii, insa foarte multi dintre acestia raman la cursurile de specializare. Cei care vor sa faca saltul in gol au diverse motivatii: unii vin cu prietenii, din curiozitate, altii vin sa se destreseze. A sari dintr-un avion, de la 3.000 de metri, este o experienta deosebita", spune Adrian Costandache, seful scolii de parasutism. Instructorul explica faptul ca, la inceput ai emotii, pentru ca "ar fi anormal sa nu existe". Unii chiar isi doresc sa sara cu parasuta, insa multi compara parasutismul cu bungee-jumping-ul. "Ala nu este sport, iti creeaza o senzatie si atat. Nu presupune nici un fel de pregatire, nici un fel de specializare. Sau vreo perspectiva de performanta. Si la primul si la cel de-al 1.000-lea salt cu coarda, ai aceleasi senzatii. Parasutismul este un sport care are o anumita trasabilitate, necesita pregatire si iti dezvolta anumite abilitati. Nu exista campionate de bungee-jumping, din cate stiu eu. In parasutism vorbim de performanta, de competitii, probe diferite, foarte specializate", spune Adrian Vasilache, directorul Aerodromului din Tuzla.

Riscuri, ca in soferie

Inainte de Revolutie, singura alternativa de a sari cu parasuta era Aeroclubul Roman. Insa, problemele de ordin financiar i-au facut sa-si restranga activitatea prin neparticiparea la competitii sau la activitati in strainatate. "Au ramas la un nivel de supravietuire, cu un numar din ce in ce mai mic de cursanti. In plus, ei au mers si pe o formula care s-a practicat inainte de 90, cu cei mici. Insa, dupa cativa ani, copiii se lasa, isi vad de treaba lor. Oamenii care vin la noi au gasit o alternativa de a face miscare si de a-si petrece timpul liber. Parasutismul este un sport, pana la urma", explica Vasilache. Instructorii spun ca multi dintre cei care au venit de curiozitate, pentru un salt in tandem, au ramas sa continue cursurile. Pentru cursurile de parasutism este nevoie sa se obtina o fisa medicala, insa cerintele nu sunt foarte drastice. "Nu trebuie sa fii un supraom, un robot. Aviatia si medicina aeronautica au evoluat atat de mult incat exista o marja de foarte rau si de foarte bine in care te incadrezi. Cineva cu o sanatate medie poate face aviatia. Problema este pana la ce performanta vrei sa ajungi, pana unde vrei sa te duci. Cu siguranta, nu vei ajunge cosmonaut sau campion mondial de parasutism. Insa, vei putea avea o cariera destul de ridicata in standarde, ca amator. Sa stiti ca si psihicul compenseaza foarte mult. Daca gandesti fiecare miscare si nu-ti asumi riscuri poti avea o viata foarte lunga in parasutism. Ca si in soferie", spune seful scolii de parasutism, Adrian Costandache. Exista, evident si limite de greutate. Pentru saltul in tandem 100 kg, iar pentru cele individuale 110-120 kg.

"Strainii privesc altfel acest sport"

Echipamentul porneste de la 2.000 de euro si poate ajunge la 7.000 de euro. Riscurile sunt ca in orice activitate, spun cei de la Tuzla, "de la mici accidentari pana la cele fatale". Ei explica faptul ca riscurile, cel putin pentru cel care sare cu instructorul, sunt minime si ca "uneori, parasutismul este ca si cum ai merge cu bicicleta". Costandache si Vasilache spun ca pentru straini parasutismul nu este un lucru iesit din comun, asa cum este vazut de romani: "Strainii privesc altfel acest sport. Insa, la noi, din pacate, la nivel de mase exista ca sport, numai fotbalul. Restul nu prea conteaza. Nu credem ca este normal". Si, din cauza pasiunii lor arzatoare, strainii incearca si vantul autohton. Asa ca, in fiecare an, isi petrec zece zile la Tuzla. De obicei, vin doua scoli norvegiene de parasutism, intr-un fel de cantonament. An de an, cele zece zile sunt prilej de schimb de experienta intre localnici si oaspeti. "Nu sunt profesionisti, insa au un nivel foarte ridicat de pregatire. Ei sunt membri a doua cluburi de parasutism de acolo. Noi ne-am dezvoltat mult in ultimul timp si ei au fost un etalon pentru noi. Parteneriatul cu ei ne-a ajutat mult sa stim unde trebuie sa ajungem, din punct de vedere al scolii de parasutism, al pregatirii personalului si asa mai departe. In fiecare an, au un cantonament la noi. Dar, in afara de ei, in fiecare an organizam cate alte doua-trei activitati de parasutism, demonstrative", spune seful aerodromului.

Dragostea este in... aer

Se pare ca pe pista de aviatie se pot naste si povesti de dragoste. Adrian Costandache, seful scolii de la Tuzla si-a cunoscut sotia, pe Cristina, in timpul cursurilor de instructori, pe un aerodrom din tara. Spune ca este greu sa faci cuplu cu cineva care nu intelege pasiunea pentru parasutism, pentru ca pierzi o gramada de timp pe aerodrom. Insa, cei doi impatimiti de zbor au avut o nunta normala, fara salturi in gol. Adrian Costandache recunoaste ca femeile sunt foarte curajoase si marturiseste ca sotia sa este una dintre cele sase, sapte instructoare de parasutism din tara. "Eu am inceput inainte de ’89, la 16 ani. La mine a fost o chestie de anturaj. M-am dus cu prietenii si, cum se intampla de obicei, ei s-au lasat, iar eu am facut o meserie din asta. Lucrez ca instructor de parasutism pentru ca sunt pasionat, imi place ceea ce fac si ma multumeste sufleteste", spune seful scolii din Tuzla.

Mihaela Radulescu, in topul curajosilor

Dintre vedete, prima care a dat tonul la salturile cu parasuta, a fost Mihaela Radulescu. Laudata de catre instructori, vedeta de televiziune a fost foarte docila si a ascultat toate indicatiile. Intre ea si urmatoarea vedeta a fost diferenta de trei ani: "Mihaela a venit in 2003 aici. Au mai venit Calin Goia de la Voltaj, Paula Seling, Catrinel Sandu. Noi nu-i intrebam cine sunt sau ce fac... daca sunt vedete sau nu".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii