Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Navala da diplome pentru viata

ro

19 Nov, 2007 00:00 3454 Marime text
Atasamente: 1195420149.pdf
1195418979.jpg

Drapelul de lupta al Academiei Navale Mircea cel Batran a fost decorat de catre presedintele Romaniei, cu ordinul "Virtutea maritima", cu insemne de pace, in grad de ofiter, distinctie care se rasfrange asupra intregii institutii

Academia Navala Mircea cel Batran a sarbatorit sambata, intr-un cadru festiv, 135 de ani de invatamant de marina. La ceremonial au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Dorin Danila, ofiteri in rezerva si in retragere, studenti si reprezentanti ai autoritatilor locale. Festivitatile propriu-zise au fost debutat cu o slujba religioasa oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Momentul a fost urmat de alocutiuni rostite de cei a caror activitate a fost si este legata de institutia reprezentativa de invatamant. In cadrul festivitatii, presedintele a decorat drapelul de lupta al Academiei Navale Mircea cel Batran, cu ordinul "Virtutea maritima", cu insemne de pace, in grad de ofiter. Distinctia se acorda, de fapt, intregii institutii. Momentul a fost urmat de inmanarea unor plachete onorifice invitatilor. Din partea conducerii Academiei, seful statului a primit un sextant, o busola si un ochean. "La terminarea scolii, noi nu obtinem doar brevetul si diploma sau gradul de locotenent. Noi obtinem certificatul ca suntem pregatiti pentru viata", a spus absolventul din 1976 Facultatii de Navigatie al Institutului de Marina Mircea cel Batran - Sectia Comerciala, Traian Basescu. "Revin mereu cu multa placere in Academia Mircea cel Batran. Aceasta scoala nu pregateste doar ofiteri de marina militara si comerciala, ci prin specificul meseriei noastre trebuie sa ne scoata oameni pregatiti pentru viata. Putine scoli se pot lauda cu experienta dascalilor nostri transmisa din generatie in generatie. Astazi, Academia pregateste ofiteri de marina militara pentru Fortele Navale Romane, parte a structurilor NATO, dar si ofiteri pentru marina comerciala, pe care ii gasim navigand pe nave sub toate pavilioanele lumii", a declarat seful statului. Festivitatea care a avut loc in sala de sport a institutiei, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, s-a incheiat cu traditionalul "Gaudeamus igitur". Seful statului a tinut sa se pozeze in randul studentilor, ca intr-o "fotografie de familie".

"Ca la mama acasa": compot de gutui si caldurica

De la Academia Navala, Traian Basescu s-a deplasat la Centrul Roman pentru pregatirea si Perfectionarea Lucratorilor din Transporturile Navale "Ceronav" pentru a da, dupa cum a declarat, doua restante, tip chestionar, din pachetul de siguranta maritima. Testele, la Asistenta medicala si Poluare, fac parte discursurile de specializare urmate din vara lui 2007, pentru reconfirmarea brevetului de comandant. Prezent la Constanta pentru a participa la festivitatea ocazionata de aniversarea a 135 de invatamant de marina romanesc, inainte de a pleca la Bucuresti, de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, seful statului a profitat de moment pentru a-si vizita mama, pret de jumatate de ceas. El s-a declarat incantat de compotul de gutui pregatit de mama sa si la plecare a discutat, cu vecinii sai, despre caldura din apartamente.

De la Galati, la Marea Neagra

Invatamantul de marina romanesc este legat intrinsec de inceputurile de marinei autohtone. Primul pas a fost facut in 1860, cand Alexandru Ioan Cuza punea bazele Corpului Flotilei si trimitand in strainatate tinerii, pentru a urma cursuri superioare pentru ofiteri de marina. Istoria actualei Academii Navale Mircea cel Batran s-a scris in urma cu 135 de ani, la Galati. Interesul pe care Carol I il avea pentru marina avea sa se concretizeze, atunci cand la Galati s-au pus bazele Scolii Flotilei, infiintata prin decizie ministeriala, la 17 noiembrie 1872. In etapa initiala, institutia de invatamant a marinei a parcurs, sub diferite denumiri, o perioada de cristalizare, de metamorfoze structurale si functionale. Ideea nasterii unei scoli superioare de profil a fost sustinuta multa vreme, iar materializarea avea sa se faca in 1909, cand la Constanta se infiinta Scoala Navala Superioara, prin reorganizarea Scolii de Aplicatie a Sublocotenentilor de Marina (1896). Apoi, la 9 iunie se puneau bazele Scolii Navale, singura institutie de invatamant superior din Dobrogea, la acea data. Organizarea sectiei Marina de Comert, in cadrul institutiei, in anul 1938 a reprezentat o evolutie fireasca invatamantului de marina. La 25 septembrie 1954, institutia este reintegrata in invatamantul superior national sub denumirea de Scoala Militara Superioara de Marina. Dupa ce in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial se renuntase la pregatirea superioara a ofiterilor pentru exploatarea navelor civile, la 1 septembrie 1959, in cadrul Scolii se va reinfiinta sectia Marina Comerciala. Cu incepere de la 1 ianuarie 1969, institutia a primit denumirea "Mircea cel Batran" si s-a transformat in Scoala de Ofiteri Activi de Marina Mircea cel Batran, cu aceeasi durata de scolarizare, dar fara statutul de institutie de invatamantul superior. Prin decretul 502 din 29 august 1973, Scoala mai sus amintita s-a unificat cu Institutul de Marina (1972) si a luat fiinta Institutul de Marina Mircea cel Batran, institutie de invatamant superior tehnic. Pregatirea de domeniu la nivel european si mondial, au stat la baza emiterii Hotararilor de Guvern din 23 aprilie 1990 si 17 mai 1990, in baza carora Institutul Mircea cel Batran a devenit Academia Navala Mircea cel Batran, institutie militara de invatamant superior tehnic de specialitate, acreditata, subordonata Ministerului Apararii Nationale prin Statul Major al Fortelor Navale. Academia pregateste ofiteri ingineri si de comanda pentru Fortele Navale, precum si ofiteri ingineri din Marina Comerciala in domeniul managementul naval si portuar.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii