Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată referatul propunerii de arestare făcut pe numele Liei Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova! (document)

ro

31 Mar, 2016 15:29 5453 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare formulat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei pe numele Liei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova.
 
Lia Olguţa Vasilescu este cercetată pentru luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau a influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracţiuni) şi spălare de bani.
 
Potrivit celor de la DNA, „în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic“.
 
„«Donaţiile» respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracţiunii de folosire a autorităţii sau a influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins și primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru și printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209,33 de lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu“, se mai arată în referatul procurorilor.
 
„Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguţa, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăţilor și în recepţionarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 2 martie 2016“, potrivit referatului propunerii de arestare.
 
Lia Olguţa Vasilescu a fost prezentată Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a respins cererea DNA de arestare preventivă şi a dispus ca primarul municipiului Craiova să fie cercetat în stare de arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Întregul referat al DNA în prezenta cauză poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii