Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bagi p… în mă-sa!“ Cum a luat medicul specialist Ovidiu Pleşa peste 230 de şpăgi în mai puţin de o lună (rechizitoriu)

ro

01 Feb, 2016 00:00 3688 Marime text


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ovidiu Pleşa, medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (235 de acte materiale). În cauză a mai fost deferită Justiţiei şi Monica Teodora Ignat, asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, suspectată de complicitate la luare de mită, în formă continuată (163 de acte materiale), şi luare de mită, în formă continuată (opt acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada cuprinsă între data de 11 mai 2015 şi 15 iunie 2015, inculpatul Ovidiu Pleşa, în calitate de medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a primit în mod direct, repetat, de la 235 de persoane care s-au prezentat la cabinetul său medical în această perioadă, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau“.
 
Procurorii arată că bunurile respective erau „în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv în legătură cu emiterea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, cu efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă ori în legătură cu prelungirea concediului medical peste 90 de zile“.
 
„Suma totală de bani primită de inculpat ca urmare a comiterii celor 235 de acte materiale de luare de mită este de 55.975,3 lei. De regulă, sumele de bani au fost puse de beneficiarii pensiilor de invaliditate ori de beneficiarii concediilor medicale printre actele dosarelor personale care cuprindeau actele medicale necesare, existând şi cazuri în care banii au fost puşi pe biroul inculpatului ori predaţi direct acestuia. Inculpatul Pleşa Ovidiu a luat personal aceste sume de bani, pe care le-a numărat de fiecare dată, din fiecare sumă remiţându-i apoi aproximativ o treime inculpatei Ignat Monica Teodora (asistent medical)“, se mai arată în rechizitoriul DNA.

„Lipsa oricărui standard moral ori profesional în exercitarea profesiei de medic“ 

„Modul de operare al inculpaţilor Pleşa Ovidiu şi Ignat Monica Teodora, astfel cum a fost descris (constând în predarea-primirea a câte unei treimi din fiecare sumă de bani primită de medic cu titlu de mită), reliefează lipsa oricărui standard moral ori profesional în exercitarea profesiei de medic şi respectiv a aceleia de asistent medical; în realitate, activitatea desfăşurată la cabinetul medical Pleşa Ovidiu din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost una specifică unei societăţi comerciale, (…) rezultând că practica inculpaţilor era de notorietate, fiind cunoscut şi «preţul» actului medical solicitat. Astfel, (…) rezultă că, de regulă, inculpata Ignat Monica Teodora prelua dosarele medicale de la pacienţi, le verifica, iar apoi le înmâna inculpatului Pleşa Ovidiu, comunicându-i că «avem ceva aici», referindu-se astfel la sumele de bani puse printre actele medicale. Imediat după aceea, primind dosarul, inculpatul Pleşa Ovidiu număra banii, dându-i inculpatei Ignat Monica Teodora o cotă parte de 1/3 din sumă, pretinzând şi primind «rest» în cazul în care bancnotele remise asistentei depăşeau cota mai sus menţionată“, conform procurorilor DNA.

 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa. 
 
Potrivit specialarad.ro, „înregistrările ambientale făcute în cabinet au dezvăluit că Pleşa îşi arăta dispreţul faţă de pacienţii care-i dădeau o şpagă mică“.

„Eu ce să fac cu cinci litri de pălincă?“ 

„Aşa a fost în cazul unui bărbat care i-a dat „doar“ 100 de lei. Medicul i-a ordonat imediat asistentei să-l aibă în vedere: „Ia însemnează-l tu pe Ţinurcă ăsta. Bagi p… în mă-sa! Ia mai… Să mă lase şi ăsta în pace. La revedere, nu mai… da până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da nu-i aşa? Da mai dă-o şi p… a mă-sii. Atâta…“
 
Atunci când un pacient i-a dat un bidon de pălincă, Pleşa s-a înfuriat: „Cinci litri de pălincă! Eu nici măcar nu pot înţelege! Vin la doctor… Pălinca e la nivel de 20 - 25 de lei litrul. De ce te complici să cari? Eu ce să fac cu cinci litri de pălincă?“, potrivit sursei mai sus citate. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii