Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este Stila Gosu? - rechizitoriu

ro

10 Feb, 2009 02:59 16780 Marime text

Stila Goşu, tânărul de 29 de ani trimis în judecată alături de Petrică Tomescu şi Ionuţ Vanghelici pentru răpire, şantaj şi loviri sau alte violenţe, pare a fi un personaj destul de controversat al Constanţei. Firma administrată de el a contractat anul trecut un împrumut de aproape cinci miliarde de lei vechi de la CEC Constanţa, în condiţii oarecum incerte şi cu destinaţie necunoscută.

Din datele strânse de anchetatori, reiese că acţiunea de recuperare a banilor şi modul violent în care aceasta a fost dusă la îndeplinire au fost puse la cale de Stila Goşu. În aceste condiţii, se ridică tot mai mult întrebarea dacă nu cumva acesta a devenit un personaj important în domeniul infracţional sau dacă a fost vorba despre o acţiune izolată, în care Goşu a jucat rolul recuperatorului.

Doi Stila Goşu

Conform datelor furnizate de anchetatori, bărbatul este în vârstă de 29 de ani, are studii superioare, este necăsătorit şi este administrator al SC Cargo Stil SRL Constanţa. Firma a fost înfiinţată în 2004, de un alt Stila Goşu, naşul acestuia, cu 11 ani mai mare decât bărbatul trimis în judecată. Mai precis, pe 19 octombrie 2004, SC Cargo Stil SRL primeşte autorizaţia de funcţionare, avându-i ca membri fondatori şi asociaţi totodată, pe Nicolae Caraman şi pe Stila Goşu - naşul, acesta din urmă fiind şi administratorul societăţii. Iniţial, SC Cargo Stil a avut sediul pe strada Poporului, la numărul 101, iar obiectul acesteia era „activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata", activitatea principală fiind „intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun". Capitalul social subscris al firmei era de 2.000.000 de lei vechi. La doi ani de la înfiinţare, mai precis în septembrie, Caraman şi naşul dispar din schemă, iar Stila Goşu - finul preia SC Cargo Stil SRL, atât în calitate de asociat, cât şi de administrator. Sediul acesteia se mută pe strada Moldovei, la numărul 14, acasă la noul administrator. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în prezent, societatea are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor alimentare, fiind vorba despre ouă şi lactate. Foarte interesant este că, în 2006, doar doi oameni erau angajaţi ai societăţii, iar în 2007, unul singur. Faptul acesta ar putea părea mai degrabă suspect, pus în legătură cu obiectul de activitate al firmei, respectiv comerţul cu ridicata.

Cifre de afaceri de miliarde

Mai mult, cifrele de afaceri ale societăţii pentru anii 2005, 2006 şi 2007 sunt de ordinul miliardelor de lei vechi, ajungând, cu alte cuvinte, la sute de mii de euro. În 2005, SC Cargo Stil SRL Constanţa, ocupându-se, conform actelor, cu intermedierea produselor alimentare, a reuşit performanţa de a avea o cifră de afaceri de 1.329.647 de lei, adică aproximativ 370.000 de euro. Un an mai târziu, cifra de afaceri este şi mai mare, de 1.363.541 de lei, ceea ce înseamnă că a ajuns la circa 380.000 de euro. Nu în ultimul rând, în 2007, firma emite facturi în sumă totală de 1.566.904 lei, cu alte cuvinte peste 435.000 de euro. S-ar putea spune, aşadar, că naşul l-a făcut om pe finul său, lăsându-i „moştenire" o asemenea „mină de aur". Totuşi, analizând aceste date, în raport cu obiectul de activitate al firmei, asemenea cifre de afaceri par uriaşe, cu atât mai mult cu cât nu se regăsesc în profitul SC Cargo Stil SRL, care, în 2007, de pildă, s-a ridicat la aproximativ 2.400 de lei. În acelaşi context, apare cu atât mai interesant faptul că, pe 18 aprilie 2008, SC Cargo Stil SRL, prin contractul nr. 60/18.04.2008, obţine un împrumut de 460.000 de lei de la CEC Constanţa, „plus dobânzile variabile, costurile şi spezele bancare aferente, precum şi orice alte sume datorate sau potenţial datorate băncii în baza contractului de credit". Ceea ce nu înseamnă numai o grămadă de bani, dar suma se ridică la aproximativ o treime din cifra de afaceri a firmei. Potrivit CEC, „debitorul garant" (Cargo Stil) „declară că a luat la cunoştinţă de conţinutul contractului de credit, pe care l-a înţeles şi acceptat şi care îi este opozabil".

Goşu aştepta bani în firmă

Ceea ce atrage atenţia, totodată, este că, pentru acest împrumut uriaş, SC Cargo Stil SRL a constituit în favoarea CEC Constanţa „o garanţie reală mobiliară asupra soldurilor creditoare prezente şi viitoare, în lei şi în valută, ale conturilor curente şi subconturilor debitorului garant (Cargo Stil), precum şi asupra tuturor drepturilor cu privire la aceste sume". Cu alte cuvinte, în aprilie 2008, data la care a fost contractat împrumutul, acesta a fost garantat cu sume în posesia cărora Cargo Stil urma să intre. Adică, Stila Goşu a garantat că urmau să-i intre în  firmă o grămadă de bani, necesari pentru a-şi putea achita împrumutul de aproape cinci miliarde de lei vechi. Dar uriaşa sumă nu a fost garantată numai cu soldurile prezente şi viitoare. „Debitorul garant", arată CEC Constanţa, „declară şi garantează băncii că bunurile afectate garanţiei sunt libere de orice sarcini (cu excepţia prezentei garanţii), că nicio persoană nu are dreptul de a formula vreo pretenţie cu privire la dreptul de proprietate, folosinţă sau posesie asupra bunurilor afectate garanţiei, că nu a fost început niciun litigiu sau orice altă procedură judiciară sau administrativă cu privire la titlul de proprietate al debitorului garant asupra bunurilor afectate garanţiei, că, de la momentul înregistrării prezentei garanţii reale mobiliare, banca va avea un drept de prioritate de rang I asupra bunurilor afectate". Aşadar, pentru a obţine cele aproximativ cinci miliarde de lei vechi, Goşu a pus la bătaie şi bunuri imobiliare, terenuri, case sau apartamente.


Suspect de cămătărie

Fără îndoială, în general, bunurile cu care poate fi garantat un împrumut de 460.000 de lei presupun un efort din partea eventualului debitor, care nu stă tocmai la îndemâna oricui. Ar fi interesant de aflat pentru ce s-a zbătut Goşu atât să primească împrumutul şi, mai ales, ce face cu banii respectivi. Suma uriaşă luată de la CEC, pusă în relaţie cu portretul pe care procurorii i l-au schiţat lui Goşu, ar putea conduce la ipoteza că cele aproape cinci miliarde ar putea fi destinate cămătăriei, însă, la momentul de faţă, aceasta este o presupunere. Totuşi, rămâne de văzut dacă, în condiţiile actuale, în care administratorul firmei a fost trimis în judecată pentru răpire, şantaj şi loviri, ratele lunare ale creditului contractat de societate vor putea fi achitate în continuare, fără niciun impediment. Totodată, nu este lipsit de importanţă faptul că, în mai 2008, adică la o lună după ce firma lui Goşu a obţinut împrumutul de la CEC, Stila Goşu - naşul a obţinut, la rândul său, aprobare de la Consiliul Local Constanţa pentru Planul Urbanistic Zonal „Construire Imobil Locuinţe D+P+5E" pe un teren de 250 mp, pe strada Dionisie cel Mic. Nu este exclus ca împrumutul finului să fi fost contractat pentru a-l ajuta pe naş la construirea blocului respectiv. De menţionat faptul că, la momentul de faţă, potrivit fişei de cazier, Stila Goşu nu posedă antecedente penale. Totuşi, nu se poate trece cu vederea faptul că bărbatul este judecat alături de nume rezonante precum Petrică Tomescu, zis „Frumuşelul", Ionuţ Vanghelici şi Vasilică Coşman. Din declaraţiile pe care Stila Goşu le-a dat în faza de urmărire penală în dosarul respectiv, a reieşit că i-a cunoscut pe aceştia prin intermediul fratelui său, Mitică Goşu, care, la rândul său, este prieten cu Tomescu de mai mulţi ani. Rămâne de văzut dacă numele lui Goşu va fi menţionat şi în alte dosare penale, aflate pe rolul parchetelor sau al instanţelor de judecată şi, mai ales, dacă firma administrată de acesta îşi va achita împrumutul la CEC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 16 Mar, 2009 23:35 Il cunosc, e istet gagiul ! a bagat ceva bani si in terenuri, dar pe praful asta...
  • X 11 Mar, 2009 14:16 Mare vrajeala, a umflat cifra de afaceri ca sa ia imprumut mult mai mare ce e asa de enigmatic? De ce nu se autosesizeaza nimeni sa ii faca un control financiar-contabil?